SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CHP Mitinginden Notlar

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:16:49
CHP Mitinginden Notlar
A- A+ PAYLAŞ

Mitinglerin Türkiye seçim kampanyalarındaki önemi bilinen bir gerçektir. Batı’da seçim kampanyaları ağırlıklı olarak kitle iletişim araçları üzerinden yürürken, lider kültünün güçlü olduğu Türkiye gibi ülkelerde, özellikle çok partili hayata geçişten bu yana seçim kampanyalarının temel unsuru olan mitingler, önemini ve etkileyiciliğini halen korumaya devam ediyor. 

Haziran seçimlerinin favori partileri, mitinglerin bu önemine uygun olarak seçimlere 4 gün kala Türkiye genelindeki mitinglerine, bir güne, farklı şehirlerde 3 hatta 4 miting sığdırarak pazar günü en iyi sonucu almanın mücadelesini verirken, favori partilerin tamamının miting yaptığı illerin biri de Malatya’ydı. 

HDP Lideri Selahattin Demirtaş’ın 20 Mayıs’ta başlattığı miting serisi sürecinde Malatya, 28 Mayıs’ta Başbakan ve AKP Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun mitingine ev sahipliği yaparken, 2 Haziran’da MHP’nin 1 milletvekili çıkarma umutlarını güçlendiren bir miting ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ağırladı. 

Malatya’da, 7 Haziran 2015 seçim kampanyası bağlamında, ağırlanan ve muhtemelen CHP’li yöneticilerin de beklemediği düzeyde bir kalabalık kitle ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na seçimin son virajına girilirken güçlü bir moral – motivasyon sağlayan son miting, CHP mitingi oldu. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’ya memleketi Tunceli’de ve daha sonra Elazığ’da yaptığı mitinglerden sonra geldi. Başlama saati 17.30 olarak açıklanan miting, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun miting platformuna çıktığı 18.50’de, yani 1 saat 20 dakikalık gecikmeyle başladı. 

Kılıçdaroğlu’nu mutlu eden miting

AKP Malatya mitinginden sonra, gözler MHP ve CHP’nin mitinglerinin toplayacağı ilgi ve kitlenin büyüklüğüne çevrilmişti. 

MHP’nin 2011 seçimlerine göre daha güçlü bir miting yapması, CHP’nin Malatya mitingini çok daha önemli kılmış, AKP’nin 5-1 beklentisini sarsacak dip dalganın gücünün boyutu merak edilmeye başlanmıştı. 

İlkesel olarak, bugüne kadar hiçbir partinin mitingini, iktidar partisi AKP ile kıyaslayıp ölçmedik. Partilerin mitinglerinin birbiri ile kıyaslayarak bir sonuca / yoruma ulaşılabilir.  Ancak,  çok daha önemli olan sözkonusu partilerin, bir önceki yani 2011 seçim kampanyasında Malatya’da gerçekleştirdiği mitinglere oranla, güncel mitingdeki yükselişi ya da gerileyişidir. 

Bu açıdan bakıldığında, AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile, Malatya’da, AKP tarihinin en zayıf ve ilginin en düşük olduğu bir miting gerçekleştirirken, CHP, 2011 Malatya mitingini 2’ye katlayacak düzeyde, bir hayli yüksek katılımlı, 2002 seçimleri başlangıç noktası alındığında, son 13 yılın en güçlü / ilginin en yüksek olduğu Malatya mitingini gerçekleştirdi. 

40 Bin Civarında Katılım 

Kuşkusuz en önemli soru, ‘Mitinge kaç kişinin katıldığı?’ yönündeki soruydu. Bu sorunun cevabına argüman oluşturan kalabalık kitle, asıl olarak miting meydanında değil, miting meydanı olarak çevrilen alanın dışında birikmiş, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu miting alanını çevreleyen dış alanda dinlemeyi tercih etmişti. Miting alanı dolmuştu, ama mitingi güçlendiren, büyüten ve son 13 yılın en güçlü mitingi konumuna yükselten kitle çevrede kümelenen kalabalıktı. 

Bu tablo dikkate alındığında, CHP Malatya Mitingi’nin 40 bin kişi civarında bir kitle olduğunu ve bu kitlenin de 2011 mitingindeki kitlenin 2 katı olduğunu söylemek mümkündür. 

Mevlüt Aslanoğlu’na vefasızlık 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve beraberinde Malatya’ya gelen partinin A Takımı’nı son derece mutlu eden Malatya mitingine, Kılıçdaroğlu, ‘Kayısı’nın başkenti’ vurgusuyla başladı. Malatya’nın yetiştirdiği tarihi ve siyasi şahsiyetler olan isimlerden parti ayrımı gözetmeksizin söz eden Kemal Kılıçdaroğlu, İsmet İnönü, Turgut Özal ve Recai Kutan’ı anarak, bu isimlerin Malatya için olduğu kadar Türkiye için de önemli değerler olduğuna vurgu yaptı. 

Ancak, adı Malatya ve CHP ile özdeşleşen, Malatya’ya büyük hizmetleri bulunan, İnönü Üniversitesi’nin gelişimine ciddi katkılar sağlayan, 2 dönem Malatya Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptıktan sonra 3. Dönemde İstanbul Milletvekili iken 16 Mayıs 2014 tarihinde vefat eden F. Mevlüt Aslanoğlu’nun adının mitingde anılmaması, kendisini partisine adayan Aslanoğlu’na ‘Vefasızlık’ olarak nitelendirildi. 

Mitinge, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Malatya’ya gelen, Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen,  Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ankara 2. Bölge Milletvekili Adayı Murat Emir,  İstanbul Milletvekili Adayı Gülay Yedekçi,  Adana Milletvekili Adayı  Elif Doğan Türkmen, Pütürge Eski Belediye Başkanı Necdet Ayaydın, İstanbul Beşiktaş ve Ateşehir İlçeleri belediye meclis üyeleri de katıldı. 

Yeni CHP seçmeni farklı kesimlerden 

CHP mitinginin dikkat çekici unsurlarından biri de, mitinge katılan kitlenin, geleneksel CHP seçmeni dışında bir kitleyi de kapsıyor olmasıydı. Özellikle gençlerin ve kadınların büyük ilgi gösterdiği miting, CHP’nin hızlı bir yenilenme ve kendini klasik CHP seçmeni dışındaki seçmeni de kapsayan bir sosyolojik tabanın üzerinde konumlandırdığını göstermesi açısından anlamlıydı. 

Çocuk arabasındaki ya da kucağındaki bebeği ile çok sayıda kadının mitinge katılımı dikkat çekiciydi. 

CHP mitinginde bir diğer dikkat çeken ayrıntı da, miting platformu, ses ve ışık düzeninin önceki mitinglere oranla daha profesyonelce hazırlanmasıydı. CHP mitinginde, engelli vatandaşların miting alanına kolaylıkla girip çıkması için alana girişte ve platformun ön tarafında özel koridorlar ayrılmıştı. 

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi muhabirleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız