SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CHP'den 'Göçer' Açılımı

A- A+ PAYLAŞ

CHP, Malatya’da ilk kez “Göçer Buluşması” gerçekleştirdi. Bine yakın kişinin katıldığı etkinlikte AKP’nin “Roman Açılımı” eleştirildi, 311 göçer CHP’ye üye oldu. CHP İl Başkanı Ağbaba, göçerlerin konut ve toprak sahibi yapılması gerektiğini vurguladı.

CHP'den konuya ilişkin olarak yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin “Göçer Buluşması”nda AKP hükümetinin “Roman Açılımı” eleştirilirken, göçerler devletten toprak istedi. Buluşmada 311 göçer ve Roman CHP’ye üye oldu.

CHP Malatya İl Örgütü’nün düzenlediği “Göçer Buluşması”, Melekoğulları Düğün Salonu’nda bine yakın göçer ve Romanın katılımıyla yapıldı. CHP İl Başkanı Veli Ağbaba, İl Yöneticileri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Başkanları, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı buluşmada göçerler adına konuşan Mahsun Bektaş, sosyal güvence, toprak, ev ve devletin kendilerine sahip çıkmasını istedi.

Bektaş, CHP İl Başkanı Veli Ağbaba ve buluşmayı düzenleyenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, göçerlerin yüzyıllardır ilden ile göç ettiklerini belirtti. Belli bir adresi olmayan göçerlerin diğer toplumlar tarafından dışlandığını ve üçüncü sınıf insan muamelesine tabi tutulduğunu anlatan Bektaş, “Türkiye devletinin 85 yıllık tarihi boyunca göçer halkı kaderine terk edilmiştir. Tarihte kalbur diye adlandırılan teknoloji aracı zamanla kullanılmış, göçer halkının hayatını idame etmesi için bir araç olmuştur. Zaman geçtikçe teknolojinin gerisinde kalınmış, bununla birlikte yoksulluk, açlık ve sefalet baş göstermiştir. 21’inci yüzyılda eğitim alamayan insanlar kendini geliştirememiş, geride bırakılmış olanlar hep göçerler olmuştur” dedi.

Göçerlerin bugüne kadar çeşitli geçim kaynakları aradığını, ama bulamadıklarını belirten Göçerler Temsilcisi Mahsun Bektaş, şöyle devam etti:

“Mevsimlik işçi olarak ağalar, beyler tarafından ucuz işgücü olarak kullanılmışlardır. Ezilen dünya halkları gibi onlar da sömürüye mahkum edilmiştir. Gönümüzde hükümetlerin ‘size de sıra gelecek sabırlı olun’ politikası körleştirmenin, dilenmenin, horlanmanın yolunu göstermiştir. Sosyal güvence olarak bizlere lütufmuş gibi sunulan yeşil kartlar dahi elimizden alınmak istenmekte. Bize yaşamayın, ölün denmiştir.”

Bektaş, kendilerinin de vergi verdiğini belirterek, “Peki bizden önceki dedelerimiz, babalarımız vatanın kurtuluşu için kanlarıyla ve canlarıyla bedel ödemediler mi? Ödemeye devam etmiyor muyuz?” dedi. Göçerlerin bir tek bireyinin dahi barınabileceği evinin olmadığını belirten Bektaş, devletin kendilerine toprak vermesini istedi.

Bektaş’ın ardından kürsüye gelen CHP İl Başkanı Veli Ağbaba ise salonu dolduran göçer ve Romanlara teşekkür ederek, hükümetin “Roman Açılımı”nın sahte olduğunu, göçerlerin gerçek taleplerinin savunucusunun CHP olduğunu söyledi.

CHP Malatya Örgütü’nün “Büyük Buluşma” adlı toplantılarının çığ gibi büyüdüğünü belirten Ağbaba, “İlkini Akçadağ’da, ikincisini Yazıhan’da, üçüncüsünü Yakınca’da yaptığımız büyük buluşmaların bugün dördüncüsünü gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu buluşma da, itilmiş, horlanmış, dışlanmış, kısacası ötekileştirilmiş bir yurttaş topluluğuyla, göçer kardeşlerimizle yapılıyor” dedi.

İnsanlığın ayrılmaz parçası olan göçerlerin, göçebe zanaatçı ataların çocukları olduğunu vurgulayan Ağbaba, şöyle devam etti: “Toprakları olmadığından ne tarım, ne de hayvancılık yapamamışlardır. Onlar ‘kalbur’ ya da ‘elek’ dediğimiz aletleri yapmış, tarım ve hayvancılıkla ilgilenen topluluklara satarak yaşamışlardır. O nedenle ülkemizdeki dışlayıcı zihniyet bu kardeşlerimize zaman zaman ‘elekçi’, ‘kalburcu’ demiş. Zanaatlarını horlayıcı bir öğe olarak kullanmışlardır. Zamanla sepet örmüş, yerine göre kalay yapmış ama sonuçta zanaatçı ata geleneği ile günümüze kadar gelmişlerdir. Yersizlikten, yurtsuzluktan, topraksızlıktan, hatta barınaksızlık yüzünden hayvan beslemekten dahi mahrum bırakılan bu kardeşlerimiz bizim insanlarımız.”

CHP İl Başkanı Veli Ağbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sizlerin artık ‘fal’ bakarak, elek-sepet örerek ‘dilenerek’ yaşamak istemediğinizi biliyorum. Sizler bu ülkenin dışlanmış insanları olmaktan muzdaripsiniz. Çünkü sizler de diğer yurttaşlarımız gibi, gururlu ve onurlu insanlarsınız. Hepiniz başımızın tacısınız.

Cumhuriyet Halk Partisi sizleri kucaklıyor, bağrına basıyor. Göçer kardeşlerimiz diyorlar ki, artık toprağımız olsun, biz çalışıp biz üretelim. Aşımız, işimiz olsun.
Çocuklarımız diğer yurttaşların çocukları gibi okuyabilsin; doktor olsun, öğretmen olsun, mühendis, hemşire olsun istiyorlar.

Göçerlerin eşit yurttaşlık haklarından yararlanması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, şunları söyledi:

“Sosyal devlet; ayrımsız bir şekilde tüm yurttaşlarına eşit muamele yapan devlettir. Rengi, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun, herkese eşit davranmak bir insanlık hakkıdır. Göçer kardeşlerimizin de kendi ekip biçecekleri kadar toprak, güvenle çalışacakları kadar bir iş, fırsat eşitliğinden yararlanacakları kadar eğitim, çağdaş bir ülkeye yakışır sağlık hakkından yararlanmaları gerekir.

İlimizde nüfusu binlerle ifade edilen bu yurttaşlarımız; sosyal yardımlaşma fonunun ayda veya 3 ayda ödediği 100 lira ile yaşamaya mecbur bırakılmışlardır. Bu durum göçer kardeşlerimizi dilendirmeye zorlamaktan başka bir anlam ifade etmez. Ancak bilmekteyiz ki her dilenci göçer değil, her göçer de dilenci değildir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz; göçer kardeşlerimizin sorunlarının takipçisi olacağız. Onlara CHP’nin kapıları sonuna kadar açıktır. Kübalı yazar Jose Marti’nin bir sözüyle devam etmek istiyorum: Jose Marti, ‘İnsanların şu ya da bu ırka bağlı olmaktan gelen hiçbir özel hakkı yoktur… İnsan; beyaz olmanın, melez olmanın, zenci olmanın ötesinde bir şeydir’ der. Göçerlerin de diğer insanlardan hiçbir farkı olamaz. İnsan olmaktan kaynaklı eşit yurttaşlık haklarından yararlanmak göçerlerin de hakkıdır. Göçer kardeşlerimize fırsat eşitliği sağlandığında içlerinde ne cevherler çıkacağını biliyoruz. Malatya’da yaşayan göçerlerden rahmetli Aşık Yoksuli ülke çapında bir ozan olarak hepimizin sevinçte ve tasada eserlerini dinlediğimiz birisi. Şimdi aramızda bulunan, Mahsun Bektaş şiirleriyle, sazıyla, sözüyle hepimizin zevkle dinlediği bir kardeşimiz.

Biz CHP olarak; göçer yurttaşlarımızın iş ve istihdam ihtiyaçlarını; mesleki eğitim ve el becerilerinin güçlendirilmesi için özel destek programlarından yararlanmalarını, çocuklarının okuma haklarından yararlanmalarını, toprak sahibi yapılmalarını, konut sorunlarının çözülmesinin takipçisi olacağız.
CHP iktidarında; göçer yurttaşlarımız, Valilikte, Kaymakamlıkta, belediyede, muhtarlıkta, hastanede, okulda sevgiyle karşılanacaklar. İnsan olmanın gereği ne ise o yapılacaktır. Bu duygularla hepinizi saygı ile selamlıyor, sizler olmazsanız bir yanımız eksik kalır diyorum.”

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Ağbaba’ya göçerlerin büyük ilgi gösterdikleri gözlenirken, ardından rozet töreni yapıldı. CHP Malatya İl Örgütü’ne ilk kez 311 göçer ve Roman üye oldu. CHP’ye üye olan göçer ve Romanların rozetlerini CHP İl Başkanı Ağbaba ile birlikte parti yöneticileri taktı. Rozet töreninin ardından göçerlerin sunduğu müzik dinletisiyle buluşma sona erdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız