SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Cezai Yaptırım Getirilsin"

A- A+ PAYLAŞ
AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesi'ni ziyaret derek şube başkanı Ali Haydar Koyun ve engellilerle görüştü. 
 
Dünya Engelliler Günü nedeniyle gerçekleşen ziyarette konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, "İhmalkarlık sonucu beklentilerimiz oluşmadı. Yasanın uygulanması için tanınan 7 yıllık sürenin uzatılacağı ifade ediliyor. 7 yıl süre sonunda engellilere yönelik düzenleme yapmayan kurumlara bir yaptırım yoktur. Düzenlemeleri yapmayan kurum idarecilerine gerekirse cezai yaptırım getirilsin. Yaptırım getirilmediği takdirde sorunlarımız devam eder. Kanun yönünde sıkıntılarımız yok, ancak kurum idarecilerinin yapmaması nedeniyle sıkıntı var" dedi. 
 
Çalık ise, "Evlerinde engelli evladı olan, yakını olanların hepsi, 'benden sonra ne olacak' diye ciddi bir endişe çerisindeydi. Evde bakım ücreti ve engellilere yönelik maaş uygulaması ile, herkes rahat bir nefes aldı. Engelliler artık devlet bakımı altında. Engellilerimizin varlığını evlere hapis etmekle, bir çözümün olmayacağını biliyorduk. Yüreklerin engelli olmadığı bir toplum düşünüyoruz. Engelliler anayasal güvence altına alındı. Yerel yöneticilerin imar düzenlemesi ve ulaşım araçları düzenlemesi yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
ÇALIK'IN MESAJI..
Milletvekili Çalık, Engelliler Günü dolayısıyla bir de mesaj yayınladı. Çalık'ın mesajı şöyle:
 
"Engellilik insanlığın ortak sorunu olduğundan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanmaktadır. Engelliler toplumumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Engelli vatandaşlarımızın sayısı toplumumuzda azımsanamayacak kadar çoktur. Bu yüzden engellileri toplumun dinamik bir parçası olarak kabul etmek ve ona göre politikalar üretmek gerekmektedir.
 
Her insan, yarın engelli olabileceğini düşünerek hareket etmelidir. Bugün tamamen sağlıklı olabiliriz ancak daha sonra engelli olmayacağımızın garantisi yoktur. Bu sebeple, engellilerin yaşamını kolaylaştıran, onlara iş ve topluma daha çok katılma imkanı sağlayan çalışmalara önem vermeliyiz.  
 
Ülkelerin gelişmişlik göstergelerinden biri de engelli vatandaşlarına vermiş olduğu değerden anlaşılmaktadır. Ülkemiz son yıllarda bu konuda büyük mesafe almıştır. AK Parti Hükümetlerinin çalışmaları engelli vatandaşlarımızın yüzünü güldürmüştür. Son yıllarda yapılanlar engellerden arındırılmış bir toplum haline gelmemiz için bize büyük ümit vermektedir. İlk kez AK Parti İktidarı Döneminde Çıkartılan 5378 Sayılı Özürlüler Kanunuyla engellilerin hayatı büyük oranda kolaylaşmıştır. 
 
Engellilerimiz bugün evde bakım ücreti alabiliyorlar. Bu ödenen tutar bir asgari ücret tutarındadır. Her ay da düzenli bir şekilde ödemesi yapılmaktadır.  Ayrıca Engelli öğrencilerimize düzenli aylık ödemekteyiz. Ağır engelleri olan çocuklarımızı okula ücretsiz taşıyoruz. 65 yaş üstü, muhtaç aylığı alan, 85 yaşına gelmiş vatandaşlar ile engellilik oranı yüzde 70'in üzerinde vatandaşlarımızın 3 ayda bir aldıkları maaşları evlerinde teslim edilmeye başlandı. PTT aracılığıyla yapılan bu hizmet sayesinde yaşlı ve engellilere büyük kolaylık sağlanmış oldu.  
 
Bunun yanında İçişleri Bakanlığımız Karayolları Trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklik kapsamında engellilere ait araçların tescil plakaları üzerinde bulunan ayrım işaretleri kaldırıldı. Otomobil, ev, özel araç gereç ve bilgisayar programları gibi engellilerimizin yaptığı çeşitli harcamalara vergi muafiyeti getirildi.
 
Türkiye kalkınmasını engellilerine engelsiz bir hayat vererek taçlandıracaktır. Gelişme ancak insanların yaşam kalitelerini arttırdığımızda anlamlı olur.  
 
 Bu vesile ile tüm engellilerimize selam, sevgi ve saygılarımı sunuyor, engelsiz bir dünya diliyorum."
 
CHP'NİN AÇIKLAMASI..
Bu arada CHP İl Başkanı Hüseyin Baştürk de, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı ve şöyle dedi:
 
"3 Aralık  her yıl dünya engelliler günü olarak kutlanmaktadır. Ancak her sene olduğu gibi bu senede AKP iktidarı yine engellilerin taleplerini duymazlıktan gelecek ve sorunlarını çözmek için çaba sarf etmeyecektir.
 
AKP'nin, engellilere insanca yaşam koşullarını sağlamak, onlara iş vermek, onların üretime katılmasını sağlamak gibi bir sorunu bulunmamakta, iş, fiziki çevre koşullarının düzeltilmesi, yarına dair güvence sağlamak yerine AKP, sadaka, üç kuruş para vererek, sorunun üstünü kapatmak istemekte ve engellileri yok saymaktadır.
 
Bu nedenle engelli ve engelli ailelerinin eğitiminden, sağlık, bakım, rehabilitasyonundan, fiziki çevre koşullarının düzeltilmesine, ulaşım hizmetlerinden, istihdama çok geniş bir alanda sorunlar tam olarak çözülememiştir. Uluslararası sözleşmelerde, bildirgelerde, Anayasa’da ve yasalarda her ne kadar aksine hükümler bulunsa da, engelliler AKP iktidarınca görmezden gelinmekte, dolayısıyla hesaba katılmayan bir kesim olarak ötekileştirilmeye çalışılmaktadır.
 
Cumhuriyet  Halk Partisi olarak İnsan hakları ve özgürlükleri çerçevesinde, yaşadığımız ayrımcılığı da ortadan kaldıracak anlayışı temel alan evrensel değerlere uygun bir yasa çıkartılması ,  sosyal hayatın bir parçası olan engelli vatandaşlarımızın eğitimde, sağlıkta, sosyal güvencede, sosyal haklarda, toplu taşıma ve konutlarda, kentsel planlamada yok sayılmadığı, erişilebilir kentler oluşturulması için üzerimize düşeni her zaman her koşulda yerine getireceğiz. 
 
Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın engelliler gününü kutluyorum."
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız