SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çiçek Dağıttılar

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:54:15
Çiçek Dağıttılar
A- A+ PAYLAŞ

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Cevdet Tatar ve kadın çalışanları, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle karanfil dağıttı. 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Cevdet Tatar, “Hanım kardeşlerimizi onura etmek için karanfil hediye ederek il müdürlüğü olarak yanlarında olduğumuzu hissettirmek istedik. Kadınların hakları konusunda, hem bayanları hem de erkekleri bilgilendirmek üzere broşür dağıttık. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama yönetmeliği hakkında bilgiler verip soruları cevapladık. Malatyalılar standımıza ilgi göstererek, kadınların yanlarında olduklarını gösterdiler.8 Mart Dünya Kadınlar Günü Dolayısıyla Valimiz Vasip Şahin’in destekleriyle ağır engellisine bakarak evde bakım ücreti alan kadınlar için 1 gün bile olsa tarihi yerleri gezmeleri ve mutlu olmaları için Şanlıurfa gezisi düzenledik” dedi.

Tatar, “Kadınlarımızın her türlü sorunlarında İl Müdürlüğü olarak yanlarında olduğumuzu bilmelerini isteriz. Toplum olarak ele ele vererek her türlü şiddetin üzerinden gelebiliriz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDE KONFERANS..

Bu arada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İnönü Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNUKSAM) tarafından düzenlenen “Kadının Gücü Nerede?” konulu konferansta konuşmacı Bircan Kırlangıç Şimşek’ti.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’ndaki konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Yusuf Türköz, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, İNUKSAM Müdürü Prof. Dr. Süheyla Ünal, öğretim üyeleri, kadın dernekleri ve öğrenciler katıldı.

Konuşmacı Bircan Kırlangıç Şimşek’ten önce kısa bir konuşma yapan İnönü Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNUKSAM) Müdürü Prof Dr. Süheyla Ünal, 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle İNUKSAM olarak etkinlikler düzenlediklerini, sorunların tespitinin yanı sıra çözüm odaklı ve çözüm yollarının araştırıldığı bir çalışma olmasını istediklerini belirtti. Ünal, Türkiye’deki ilk psikodrama öğrencilerinden olduklarını, bunun yeni bir yaklaşım ve terapi modeli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Süheyla Ünal’ın kısa konuşmasının ardından konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen Psikodrama Terapisti Bircan Kırlangıç Şimşek, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, kadın-erkek bir bütün olarak hayatın yaşandığını ve bu topraklarda tüm zorluklarla baş ederek yaşamış olan insanların devamı olarak, okuyan, hayatla mücadele edip sorun ve engelleri aşan bir güçle devam edildiğini söyledi.

Şimşek, “Kadınların gücü nerede ve bunu nasıl kullanıyorlar?” sorusuna cevaben “Güç, fizik ve ahlâk yönünden bir etki yapabilme veya bir etkiye direnebilme yeteneği, bir olaya yol açan her türlü harekettir.” dedi. Kadının güçleri nelerdir sorusunu da yönelten Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: ‘’İnsan olması, doğurganlığı, aileyi oluşturan iki bütünden birini teşkil etmesi, fırsat yaratıldığında yaşamın her alanında etkin olabilmesi, çocuğu beslemesi, büyütmesi, yaşamı yeniden oluşturma becerisi, kadının güçleri arasındadır. Gücün kötüye kullanımı, güç sahibinin gücünü kendisine veya çevresine açık ya da örtülü olarak zarar verecek şekilde harekete geçirmesidir. Yani sahip olunan donanım başkası için tehdit oluşturacak şekilde kullanılırsa, çocuklar ihmal veya istismar edilirse, korkutma, sindirme amaçlı kullanılırsa, alaycı küçümseyen tavırlarla yaklaşılırsa, kıskançlığa dayalı saldırganlıklar oluşursa bu durumdan söz edilebilir. Gücün kullanılmayarak yaşamdan çekilmesi bir diğer anlamda işlevsel olmaması ise çocukların ihmal veya istismar edilmesine göz yumulması,  korku ve kaygılara teslim olma, haksızlığa göz yumma, kendini değersiz algılama, olumsuz örnekleri model alma, yaratıcı baş etme yollarının aranmaması, değişen toplumsal cinsiyet rollerine uygun tutum geliştirememesi, pasif saldırgan davranışların pekiştirilmesi, yalnızlaşma, duyarsızlaşma, yapacaklarının ertelenmesi, karamsarlaşma, güvenlik duygusunun kaybedilmesi, kırılganlığın artması, kibirli davranışlar, hayal kırıklıklarına teslimiyet gibi durumlardır.’’

Toplumsal değer yargılarının aşılamaması, çöküntü ve öğrenilmiş çaresizliği cam tavan sendromu ile açıklayan Şimşek, cam tavan sendromunu, salondaki dinleyicilerin de aktif katılımı ile sahnede, “Hayattaki zorluklar karşısında nasıl başarılı olabiliriz?” sorusuna verilen cevap ve yapılan yorumlarla sundu. Cam bir kavanoza yerleştirilen pirelerin, kavanoz ısıtıldığında sıçrayarak otuz santimetre yüksekliğindeki kavanozun cam kapağına değip tekrar düştüklerini, aynı şeyi kavanozun kapağı açıldığında da tekrar ettiklerini ve otuz santimetre yüksekliği kapak olmasa dahi aşamadıklarını dile getiren Şimşek, öğrenilmiş çaresizliklerden kurtulmak gerektiğini ifade etti.

“Kadının hayattaki sıkışmışlığı, en fazla rol esnekliğinde ortaya çıkar.” diyen Şimşek, özellikle ev kadınlığı rolüne toplumsal olarak giren kadının, anne-eş-çalışan kadın-ev arasında nasıl bir denge izlemesi gerektiği noktasında ya rol model alarak ya da içgüdüleri ile hareket ederek yöneldiğini ifade etti.

“Kadın ya da erkek, insan olmak esastır ve sorunlara yönelik çözümler evrensel olmalıdır.” diyen Şimşek, “Çocuklara olumlu model olabilmek ve çocuklarında uygun sorumluluklarla birlikte, yaşamın içerisinde işlevsel olmayı öğrenmesi son derece önemlidir.” tespitiyle konuşmasını tamamladı.

BATTALGAZİ'DE..

Battalgazi'de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’ndaki etkinliğe bayanlar yoğun katılım sağladı.

Etkinliğe Battalgazi Kaymakamı Asalet Karabulut ,Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Karabay, Kadın Kolları Başkanı Azize Yücetaş ve üyeleri, bayan daire müdürleri ve birçok bayan katıldı. Başkan Gürkan tüm kadınların Dünya Kadınlar günün kutlayarak Battalgazi Kaymakamı Asalet Karabulut ‘la birlikte bayanlara karanfil verdi. 

Hanımların birer çiçek olduğunu ifade eden Başkan Gürkan “Cennet anaların ayağı altındadır. Bayanlar bizler için çok değerlidir. Atatürk’ün “ Kahraman Türk Kadını ! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.". sözüyle bayanların bizler için değerini açıkça ifade etmiştir."dedi.

Kadınlar Kervansarayda müzik öğretmeni Ulaş Karataş’ın söylediği şarkılarla halay çekip ,eğlendikten sonra sergiyi gezdiler.

TMMOB'DA..

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası İl Koordinasyon Kurulu da  (TMMOB_İKK)  Kadınlar günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Makine Mühendisleri Odası toplantı salonunda yapılan basın açıklamasına, Mimarlar Odası İKK temsilcisi Aysel Şahin Altaş, Peyzaj Mimarlar Odası İKK temsilcisi Firuzan Çelik Aslan, Elektrik Mühendisleri Odası İKK temsilcisi Aziz Humartaş, Maden Mühendisleri Odası İKK temsilcisi Ali Fırat, İnşaat Mühendisleri Odası İKK temsilcisi Erol Erdal ile İKK il başkanı Makine mühendisi Erdal Yavaş katıldı.  

Basın açıklamasını okuyan İKK İl başkanı Erdal Yavaş; “Kadın haklarının kazanılmasında verilen mücadelenin simgeleştiği 8 Mart‘ın "Dünya Kadınlar Günü" ilan edilişinin 103. yılında; aile içi ilişkilerden başlayarak toplumsal hayat içerisinde her düzeyde yaşanmaya devam eden cinsiyet ayrımcılığını giderek derinleştiren, kadını toplumsal yaşamın dışına iten her türlü düşünce ve yapı, artan gerici politikalarla birlikte ülkenin her noktasına yayılarak, yaşamımızı her geçen gün daha fazla kuşatmaktadır."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız