SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ciddi Anlamda Düşüş Var'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Arguvan, Yazıhan ve Akçadağ İlçeleri'nde üretilen buğdayın bu yıl kuraklık nedeniyle rekolte kaybına uğradığı belirtildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, kuraklığın bir çok tarım ürününde rekoltenin düşmesine neden olduğunu ve yeni ürün modelinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kuraklığın çiftçiyi ve tarımı büyük oranda etkilediğini belirten Çiçek, "Çiftçiler ürettikleri ürünü satamaz ve istedikleri maliyetle mal veremezken, uygulanan yanlış desteklemeler ve son yıllardaki kuraklık tarım sektörünün sorun yaşamasına neden oldu. Önümüzdeki dönemlerde 30-40 yıl içerisindeki dünyadaki savaşların nedeni tarım olacak. Sürdürülebilir bir tarım politikası ve üretim modelinin belirlenmesi lazım. Kuraklıkla nasıl başa çıkılabilir bunun tespit edilmesi ve önüne geçilmesi lazım. Kuraklığa uygun bir ürün modeli oluşturulabilir. Buğday ve diğer tahıl ürünlerinde tohum ıslahına gidilmesi şart" dedi.

Buğdayın ülke için stratejik bir ürün konumunda olduğunu kaydeden Çiçek, "Buğday her türlü gıda da kullanılan bir ürün olması sebebiylede ülkemiz için önemli bir tahıl ürünü. Türkiye genelinde mevcut ihtiyaç 20 milyon ton civarında. Son birkaç yıldır 18 milyon tona düştü. Üretim girdi maliyetleri artınca çiftçilerimizin bir kısmı üretimi bıraktı. Tahıl üretilen alanlar boşa çıktı ve kuraklıkla rekolte iyice düştü. Bio yakıt kullanım alanların artması, tahıl üretilen alanların kısıtlı olmasına neden oldu" şeklinde konuştu.

Malatya geneli buğday üretiminin geçen yıllara oranla rekoltesinde büyük düşüşler beklediklerine dikkat çeken Çiçek, "Malatya da ciddi anlamda tahıl üretimi var. Sulak alanlarda kayısı üretimi yapılmakta. Kıraç alanlarda ise buğday üretimi yapılmakta. Ciddi bir alan oluşturulan tahıl ürünleri dengesiz yağışında etkisiyle, çiftçilerimiz hasat edilemeyecek bir buğday deseni ile karşı karşıya kaldı. Biz bu anlamda çok geniş alanlarda Arguvan, Yazıhan ve Akçadağ İlçeleri'nde yaptığımız araştırmalarda buğday konusunda bu yıl rekolte de ciddi anlamda bir düşüş bekliyoruz. Bu kötü bir durum. Ara dönem olmasıyla beraber 1 YTL olan buğdayın fiyatında sıkıntı olacak. Ürünler tarlada kaldı ve bunun çiftçi düzeyinde telafi edilmesi gerekiyor.

Öte yandan geniş parsellerde hasatlar biçer döverler ile yapılmaktadır. İdeal olan biçerdöverler de tahıl hasat edilirken tane kaybı çok düşük olmaktadır. Ancak ideal olmayan, bakımı tam anlamıyla yapılmamış biçer döverler tane kaybının çok fazla olmasına neden olmaktadır. Bu da yüzde 10 oranına tekabül etmektedir" ifadelerine yer verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız