SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Cezalı Duruma Düşmeyin"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:51:12
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı, malatyahaber.com yazarı, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, "1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Yazar kasada POS’a tam geçiş yapılacak olması nedeni ile eski yazar kasaların yıl sonunda kadar değişmesi gerekiyor” dedi.

Mustafa Bahadır Altaş, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren zorunlu olarak kullanılacak olan “Yeni Nesil Ödeme Kayıt Cihazı ” hakkındaki uygula hakkında verdiği bilgide, “Maliye Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı mali işlemlerin ‘Denetim kapasitesinin güçlendirilmesi’  amacıyla; 2013 yılında ‘POS cihazlarının yazar kasalarla uyumlaştırılması’  çalışmalarını başlatmıştı. 3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 69 ve 70 nolu Genel Tebliği ile 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 426 ve 427 seri nolu genel tebliğleri ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı zorunlu kılınmıştır. Maliye Bakanlığı içinde bulunduğumuz çağın gereği ve teknolojik gelişmelerden yararlanılarak POS cihazlarının yazar kasalarla uyumunu sağlayarak ticari işlemlerin daha etkin bir şekilde kayıt altına alınması amacıyla  ‘Yeni Nesil ÖKC’ kullanımını 2013 yılında itibaren zorunlu tuttu. Uygulamanın başlangıç sürecinde Yeni Nesil Ödeme Kayıt Cihazı üreten firmaların ihtiyaçlara cevap vermesi ve yazar kasa kullanan mükelleflerin sisteme uyumunun sağlanması için mevcut ödeme kaydedici, yani mevcut yazarkasa cihazlarını, 31.12.2015 tarihini geçmemek üzere ‘mali hafızaları doluncaya kadar’ kullanabilecekleri şeklinde yasal düzenleme yapılmıştı” dedi.

Altaş şunları söyledi: 

“Gelir İdaresi Başkanlığı, Yeni Nesil ÖKC kullanımı ile ticari işlem verilerinin anlık veya günlük olarak bir merkeze aktarılması ile perakende satış işlemlerinin, daha kolay ve otomatik şekilde denetlemeyi amaçlamaktadır. İşlemler anında merkezi sisteme aktarıldığı için, Gelir İdaresi Başkanlığı bir tuşa basmak suretiyle Türkiye genelinde yapılan işlemleri anlık görecek ve denetleyebilecektir.  Yeni nesil ÖKC, temel olarak  ‘Basit/Bilgisayar Bağlantılı’ ve ‘EFT-POS özelliği olan cihazlar’ olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Tüm mükelleflerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren  ‘Basit/Bilgisayar bağlantı’  yeni nesil ÖKC kullanmak zorunluluğu başlayacaktır.  31.12.2015 tarihi itibariyle ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu olan mükelleflerin yeni nesil cihazlara geçiş süre tamamlanmış olduğundan 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu olan tüm mükellefler mevcut yazar kasalarını Yeni Nesil ÖKC  değiştirmek ve işlemlerinde  Yeni Nesil ÖKC kullanmak zorundadır. 31.12.2015 tarihine kadar gerekli değişikliği yapmayan mükelleflere VUK’un mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Bu cezalar 1.1.2015 itibariyle birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek için 1.500 TL. ikinci sınıf tüccarlar, 660 TL.  bunlar dışında kalanlar için 330 TL’dır.”

Altaş, “Yeni nesil ödeme cihazlarının en önemli özelliği EFT-POS işleminin birlikte yapılmasıdır yani sistem hem bankacılık hem de mali fiş kesme işlemlerinin bir arada yapılabilmesine dayanmaktadır. Yeni yıla az bir sürenin kaldığı bu günlerde mevcut yazarkasalarını  Yeni Nesil Ödeme Kayıt edici Cihaz ile değiştirmek zorunda olan mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri için yıl sonundan önce eski yazarkasalarını yetkili servislerinde hurdaya ayırtmak suretiyle, bağlı bulunduğu vergi dairesine veya mal müdürlüklerine yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak için dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir” uyarılarında bulundu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız