SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CHP 'Yargı' Paketini Meclise Sunuyor..

A- A+ PAYLAŞ

Elektronik kelepçe, evde hapis ve kefalet sistemi pakette dikkat çeken maddelerden...

CHP bedelli askerliğin ardından yargı açılımını da Meclis’e taşıyor. Bugün TBMM Başkanlığı’na sunulacak kanun teklifinde CMK’da değişiklikler, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve yeni tutuklama kriterleri yer alıyor.

CHP, kamuoyunda sürekli tartışma konusu olan özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutuklama kriterlerinin değiştirilmesi için 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığı’na sunacak. Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk imzasını taşıyan kanun teklifiyle getirilen düzenlemeler şöyle:

- Özel yetkili mahkemeler kaldırılacak. Tüm davalar ve bu mahkemelerde görev yapan hâkim ve savcılar ağır ceza mahkemelerine kaydırılacak.

- Tutuklama, şüpheli veya sanığın kendisine karşı veya kendisi tarafından yeni bir suç işlenebileceği somut şüphesi varsa verilebilecek.

- Kanunda belirlenen azami tutukluluk sürelerinin dolmasının ardından adli kontrol kararı verilecek.

- Şüpheli veya sanık hakkında belirlenen binalara, alanlara yaklaşmama kararı verilebilecek.

- Bu tedbirlerin uygulanması sırasında, ya şüpheli veya sanık belirli bir mercie düzenli aralıklarla başvurarak imza verecek, ya da elektronik kelepçe kullanılacak.

- Silahla işlenen bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, silah ruhsatına hemen el konulacak ve kefalet (para, hisse ya da menkul ve gayrimenkul) karşılığı zanlı serbest bırakılacak.

- Denetimli serbestlik gözetimi için yeni bir kurum oluşturulacak.

- Sanık adli kontrol sürecinde; duruşmalara özürsüz gelmezse ve yeni bir suç işlerse derhal tutuklanabilecek. Kefaleti yanarak para veya malı devletin olacak.

- Şüpheli veya sanık çocuksa, Çocuk Koruma Kanunu’na göre tedbir uygulanacak. Çocuğun ailesinin yanında barınmasına, ya da çocuğun resmi veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılmasına karar verilebilecek.

Aday Adaylarına 9 Seçim Emri

Kılıçdaroğlu, aday adaylarına seçmenle yüz yüze geldiklerinde uyacakları kuralları şöyle sıraladı.

1) Listeler açıklandıktan sonra kavga ve kargaşa istemiyorum. Halk, kendi içinde barışık ve huzurlu bir CHP görsün.

2) Acılarında mutlaka halkın yanında olun, dert ortağı olun.

3) Gezerken, konuşurken bizi eleştirseler de, yuh çekseler de kızmayacağız.

4) CHP’ye ön yargılı insanlara yanaşın. Kafasındaki tabuları yıkmak bizim elimizde.

5) Mutlaka esnafın çayını için. Esnaf kendisini yok eden partiye oy veriyor sa kabahat onlarda değil bizde. Onlara şunu söyleyin, ‘asıl sosyal demokrat olan sizlersiniz.’

6) Hiç kimseyi ötekileştirmeyin, hiç kimsenin etnik kimliğine, inancına bakmayacağız.

7) Bu mahalle bize oy vermiyor demeyeceğiz. En az bir değil, beş kez oraya gideceğiz.

8) Arabaları olan arkadaşlar bagajlarından parti broşürlerini eksik etmeyecek. Benzin aldığınız yerlerde bile o broşürleri dağıtın.

9) 81 ile gideceğiz. Benim için cumartesi pazar, saat takvim yok. Önümde bir takvim var o da 12 Haziran. Aynısını siz de yapın.

Laf Atanı Azarladı

Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasının sonuna doğru sürekli oturduğu yerden laf atan bir partiliyi, “CHP terbiyesinde Genel Başkan konuşurken konuşulmaz. Bu terbiyeye sahip olacaksın” sözleriyle uyardı. Salonda bulunanlar alkışlarıyla Kılıçdaroğlu’na destek verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız