SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CHP'de Gergin Kongre

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:05:30
CHP'de Gergin Kongre
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi merkez ilçe örgütünün kongresi yapıldı ve yönetime Abdulvahap Ayzabar (yandaki fotoğrafta) başkanlığındaki liste seçildi.

Belediye Konferans Salonu’nda Cumartesi sabah saatlerinde sakin bir atmosferde başlayan CHP Malatya Merkez İlçe Başkanlığı 34. Olağan Genel Kurulu, CHP İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çakır’ın konuşması sırasında gerilimli dakikalara sahne oldu. 
 
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, delegelerin konuşmalarından sonra yaptığı konuşmada, demokratik bir ortamda bir kongre gerçekleştirdiklerini vurguladı ve yaşanan gerilime gönderme yaparak ‘Arkadaşlar parolamız şu olmalı: Seçim sonucunda kim kazanırsa kazansın asıl kazanan CHP olmalıdır. Birbirimize düşmanlık yaparak, eleştiriye tahammül göstermeyerek, konuşanlara müdahale ederek CHP’ye hizmet edilmez. Bir ilin bir milletvekiline düşmanlık yapılarak politika yapılmaz. Sağda solda bir ilin bir milletvekiline çamur atarak yaşayan ucuz insanları yanına alarak politika üretilmez’ dedi. 
 
Divan başkanlığını CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın yaptığı ve Eğitimci Abdulvahap Ayzabar ile Avukat Feridun Önal’ın yarıştığı kongreye ilgi büyüktü. Kongrede oy kullanma hakkına sahip 400 delegenin yanı sıra 800 kişilik salonun partililerce doldurulduğu gözlendi. 
 
Kongreye CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Malatya Eski Milletvekili Muharrem Kılıç, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Merkez İlçe Başkanı Muhteşem Kartal, ilçe ve belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, eski il başkanları,  delegeler ve kalabalık bir partili kitlesi katıldı. 
 
Kongrede ilk olarak faaliyet raporu okundu. Faaliyet raporundan sonra geçilen görüş ve düşünceler bölümünde CHP Eski Milletvekili Muharrem Kılıç ve çok sayıda delege kısa konuşmalar yaparak, kongre, parti içi sorunlar ve Türkiye sorunlarına dair konuşmalar yaptı. 
 
Daha önce konuşma yapmak üzere bildirimde bulunan delegelerin konuşmalarından sonra CHP İl Başkanı Enver Kiraz, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ve Merkez İlçe Başkanlığı’na aday olan Abdulvahap Ayzabar ile Feridun Önal da birer konuşma yaptı.
 
Bu konuşmalardan sonra, saat 15.30 sularında iki adayın yarıştığı ve 400 delegenin oy kullanacağı seçime geçildi. 
 
Gerilimli Dakikalar 
 
Sabah saatlerinde başlayan ve uzun süre sakin bir ortamda devam eden kongrede CHP Malatya İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çakır’ın, mevcut il yönetiminin atanmış olmasına yönelik eleştirileri cevaplarken kullandığı cümleler sırasında, eski il başkanı Hüseyin Baştürk sataşma olduğu gerekçesiyle oturduğu yerden kalkarak konuşmacı İbrahim Çakır’a sert ifadelerle müdahale etti. Bu müdahale sonrasında ise mevcut il yönetimini destekleyen partililer ile eski il başkanı Hüseyin Baştürk’e yakınlığı ile bilinen bazı delegelerin zaman zaman yumruklaşmaya varan sert tartışmalar yaşandı. 
 
CHP İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çakır, Baştürk’ün müdahalesinden önce Baştürk yönetiminin neden düştüğüne yönelik olarak konuşuyordu. Çakır’ın ‘Atama sözcüğü demokratik işleyiş bakımından hoş olmayan bir niteleme. Evet, benim de gönlüm hoş karşılamıyor bir il yönetiminin atanmış olmasını. Ama arkadaşlar bir de hayatın gerçekleri, siyasetin gerçekleri var ve bu gerçekleri görmek zorundayız. Veli Ağbaba’nın milletvekili adaylığı için istifasından sonra gelen yönetim bir süre sonra tıkanmış, yıpranmış, iş yapamaz, partiyi temsil edemez hale gelmişti’ şeklindeki konuşması sırasında Baştürk, Çakır’a müdahale ederek, suçlamalarına yanıt vermek istedi. Bu sırada mevcut yönetime yakın partililer ile eski il başkanı Hüseyin Baştürk’e yakınlığı ile bilinen partililer arasında sert tartışmalar başladı. Tartışma kimi zaman yumruklaşmaya dönüştü. 
 
Divan Başkanı Veli Ağbaba ve divan üyelerinin uzun uğraşları sonucunda sakinleştirilen tarafların yerlerine oturmasından sonra, İbrahim Çakır konuşmasını tamamlayabildi. Çakır ‘Bu hoş olmayan tutum, sadece bir sözcüğün neden olduğunu düşünmüyorum. Ama artık bunları geride bırakarak birlik ve beraberlik içinde genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı iktidar yürüyüşüne katkıda bulunmalıyız’ dedi. 
 
Veli Ağbaba: Kabadayılık Dönemi Kapandı 
 
Divan Başkanı ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, gerilimli dakikaların sona erdirilmesinden sonra yaptığı kısa konuşmada ‘Demokratik bir sürecin işlediği bir kongre yapıyoruz. Burası özgür bir ortam. Şu ana kadar kürsüye gelen konuşmacılar beni de eleştirdi.Asla rahatsız olmadım bu eleştirilerden, tam tersine olgunlukla karşılıyorum ve faydalanıyorum bu eleştirilerden. Kimsenin kabadayılık yapmaya hakkı yoktur. Kabadayılık dönemi kapandı CHP’de. Hiç kimsenin CHP’nin demokratik eleştiri kültürüne aykırı davranmaya hakkı yoktur’ dedi. 
 
Ağbaba, delegelerin konuşmasından sonra yaptığı ayrıntılı konuşmasında da yaşanan gerilime gönderme yaparak ‘Arkadaşlar parolamız şu olmalı: Seçim sonucunda kim kazanırsa kazansın asıl kazanan CHP olmalıdır. Birbirimize düşmanlık yaparak, eleştiriye tahammül göstermeyerek, konuşanlara müdahale ederek CHP’ye hizmet edilmez. Bir ilin bir milletvekiline düşmanlık yapılarak politika yapılmaz. Sağda solda bir ilin bir milletvekiline çamur atarak yaşayan ucuz insanları yanına alarak politika üretilmez’ dedi.
 
İl Başkanı Enver Kiraz: Cephe Savaşı Değil Demokratik Kongre Yapıyoruz
 
CHP İl Başkanı Enver Kiraz da konuşmasında kaba kuvvetin kullanılması derecesine varan tartışma ortamına yönelik olarak ‘CHP olarak parti içi demokrasiyi özümsemiş insanlarız. Burada bir cephe savaşı değil, demokratik bir kongre yapıyoruz. Bu bir hizmet yarışıdır. Asıl olan partiye ve Türkiye’ye hizmettir. Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı değişim ve dönüşüm hareketiyle iktidara yürüyüş yolunda birlik ve beraberliğimizi bozmadan, hiç kimseyi dışlamadan, ötekileştirmeden CHP’yi iktidara taşımanın mücadelesini yapmak zorundayız’ dedi.
 
Feridun Önal: CHP’yi Büyütmek İçin Adayım
 
Kongrenin son konuşmacıları, merkez ilçe başkanlığı için yarışan isimlerdi. Eski milletvekili Muharrem Kılıç’ın kur’a çekimiyle belirlenen konuşma sırasına göre, ilk olarak Avukat Feridun Önal konuştu. CHP’nin Malatya’da başarısız olduğunu söyleyen ve bu konuda Malatya’daki seçim sonuçlarına ilişkin istatistiksel veriler okuyan Önal, ‘Ben partimizi büyütmek için aday oldum. Kazanırsam tek bir kişiyi bile dışlamadan CHP’de yer almak isteyen herkese kapım açık olacak’ dedi. Önal, kongre sürecine ve delege listesinin oluşturulmasına yönelik olarak il yönetimine sert eleştirilerde de bulundu. Önal, ‘Delege listesi 3-5 kişi arasında ve masa başında hazırlandı. 13 mahallede ön seçim yapıldı. 60 mahallenin delege listesi masa başında oluşturuldu. Yeşiltepe Seyran Mahallesi’nde ben ve bir başka isim delegeydik. Beni silmişler, sonra da bana kim oy veremez arayışı ile geçtiğimiz yıl vefat eden Mehmet Çitil amcamızı delege yazmışlar. Delege listesinin hazırlanmasındaki anti-demokratik durumu daha iyi anlatacak bir örnek olabilir mi?’ diye konuştu. Önal, delege listesini Malatya yönetiminden alamadıklarını, ancak genel merkezdeki bazı isimlerin yardımı ile edindiklerini söyledi. 
 
Abdulvahap Ayzabar: Aramızda Kavga Bekleyenleri Hayal Kırıklığına Uğratalım 
 
Feridun Önal’dan sonra diğer aday Abdulvahap Ayzabar konuştu. Eğitimci olduğunu ve CHP’li bir aileden geldiğini söyleyen Ayzabar, ‘CHP köklü bir parti. Devlet kuran parti. Partimizi iktidara getirmek için başlatılan yürüyüşe katkıda bulunmak, özellikle de 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde Malatya’da yerel iktidarı kazanmak için aday oldum’ sözleri ile aday olmasının amacını açıkladı.  Ayzabar, seçim sonucuna göre kim kazanırsa kazansın birlik ve beraberlik ruhunun bozulmasına izin verilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı. Ayzabar ‘Feridun kardeşime buradan bir çağrıda bulunuyorum. Seçim sonrasında gelin hep birlikte bu kürsüden fotoğraf verelim. Aramızda kavga bekleyenleri hayal kırıklığına uğratalım’ dedi. 
 
Bu konuşmalardan sonra saat 15.30’da ilçe seçim kurulu temsilcisi gözetiminde seçime geçildi. Seçimde 400 delegeden 355'i oy kullandı. 
 
Adaylar ve listeleri
 

Feridun Önal başkanlığındaki liste: Süleyman Akıncı, Fatma Atalay, Gazi Barutçu, Sakine Çabuk, Feridun Diyarbakırlı, Dilfuruz Güngör, Mehmet Karakuş, Ender Keser, Yusuf Koç, İsmail Kurtoğlu, Mehmet Özkan, Öner Özdemir, Sakine Polat, Özlem Seyhan Gökçe, Mustafa Toktaş, Hasan Toraman. 
 
Abdulvahap Ayzabar başkanlığındaki liste: Abbas Akıncı, Suzan Baydoğan, Ahmet Turan Canbay, Okay Demirhan, Mehmet Ekici, Hüseyin Karabağ, Mustafa Karacan, Doğan Karaduman, Haşim Katırcı, Hülya Kılınç, Özlem Kılıç, Mustafa Okçu, Übeyit Öksüz, Aysel Özhan, Banu Sevil, Naci Yetkin. 
 
Ayzabar listesi kazandı..
 
Yapılan oylamanın ardından sayım gerçekleştirildi. Abdulvahap Ayzabar başkanlığındaki liste 194 oy alırken, Feridun Önal başkanlığındaki liste 154 oyda kaldı.

 
Haber: Niyazi DOĞAN - Güler HAZAR
Foto: İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız