SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çiçek Dönemi de Sigortada..'

A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, kayısıda çiçek döneminin don zararının da sigorta kapsamına alınması çalışmalarının sonuçlandığını ve kararın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. Öz, Kapıkaya Barajı inşaatında da incelemelerde bulundu.

"ÇİÇEKLENME EVRESİ DAHİL.."
Öz'ün TBMM'deki sekreteryasından çiçeklenme döneminin sigorta kapsamına alınmasına ilişkin basın kuruluşlarına gönderilen basın bülteni şöyle:

"Malatya Milletvekili TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz; Kayısı çiçeğinin don sigortası kapsamına alınması yönündeki çalışmaların bittiğini ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, " Bitkisel ürünler için dolu ana riskine karşı açık alanda yetiştirilen meyveler için risklere ilave olarak don riskinin çiçekleme evresi dahil, tarım sigortaları havuzu tarafından teminat altına alındığını ifade etti.

Malatya Milletvekili Öz; Önceleri kaysı çiçeği, çiçek döneminde iken don olayına karşı sigortası kapsamında değildi. Hükümetimiz; çiftçilerimizin, kaysı üreticilerimizin mağdur olmaması için geçen yıl kayısı çiçekleri donan üreticilerimizi desteklemek için don parası ödemişti. Ancak daha köklü bir çözüm için yapılan çalışmalarımız ve tekliflerimiz Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından dikkate alınarak yapılan inceleme, araştırma ve değerlendirmeler neticesinde kayısı çiçeğinin de don sigortası kapsamına alınması yönünde çalışmalar başlatmıştı. Başlatılan teknik çalışmalar olumlu yönde sonuçlanarak Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Karar” başlığı ile resmi gazetede yayımlanmıştır.

Malatya Milletvekili TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz; resmi gazetede yer alan 2011/1244 sayılı karar doğrultusunda birinci maddede belirtildiği şekliyle, “…çiçekleme evresi dahil ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı Çiftçilerin; mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır.” hükmü doğrultusunda artık don zararlarının Hükümetimiz tarafından sigorta kapsamında alındığını, kaysı üreticilerimizin bundan sonra mağduriyetlerinin karşılanacağını söyledi."

KAPIKAYA'DA İNCELEME..
Öte yandan Öz, Kapıkaya Barajı inşaatında incelemelerde bulundu.

Beraberinde, Devlet Su İşleri (DSİ) Malatya Şube Müdürü Mehmet Albostan, Battalgazi Sulama Birliği Başkanı Ramazan Ak, baraj inşaat müteahhidi, AKP'li bazı belediye ve il genel meclisi üyeleriyle birlikte Merkez Kapıkaya Barajı gövde inşaatında incelemede bulunan AKP Malatya milletvekili Ömer Faruk Öz, burada yaptığı açıklamada, "1998 yılında ihalesi yapılıp inşaatına başlanılan Kapıkaya Barajı'nda fiziki gerçekleşme yüzde 90 civarında. Baraja 104 milyon TL, kamulaştırma bedeli ile birlikte toplam 166 milyon TL para harcandı. Gövde inşaatı tamamlanmak üzere. Sulama kanalları ihalesi de 21 Ocak'ta yapılacak. Kanalların inşaatı bin iş günü deniyor ama bu süreyi daraltmak için çaba göstereceğiz. Mümkün olsaydı, barajla birlikte kanallar bitseydi daha iyi olacaktı. Kanallar bitirildikçe su verilecek ve toplam 4 bin hektar alan sulanacak" ifadelerini kullandı.

"ÇAVUŞ GİBİ TAKİP ETTİK.."
Bu arada, Kapıkaya Barajı gövdesi üzerinde Battalgazi Sulama Birliği Başkanı Ramazan Ak'la pazarlığa giren milletvekili Öz, Battalgazi ilçesindeki sulama suyu sıkıntısının giderilmesi için el birliği istedi. Öz, "Battalgazi ilçesinin sulama suyu sorunun giderilmesi için iki alternatif yol var. Birincisi Malatya Belediyesi arıtma tesisi suyunun kullanılması için, yani suyun C kanalına aktarılması için 500 bin TL gerekiyor. Bu parayı DSİ karşılayacak. Siz de Sulama Birliği olarak elektrik parasını da karşılamayı taahhüt edeceksiniz. Kullandığınız suyun elektrik parasını vereceksiniz. Bu konuda birlik olarak karar alacaksınız. İkincisi ise, Karakaya Baraj Gölü'nde su aktarılması için de 2 milyon 800 bin TL'ye ihtiyaç var. Bunu DSİ'de ihalesini yaptırırız. Ancak yine elektrik parasını birlik olarak sizin ödemeniz gerekiyor.
Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Çünkü Battalgazi sulamasıyla ilgili her yaz sıkıntı yaşıyoruz. Biliyorsunuz, Battalgazi'ye 2009 senesinde kendimi parçalaya parçalaya, belki DSİ müdürümün de kalbini kırmış olabilirim. 8 sondaj vurdurduk. Çavuş gibi her gün takip ettik. 5 kuyudan su alınıyor. Kalan 3 kuyudan da su çıkarılması için birlik olarak çalışma yapmanız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Battalgazi Sulama Birliği Başkanı Ramazan Ak, Şahnahan deresinden Battalgazi ilçesine sulama suyu verilmesi için Beylerderesi'ne baraj yapılması önerisini sunarken, milletvekili Öz, "Zaten ben 3 yıl önce vekil olduğumda DSİ Müdürümüze de demiştim ki, Beylerderesi'ne baraj mı olur, gölet mi olur diye bir düşüncemi söyledim. Teknik inceleme sürüyor. Baraj veya gölet olacak yerde büyük istimlak paraları ödenmesi gerekiyor. Şahıs arazileri var. Bu konuda herkese görev düşüyor. Teknik olarak olabilirliğine
karar verilirse, bunu programa aldırmak bizim işimizdir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız