SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CHP Yemin Etti, O Hariç!

A- A+ PAYLAŞ
 
AKP ve CHP arasında yapılan görüşmenin ardından iki parti anlaşmaya vardı ve yemin krizi çözüldü. CHP'liler yemin etmek için TBMM Genel Kurulu'na yakalarında ''Egemenlik milletindir'' yazılı kokartla geldi. CHP adına ilk yemini Adana Milletvekili Ali Demirçalı etti. Başbakan Erdoğan, ''Beklentimiz buydu. Hayırlı oldu. Güzel oldu'', CHP lideri Kılıçdaroğlu ise ''Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi'' değerlendirmesinde bulundu. Bu arada, Malatya'da bulunan CHP milletvekili Veli Ağbaba, yemin törenine katılamadığı için yemin edemedi.
 
ANLAŞTILAR..
AKP ve CHP heyetleri arasındaki toplantı sonrasında yapılan açıklamada, yasama faaliyetlerine katılmayan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerinin arzu edildiği belirtildi.
 
AKP ve CHP yöneticilerinin, geçen cuma ve bugün yapılan toplantılarından çıkan sonuç “basın açıklaması” başlığıyla duyuruldu.
 
Yazılı açıklamada, toplantılara katılan AKPGrup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile AKPGenel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın imzası yer aldı.
 
Açıklamada, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak, bugün yaşanılanlarla kıyaslanamayacak, çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğu vurgulandı.
 
İŞTE MUTABAKAT METNİ 
AKP ile CHP'nin üzerinde anlaşmaya vardığı ve gazetecilere dağıtılan mutabakat metninde şu ifadeler kullanıldı:
 
TBMM, Türkiye Cumhuriyet'ini kuran, Kurtuluş Savaşını yöneten ve olağanüstü durumlarda dahil bugün yaşadıklarımızla kıyaslanamayacak çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir meclistir.
 
Halkın egemenliği ve halkın iradesi, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığı ile TBMM'de hayata geçirilir. Bu çerçevede, tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz.
 
12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anaysa yapılması talebi ile birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır. 
 
Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır. 
 
''Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz. 
 
Sonuç olarak Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.
 
İmzalar: Nurettin Canikli, Haluk İpek, Ahmet Aydın
Akif Hamzaçebi, Turgut Dibek, Aydın Ayaydın.''
 
Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz…"
 
KILIÇDAROĞLU: MİLLİ İRADEYE DUYDUĞUMUZ SAYGININ GEREĞİ
CHP lideri Kılıçdaroğlu, krizin çözümü ile ilgili ''Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi'' dedi.
 
BAŞBAKAN'DAN İLK YORUM
Başbakan Erdoğan, CHP'lilerin yemin etme kararı ile ilgili olarak ''Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz, bunun hep açıklamasını yaptık. 'Çözüm yeri TBMM'dir' dedik. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse herşey olur'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Başbakan Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, “Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk” şeklinde açıklamalarının olduğunun anımsatılması üzerine, şunları söyledi:
 
“Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi, aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatı ile uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır.”
 
DEMİRTAŞ: MUTABAKAT BİZDEN GİZLENDİ
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş,  ile CHP arasındaki mutabakatın kendilerinden gizlendiğini iddia ederek ''Diyaloğa açığız'' dedi. BDP'li Hasip Kaplan ise,  ile CHP'nin üzerinde anlaştığı mutabakat metnini ''Metin milli iradeyi yansıtmıyor'' şeklindeki sözleriyle eleştirdi.
 
GÜL: SON GELİŞME MUTLU ETTİ
Cumhurbaşkanı Gül, CHP'li milletvekillerinin yemin edecek olmalarının kendisini büyük bir memnuniyete sevk ettiğini belirterek, “Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, aynı şekilde görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar” dedi.
 
VE YEMİN..
CHP'li vekiller mutabakat metninde uzlaşılmasının ardından TBMM Genel Kurulu'na yakalarında ''Egemenlik millete aittir'' yazılı kokartla geldiler. 
 
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündemle geçmeden önce bir milletvekiline söz verdi.
 
Yakut, Anayasa uyarınca milletvekillerinin göreve başlamadan önce andiçmeleri gerektiğini söyledi. Yakut, daha önceki birleşimlerde andiçmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti.
 
Daha sonra, Adana'dan başlayarak andiçmeyen milletvekillerinin adları okundu. ilk olarak CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı kürsüye gelerek andiçti. CHP'li 135 milletvekilinden, daha önce, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığı üstlenen İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi andiçmişti.
 
AĞBABA YEMİN ETMEDİ..
Bu arada, bir taziye ve sünnet düğünü nedeniyle Malatya'da bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AKP ve CHP arasında son anda sağlanan mutabakatın ardından gerçekleştirilen yemin törenine katılamadı. Saat 17.13'te oturumu yöneden meclis başkan vekili Sadık Yakut, sıra Malatya'ya geldiğinde Ağbaba'nın adını anons etti ve bir süre bekledi. Ağbaba'nın mecliste olmadığı belirtilince, diğer illerle yemine devam edildi.
 
Ağbaba'nın Salı sabahı Ankara'ya gideceği ve TBMM'nin aynı gün saat 15.00'de başlayacak toplantısında yemin edeceği bildirildi.
 
CHP'de, halen tutuklu olan İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay ile Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Haberal'ın yanı sıra, yurt dışına tedavi için giden İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de yemin törenine katılamadılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız