SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cezalı Vergi Şoku!

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:06:03
Cezalı Vergi Şoku!
A- A+ PAYLAŞ

Arsa- konut rayiç bedeli karmaşası ve arsa değeriyle yapılan düşük beyan nedeniyle çok sayıda vatandaşa Maliye'den ceza ihbarnamesi giderken, sorunun vatandaşların Belediye ve Tapu tarafından uyarılmamasından kaynaklandığı öne sürüldü. Maliye yetkilileri ise, düşük beyan tespitinin yapıldığı konut sahiplerine uygulanan cezai işlemin yasal olduğunu bildirdiler.

Maliye'den 2. kez, üstelik gecikme faizini de içerek ceza ihbarnamesi alan vatandaşlar şaşkın. Arsa alım satım vergisi ile konut alım satımı vergisi arasındaki fark konusunda, işlem yaptıkları resmi kuruluşlarda uyarılmayan konut sahibi vatandaşlara, düşük beyan gösterdikleri gerekçesiyle ceza ihbarnameleri gitmeye başladı.

Gecikme faizleriyle birlikte 2 bin TL'yi aşan tutarlardaki  ceza ihbarnamesi karşısında şoke olan vatandaşlar; “ Dairemizi 4-5 yıl önce aldık. Tapuyu üzerimize almaya gittiğimizde Tapu yetkilileri ‘Belediyenin belirlediği emlak rayiç bedeli üzerinden alım-satım vergisi ödeyeceksiniz’  dediler. Dolayısıyla belediyeye başvurduk. Belediye yetkilileri, semtin rayiç bedellerini üzerinden ödeyeceğimiz vergileri belirledi ve belirledikleri bedel üzerinden vergimizi yatırdık.  Belediye bizlere, yüz lira yatırın, dedi. Yüz lira yatırdık. 500 deseydi 500, 2 bin lira deseydi 2 bin lira yatırırdık. Ne belediye ne tapu yetkilileri  ne de satın aldığımız müteahhitler bizleri uyardı.” iddiasında bulunurken,  belediye yetkilileri “Kurum olarak, daire alım-satımlarında rayiç belirleme yetkimiz yok. Semtin, arsa değeri üzerinden rayiç bedellerini belirliyoruz ve vergileri de o bedeller üzerinden hesaplıyoruz.” diyerek, kendilerinin sadece arsa rayiç bedelini belirledikleri savunmasını yaptılar. 

Maliye yetkilileri ise, “Yasayı bilmemek bir mazeret değil. Ortada bir vergi kaçakçılığı söz konusu ve gereken de yapılıyor. Maliye’de ben yaptım oldu, mantığı geçerli değil. Yapılan her işlemin yasal dayanağı vardır. Vatandaş, daire alırken eksik beyanda bulunmuş. Tabii, burada müteahhit faktörü önemli rol oynuyor. Bu durumda alan da satan da vergi kaçırmış oluyor.  Bankalardan alınan konut kredisi ile tapuya beyan edilen bedel arasında çok büyük farklar var. Müfettişlerin yaptığı incelemelerde olay gün yüzüne çıktı ve daire satana da –alana da cezalar kesildi.” diyerek kesilen cezaların kaynağını açıkladılar.

ARŞİV FOTO: Malatya Genel Görünüm

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız