SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CHP Mitinginden Notlar

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:01:04
CHP Mitinginden Notlar
A- A+ PAYLAŞ

- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Malatya İl Örgütü tarafından 30 Mart yerel seçim kampanyası kapsamında düzenlenen mitingde Malatya halkına hitap etti. 

- Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı konuk eden Malatya, bugün Ana Muhalefet Lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ağırladı. 

- CHP Lideri Kılıçdaroğlu partisinin Adana’daki mitinginde konuştuktan sonra Malatya’ya geldi. 

- Kılıçdaroğlu saat 16.00’da başlaması gereken Malatya mitingine 1 saat 45 dakika gecikmeli olarak katılabildi ve miting konuşmasına havanın kararmaya başladığı saat 17.45’de başladı.

- Kemal Kılıçdaroğlu, seçim otobüsünün vatandaşlar tarafından çeşitli noktalarda durdurulup daha fazla gecikme riskinin doğmaması için Malatya Erhaç Havaalanı’ndan kent merkezine gelirken seçim otobüsü yerine minibüsü tercih etti. CHP’nin minibüs tercihi Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha fazla vakit kaybetmeden miting alanına gelmesini sağladı. Kılıçdaroğlu, miting alanı yakınında otobüse bindi ve alana girdi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Perşembe günkü mitinginden sonra siyasi çevrelerin en büyük merakı, CHP mitingine gösterilecek ilginin boyutları konusundaydı. 

- CHP Mitingi bu anlamda CHP’li yöneticileri bile şaşırtacak düzeyde yoğun ilgi gördü. CHP’li yöneticilerin öngörüsüz davranması sonucunda, konuşma platformunun alanın çevre yoluna yakın bir noktada konumlandırılması gerekirken miting alanının orta yerine kurulması nedeniyle, mitinge katılan binlerce kişi mitingi Sümerpark, MalatyaPark AVM, Sümer Camii ve Malatya Belediyesi çevresi ve yola taşarak izlemeye çalıştı. 

- Platformun yanlış konumlandırılması nedeniyle mitinge katılan kitle bütünlüklü bir çerçevede görüntülenemedi. Bu nedenle, mitinge katılan kişi sayısı üzerinden CHP – AKP mitinglerini kıyaslayarak yorum yapmak isteyenlerin sadece fotoğraf kareleri ya da görüntülere dayanarak sonuca ulaşmalarının yanıltıcı olacağı belirtiliyor. 

- Mitinge katılan kitlenin CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitinge yaklaşık 2 saat gecikmeyle katılmasına karşın 35-40 bin dolayında olduğu gözlendi. 

- Kılıçdaroğlu’nun gecikmesi, havanın kararmaya başlaması ve yağmur yağacağına ilişkin işaretlerin doğması nedeniyle mitinge katılan ve sayısı yaklaşık 5 bin kişi miting başlamadan alandan ayrıldı. 

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISINA 'ABOOOVV' DEDİRTEN KALABALIK 

- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan önce mitingde bir konuşma yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, mitingdeki coşkuya vurgu yaparak “Bu muhteşem mitingde AKP’nin mitingleri gibi taşımalı insan yok. Malatya Türkiye’ye ampulün patladığını gösteriyor. Yapay kalabalıklar değil, CHP’ye, Türkiye’ye, özgürlüğe, insan onuruna gönül veren onbinler burada. Malatya bugün bu mitingle Türkiye’nin geleceğini aydınlatıyor, diktatörlük heveslilerinin yüreğine ise korku salıyor” diye konuştu. 

- CHP Lideri ile birlikte Malatya’ya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan platforma çıktığı sırada mitinge katılan kitlenin büyüklüğünü ve coşkusunu görünce, mutluluğunu ‘Abooovvv’ şeklinde dışa vurdu. 

- CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan, Genel Sekreter Nihat Matkap mitinge katılan CHP kurmaylarıydı. 

- Kemal Kılıçdaroğlu, konuşma platformuna boynuna halen 1. Amatör ligde mücadele eden Malatyaspor’un kaşkolunu takarak çıktı. CHP lideri, Malatyaspor’un Sarı-Kırmızı renkleri için ‘Kayısının sarısı bayrağın kırmızısı burada’ vurgusu yaptı. 

- CHP liderinin konuşması 30 dakika sürdü. Platforma çıktığı sırada ‘Başbakan Kılıçdaroğlu’ sloganları ile karşılanan CHP lideri, konuşmasına ‘O da olacak inşaallah’ diye başladı. AKP mitinglerine gönderme yaparak ‘Bu meydanda taşıma yok. Sadece Elazığ Belediye Başkanı (adayı) ve İl Başkanı var.’ diyen Kılıçdaroğlu, ‘Bugün Malatya’yı silkelediniz’ şeklindeki sözlerle mitinge katılan kitlenin yoğunluğundan kaynaklanan mutluluğunu dile getirdi. 

- Kılıçdaroğlu, konuşmasının büyük bölümünde Başbakan Erdoğan’a yolsuzluk ve rüşvet operasyonları üzerinden son derece sert eleştiriler yöneltti. Tüm mitinglerinde yaptığı gibi Başbakan Erdoğan’a “Başçalan” şeklinde hitap etti.

MALATYALI DEVLET VE SİYASET ADAMLARINA VEFA : İSMET İNÖNÜ - TURGUT ÖZAL  VE RECAİ KUTAN VURGUSU

- Başbakan Erdoğan'ın Malatya mitinglerinde, Malatyalı devlet ve siyaset adamı, Atatürk'ün yakın silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü ısrarla yok sayarak, sadece kendi zihin dünyasına yakın Malatya isimleri anmasına karşılık,CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuşmasında ideolojik ayrım yapmadan Malatya’nın yetiştirdiği devlet ve siyaset adamları İsmet İnönü, Turgut Özal ve Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Recai Kutan’ı övgüyle andı. Kılıçdaroğlu, “Malatya Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok önemli bir kentimiz. İnönü’ler, Turgut Özal'lar, Recai Kutan’lar bu topraklarda yetişti. Hiç kimseyi ötekileştirmeden tüm Malatyalıları kucaklıyorum” şeklinde konuştu. 

- Konuşmasının ilerleyen dakikalarında CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan İnci’yi Malatya halkına takdim eden Kılıçdaroğlu konuşmasının bu bölümünde de İsmet İnönü, Turgut Özal ve Recai Kutan’ın isimlerine bir kez daha atıfta bulunarak “Başkanımız Hakan İnci hiçbir ayrım yapmayacak. Turgut Özal'dan, Recai Kutan’dan İsmet İnönü’ye kadar herkese, herkesin hatırasına saygı gösterecek” dedi. 

- Kılıçdaroğlu bir ileri adım daha atarak, “Hakan İnci kardeşim, Malatya’ya hizmet eden hangi parti olursa olsun o partilerin liderlerinin heykelini dikecek” ifadesini kullandı. 

- Mitingin sonunda CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan İnci’nin yanı sıra ilçe belediye başkan adayları da sahneye çağrıldı ve mitinge katılan halka takdim edildi. Ayrıca CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da sahneye davet edildi. Bu sırada, en büyük alkışı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hekimhan Belediye Başkan Adayı Aliseydi Millioğulları ve Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Hulisi Porgalı aldı. Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Porgalı platforma eşiyle el ele tutuşarak çıktı.

- Mitingin sonuna doğru yaklaşılırken yağmur yağışı başladı. Kılıçdaroğlu da konuşmasını yağmur yağışına göre ayarlayarak kısa süre mitinge katılan Malatya halkıyla vedalaştı ve mitinge gösterilen yoğun ilgi için teşekkür etti. 

- Kılıçdaroğlu miting meydanından sonra seçim otobüsü ile Malatya kent merkezinde şehir turu attı ve halkı selamladı. İnönü Caddesi’nden Turan Emeksiz Caddesi’ne yönelen seçim otobüsü, İsmet Paşa Caddesi – Fahri Kayahan güzergâhını takip ederek Malatya Erhaç Havaalanı’na ulaştı. 

- Seçim otobüsünde mitingle ilgili gözlem ve düşüncelerini partisinin kurmaylarının yanısıra, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’la paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Malatya mitingimizdeki coşku ve büyük kitlenin varlığı beni çok mutlu etti. Malatya mücadele azmimizi kamçılayan bir duruş gösterdi. O büyük meydanı dolduran onbinlerce insan Türkiye’nin aydınlık geleceğinin ve tehlike altındaki demokrasimizin garantisi olduğunu gösterdi. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve mitingimize katılan Malatya halkına teşekkür ediyorum” dedi. 

- Mitingin dikkat çekici unsurlarından biri ise, miting alanında alınan güvenlik önlemlerinin AKP mitingine göre çok daha düşük yoğunluklu olmasıydı. 

- Miting alanında görevli polisler yağmur yağışının başlaması sırasında yağmurluk giydi. 

PANKARTLARA YANSIYAN YOLSUZLUK ÖFKESİ 

- Mitinge katılanların taşıdığı pankartlarda yazılı sloganlarda AKP, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a sert mesajlar vardı. İşte mitinge katılanların taşıdıkları pankartlardaki sloganlardan bazıları: ‘Hırsız var’, ‘ Bilal Oğlan Teslim Ol, İşkence Yok’, ‘Babam Böyle Yolsuzluk Yapmayı Nerden Öğrendi – Bilal’, ‘Satılmış Medya İstemiyoruz’, ‘Keşke Siz de Tencere Tava Çalsaydınız’, ‘Hırsızlardan Daha Cesuruz – İnönü’nün Torunları’, ‘Baba-Oğul Çalanlardan, Kardeşlerimizi Vuranlardan Hesap Soracağız’, ‘Reza Çalsın Ebru Söylesin, Vur Patlasın Çal Oynasın’, ‘Sarraf Çalsın Ebru Söylesin, Recebim Dinlesin’, ‘Bu Ülkede Bilal Oğullar Olduktan Sonra, Kemaller de Mustafalar da Olacak’…

- CHP mitingine katılanların hedefindeki bir başka isim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de ‘Gül’ün dikenine katlanmak istemiyoruz’ şeklindeki pankartla eleştirilerden nasibini aldı. 

SÜMER CAMİİ'NDE OLMASI GEREKEN YAPILDI, AKŞAM EZANI BU DEFA OKUNDU 

- AKP mitinginde Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında akşam ezanının duyulmadığı, müezzinin ise okuduğunu iddia ettiği Sümer Camii’nde bu defa okunan akşam ezanı her yerden duyuldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun miting meydanına girmesine 10 dakika kala okunan akşam ezanı sırasında ve akşam namazı süresince müzik kesildi, sadece platform önüne yığılanların geriye doğru gitmeleri konusunda bir anons yapıldı. 

- Miting meydanındaki uzun bekleyiş sırasında bazı miting katılımcıları sağlık problemi yaşadı. Sağlık sorunu yaşayan bazı kişiler ambulansa taşınarak ayakta tedavi edildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız