SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CHP'ye Göre Sürgü Olayı..

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:33:49
CHP'ye Göre Sürgü Olayı..
A- A+ PAYLAŞ
 
Doğanşehir'in Sürgü Beldesi'nde yaşanan olaylar sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve  İstanbul Milletvekili Müslim Sarı'nın hazırladığı "Olaylara İlişkin Rapor" kamuoyu ile paylaşıldı.  
 
Olayların ciddiyetle takip edildiğinin belirtildiği raporda, olayın ilk saatlerinde evin önünde toplanan kişi sayısı 40 olarak belirtildi. Tartışmadan 10 dakika kadar sonra durumun Jandarma'ya bildirildiğinin yer aldığı açıklamada, güvenlik güçlerinin kısa sürede gelerek gerekli tedbirleri aldığından bahsedildi. Raporda, gündüz ise daha önce Jandarma tarafından açıklananın aksine evin önünde toplanarak slogan atanların sayısı 100 değil 300 olarak yer aldı. Kalabalık grubun karşısında yetersiz kalan Jandarma ekiplerinin havaya ateş ederek topluluğu dağıtmaya çalıştığının belirtildiği raporda, kalabalığa Evli Alilesi'nin Beldeden tehcir edileceği sözü verildiği iddia edildi. 
 
Rapora Göre Olayın Seyri
 
Cumhuriyet Halk Partisi tarafınadan hazırlanan raporda olay ve sonrasında yaşananlar şöyle anlatıldı; 
 
"29.07.2012 tarihinde, saat 10: 30 sularında Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman ve saat 11: 00 sularında Malatya il örgütü ve Doğanşehir ilçe örgütü yöneticilerimiz Sürgü Beldesi’ne ulaşır ve heyet halinde Sürgü Belediye Başkanı Faruk Taşdemir’i ziyaret eder.  Taşdemir, hiç kimsenin olaya karışmamasını, siyasilerin ve basının haberdar olmamasının ve kendisinin olayı çözeceğini heyetimize anlatır ve ailenin beldeyi terk etmesinin ortamı sakinleştireceğini belirtir. Bu öneriye CHP heyeti, bu tarz olayları pekiştireceğini ve devletin görevinin yaşam hakkını savunmak ve güvence altına almak olduğunu ileri sürer ve bu önerinin kabul edilebilir bir uygulama ve çözüm olmadığını dile getirir.
 
Daha sonra belde sakinleriyle görüşmeler devam eder ve jandarma karakolu ziyaret edilir. Hem belde sakinleriyle hem de yetkili kurumlarla yapılan görüşmeler sırasında tehcir planın önceden duyurulduğu anlaşılır. Karakoldaki görüşme sırasında CHP Malatya heyetine gözaltına kimsenin alınmadığı ve bu akşam benzer bir eylemin örgütleneceği yönünde alınan duyum bildirilir.
 
Bu gelişmeler sırasında CHP heyeti, CHP genel merkezi ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’yla sürekli iletişim halinde olunur ve genel merkezin bilgisi dâhilinde bir heyetin ilk uçakla Malatya’ya geleceği duyurulur.  Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan oluşan CHP milletvekili heyeti 00: 05 sularında Malatya hava alanına iner ve doğrudan Sürgü Beldesi’ne hareket eder.
 
30.07.2012 tarihinde, saat 01: 00 sularında Sürgü Beldesi’ne ulaşılır ve belde meydanında toplanmış olan yaklaşık 100 kişilik kalabalığa hitaben Malatya Milletvekili bir konuşma yapar ve kalabalıktan dağılmasını ister. Barış, dostluk ve birlikte saygı içinde yaşamanın önemine vurgu yapılan bu konuşmadan sonra kalabalık dağılır.
 
Akşam saatlerinde sosyal medyada ve bazı basın-yayın kuruluşları tarafından yapılan abartılı ve provokatif bilgilendirmelerin yanlış olduğu, Sürgü Beldesi’nde herhangi bir ikinci saldırı olayının yaşanmadığı twitter ve facebook’tan duyurularak ülke genelindeki tansiyon düşürülmeye çalışılır.
 
Saat 02: 00 sularında CHP Malatya ve milletvekili heyeti Sürgü Belediye Başkanı Faruk Taşdemir’i de yanlarına alarak mağdur Evli ailesi ziyaret edilir.  CHP heyetinin ziyareti sürerken AKP Malatya milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin ve AKP il Başkanı Bülent Tüfenkçi’den oluşan AKP heyeti 02: 30 sularında Evli ailesini ziyarete gelir. AKP heyeti aileye destek mesajları verdikten sonra 04: 30 sularında beldeden ayrılır.
 
Bu aşamadan sonra beldede sükûnet hâkim olmaya başlar ve sabah 05: 30 sularında CHP heyeti beldeden ayrılır.
 
11: 00 sularında CHP heyeti tekrar Sürgü Beldesine gider. Belediye başkanı ve belde sakinleriyle sohbet edilir ve son durum hakkında bilgi alınır. Ortamın sakinleştiği ve hayatın normale döndüğü gözlemlenir. Evli ailesi bir kez daha ziyaret edilir.
 
15: 30 sularında Sürgü Jandarma Karakolunda, Malatya Valisi Ulvi Saran ile bir görüşme yapılır. Bu görüşmede CHP heyeti tarafından yeterli güvenlik önlemi alınmadığı ve herhangi bir adli ve yasal soruşturmanın yapılmaması eleştirisi sunulur ve yeterli hassasiyetin gösterilmediği dile getirilir. Ailenin tehcir edilmesi girişimin yanlış olduğu ve böyle bir uygulamanın muhtemel olumsuz sonuçları anlatılır. Bu eleştiriler Vali Ulvi Saran tarafından kabul edilir ve gerekli işlemlerin yapılacağı sözü verilir ve ailenin tehcir edilmesinin söz konusu olmadığı belirtilir.
 
17: 00 sularında CHP heyeti valiyle yapılan görüşmeden sonra beldeden ayrılır."
 
Rapordaki Tespitler
 
CHP Raporu'nda olayla ilgili olarak yapılan tespitler ise şöyle sıralandı; 
 
- Sürgü’de yaşananlar bir nefret suçu ve cana kast eylemidir.
- Davulcu Mustafa Efşi ve Evli ailesi arasında çıkan tartışma kısa sürede toplumsal bir noktaya evirilmiş.
- Olayın başlangıcında yetkiler, yaşananları ciddiye almamıştır.
- Olayın ortaya çıkışından sorasındaki yaşananlar, örgütlü ve amaçlı bir faaliyet yürütüldüğünü göstermektedir.
- Olay güvenlik güçleri ve idareciler tarafında yeterince ciddiye alınmamış ve yeterli güvenlik önlemi alınmamıştır. Bu da olayların büyümesine neden olmuştur. 
- Yaklaşık 300 kişilik grubun saldırdığı ve sadece 22 askerin olduğu tespit edilmiştir.
- Doğanşehir’de kaymakam bulunmamaktadır. Güvenlik zafiyetinin ve otorite boşluğunun oluşmasında bu da önemli bir etken olarak saptanmıştır.
- Saldırı sonrasında adli ve idari soruşturma başlatılmadığı gibi yetkililer ve bazı belde sakinleri tarafından aile tehcire zorlanmıştır.
- Malatya il ve Doğanşehir ilçe örgütü tarafından oluşturulan heyetl olayın büyümemesi ve sağlıklı bilgi edinilmesi açısından önemli bir rol üstlenmiştir.
- Raporun düzenlendiği 01.08.2012 tarihi itibariyle olaylar yatışmış, ortam sakinleşmiştir ancak aile halen rutin hayatını sürdürememektedir. Kapının önünce jandarma beklemektedir.
- Davulcu Mustafa Efşi’nin olaya dair anlatımlarındaki çelişkiler dikkat çekecek boyuttadır.
 
Çözüm Önerileri
 
Raporda, beldede yaşanan olaylardan sonra gelinen nokta için çözüm önerileri ise şöyle sıralandı. 
 
- Soruşturma, nefret suçu bağlamında ele alınarak sürdürülmelidir.
- Ailenin can ve mal güvenliği sağlanmalı ve bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır.
- Adli ve idari soruşturma açılmalı ve olayın aydınlatılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
- Olayın faillerinin yargı karşısına çıkarılması sağlanmalıdır.
- Ailenin uğradığı zarar devlet tarafından karşılanmalı ve başta çocuklar olmak üzere aile bireylerine psikolojik destek sunulmalıdır.
- Evli ailesinin, rutin hayatına sürdürebilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
- Yaşanan olay sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan araştırılmalı ve bu tarz olayların yaşanmaması için alınacak tedbirler belirlenmelidir ve önleyici tedbirler kısa sürede uygulamaya konulmalıdır.
- Siyasiler nefret söylemi üretmemeli ve ayrıştırıcı politikalardan uzak durmalıdır.
- Alevilere yönelik ayrımcı dil derhal terk edilmelidir. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız