SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ceza İndirimi Yapılması Yanlış'

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:49:58
'Ceza İndirimi Yapılması Yanlış'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 yıl önce Cezmi Kartay Caddesi'ndeki bir birahanede, 4 kişinin çıkan kavgada öldürülmesi ile sonuçlanan olayın yargılamasında 2 sanık için verilen cezalarda “haksız tahrik”ten indirim yapılarak verilmiş olan cezalarla ilgili kararı Yargıtay 1. Ceza Dairesi bozdu ve yaşanan olayda sanıklar lehine tahrik indirimi yapılamayacağını ve cezaların arttırılmasını istedi.

4 KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Malatya merkezde 26 Kasım 2009 tarihinde Cezmi Kartay Caddesi'nde, bir birahanenin işletmecisi emekli öğretmen Seydi Battal Kılınç (60), oğlu Erdal Kılınç (36), kayınbiraderi Mustafa Kılınç (49) ile birahane çalışanı Hasan Tecimer (35), tabanca ve bıçaklı saldırı sonucu hayatlarını kaybetmişti. Olayda Durmuş Özdemir adlı şahıs ise yaralanmıştı.

YEREL MAHKEME “HAKSIZ TAHRİK” İNDİRİMİ YAPMIŞTI

Cinayet olayına ilişkin yargılama Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmıştı. Haziran 2013 tarihinde biten yargılama sonucunda Mahkeme heyeti sanıklar için “haksız tahrik indirimi” uygulayarak cezalarında indirim yapmıştı. Mahkeme sanık Ömer Boztepe'ye; 4 kez adam öldürmeye doğrudan doğruya iştirak etmekten dolayı toplam 25 yıl, kasten adam öldürmeye teşebbüs suçuna doğrudan doğruya iştirakten 3 yıl 1 ay 15 gün, kasten yaralama suçundan 2 ay 15 gün olmak üzere toplam 28 yıl 4 ay hapis cezası vermişti. Mahkeme heyeti Sanık Bekir Boztepe'ye ise, 4 kez kasten adam öldürme suçundan toplam 60 yıl hapis cezası, kasten adam öldürmeye teşebbüs suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası, ruhsatsız silah taşımaktan 10 ay hapis cezası olmak üzere toplam 67 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti.

Mahkeme heyeti, olayın diğer sanıkları Celal T., Ahmet Ç. ve Coşkun A.'yı ise beraat ettirmişti.

YARGITAY KARARI BOZDU

Yerel mahkeme kararı üzerine mağdur tarafın avukatı Bayram Özcan, olayda haksız yere sanıklar lehine “haksız tahrik indirimi” uygulandığı gerekçesiyle kararı temyiz etmişti.

Dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi 3 sanık için verilen beraat kararlarını onayladı, ancak Ömer ve Bekir Boztepe için “haksız tahrik” uygulanarak ceza indirimi yapılması kararlarını ise bozdu.

“HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ YAPILARAK EKSİK CEZA VERİLMİŞ”

Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin vermiş olduğu karar şöyle: 

“Sanık Bekir Boztepe'nin maktüller Erdal Kılıç, Seydi Battal Kılıç, Hasan Tecimer ve Mustafa Kılıç’ı kasten öldürme, mağdur Durmus Özdemir’i kasten öldürmeye teşebbüs, sanık Ömer Boztepe’nin maktüller Erdal Kılıç, Seydi Battal Kılıç, Hasan Tecimer ve Mustafa Kılıç’ı kasten öldürmeye ve mağdur Durmuş Özdemir’i kasten öldürmeye teşebbüse yardım suçlarından kurulan hükümler yönünden yapılan incelemede;  Sanık Ömer'in alkollü olarak kapalı mekanda yasak olmasına rağmen sigara içmekte ısrar etmesi üzerine, işletme sahibi maktül Erdal ile aralarında çıkan tartışma sırasında maktüle küfrettiği, maktül Erdal'ın işyerinde çalışan garsonlara masaya açılan servisin toplanması, sanıklar ve arkadaşlarının da dışarıya çıkartılması talimatını vermesi üzerine, işyeri çalışanlarının masanın etrafında toplandıkları sırada sanık Ömer'in yanında bulunan kardeşi sanık Bekir’den tabancasını kendisine vermesini istediği, sanık Bekir’in de tabancasını çekerek önce işyeri tavanına doğru daha sonrada maktüllere doğru ateş ederek maktülleri vurup öldürdüğü, mağdur Durmuş'u ise öldürmeye teşebbüs ettiği olayda; ilk haksız hareketin sanıklardan kaynaklandığı, sanıklardan kaynaklanan haksız fiil niteliğindeki hareketlere karşı maktüllerin göstermiş oldukları tepki dikkate alındığında, tahrikte dengenin sanıklar lehine bozulduğunun kabul edilemeyeceği gözetilmeksizin, yazılı şekilde sanıklar lehine haksız tahrik hükmünün uygulanması suretiyle eksik cezalar tayini, Yasaya aykırı ve katılan Naciye vekili ile katılanlar Ergün Kılıç, Mustafa Ercan Kılıç, Fadime Kılıç, Bediha Kılıç, Elanur Kılıç, İbrahim Kılıç, Mehmet Kılıç ve Durmuş Özdemir vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmekle, sanıklar Bekir Boztepe ve Ömer Boztepe hakkında kurulan ve kısmen re'sen de temyize tabi bulunan hükümlerin tebliğnamedeki düşünce gibi BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi.” 

Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin kararı üzerine dosya yeniden Malatya Adliyesi'ne gönderildi ve yeniden yargılama Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: 6 yıl önceki olayda, güvenlik kamerası görüntüsüne elinde silahıyla birlikte giren sanıklardan Bekir Boztepe ve aylar sonra yakalanan şahsın, can güvenliği için polis yeleği giydirilerek adliyeye götürülüşü..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız