SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ciddi Bir Duyarlılık Oluştu"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:56:37
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yasadışı göç sorunu ile hiçbir ülkenin tek başına başa çıkamayacağını söyledi. Davutoğlu, "Son aylarda Avrupa ve dünyada ciddi bir duyarlılık oluştu. Bu duyarlık konusunda Sayın Merkel’in cesur tavrını takdir ediyoruz. Gözlerini kapatmadılar. Avrupa’da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışarı edilmesini söylerken kendisi insani bir tavır sergiledi" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ikili görüşmeler sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu çok olumlu görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Birçok konuda ortak perspektifi paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Türkiye ve Almanya tarihi dostluğa sahip iki ülkedir. Siyasi ve ekonomik yakın ilişkilerimiz var. NATO’da ortak savunma sisteminin parçasıyız. New York’ta iki ülke arasında ilişkilerin daha da sistematik bir boyut kazanması için bir işbirliği mekanizması üzerine mutabık kalmıştık. Bugün ilişkilerimize yeni boyut kazandıracak önemli bir adım olarak bu toplantının gelecek Ocakta Berlin’de yapılması konusunda mutabakatımı bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Sayın Merkel’in İstanbul ziyaretine de güzel bir karşılık verme imkanı bulacağız. İlişkilerimiz hem yapısal bir karakter kazanacak hem de gündeme gelen krizleri çözmek noktasında da vizyonel bir perspektif hayata geçireceğiz” diye konuştu.

"SURİYE SORUNUN ÇÖZÜLMEDEN MÜLTECİLER SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ ZOR"

Angela Merkel ile küresel ve bölgesel sorunları ele aldıklarına dikkat çeken Davutoğlu, “Ortadoğu’da olan gelişmeler ve Suriye sorununa değindik. Suriye’de son 5 yılda insani bir trajediye dönüşen soruna çözüm bulunamaması konusunda duyduğumuz rahatsızlığı belirttik. Suriye sorununu çözülmeden mülteciler sorununun çözülmesi çok zor. Bugün Suriye sorunu olmaza Avrupa, Almanya ve Türkiye bir mülteci akınına maruz kalmayacaktı. Bu çerçevede Suriye’deki gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık” dedi.

"YASADIŞI GÖÇ, HİÇBİR ÜLKENİN TEK BAŞINA BAŞA ÇIKACAĞI BİR HUSUS DEĞİL"

Mülteciler konusunun görüşmenin ana başlığı olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Yasadışı göç hiçbir ülkenin tek başına başa çıkacağı bir husus değildir. Suriye ve mülteciler konusu ne Türkiye ne de Almanya’nın meselesidir. Artık karşı karşıya kaldığımız sorun küresel bir sorundur ve bütün ülkelerin bu soruna çözüm konusunda işbirliği şarttır. Bugün Türkiye 2 milyonu aşkın Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Şunu görmekten memnunuz. Son aylarda Avrupa ve dünyada ciddi bir duyarlılık oluştu. Bu duyarlık konusunda Sayın Merkel’in cesur tavrını takdir ediyoruz. Gözlerini kapatmadılar. Avrupa’da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışarı edilmesini söylerken kendisi insani bir tavır sergiledi. İkili bağlamda bu mutabakatın bir neticesi olarak Türkiye ile Almanya arasında ortak bir çalışma grubu 2 gün önce toplandı. Sonraki toplantıyı bu hafta Almanya’da yapacaklar. Soruna birlikte çözüm bulabilmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

"GÖÇ BİR VAKA AMA BUNUN DÜZENLİ VE YASAL OLMASI LAZIM"

Türkiye’nin mülteci krizi ile ilgilenirken terör saldırıları ile de karşı karşıya kaldığının altını çizen Davutoğlu, “100 vatandaşımızı Ankara’da kaybettik. Son iki günde PKK teröristleri Dağılca ve Tunceli’de saldırdı. 6 şehidimiz oldu. Bunlar terör saldırılarının hepimizi için tehdit olduğun gösteriyor. Ben dün de yabancılara yönelik insani yaklaşımı nedeniyle bıçaklanan Köln Belediye başkanına acil şifalar diliyorum. Hepimizin önündeki hedef illegal göçün engellenmesi ve sınırlardan diğer sınırlara geçen göç sayılarının düşürülmesi. Bunun için Türkiye ile AB arasında verimli görüşmeler yapıldı. Özellikle birlikte bir eylem planı çerçevesinde kat ettiğimiz mesafeyi takdir ediyorum ancak daha konuşulması gereken hususlar var. Biz Türkiye olarak yasadışı göç ile mücadelede, insan kaçakçıları karşı mücadele birlikte çalışmaya hazırız. Göç bir vaka ama bunun düzenli ve yasal olması lazım. Bunun sağlanması için Türkiye ve Almanya birlikte çalışacak” şeklinde konuştu

"ÜMİT EDERİZ 2016'DA HEM GERİ KABUL, HEM SCHENGEN DEVREYE GİRER"

Türkiye’nin küresel işbirliği bağlamında 4 konuya büyük önem verdiğini vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunlardan birincisi göçün külfet paylaşımı çerçevesinde adil bir paylaşım olması gerekir. Türkiye maalesef son yıllarda külfet paylaşımda yalnız bırakılmıştır. Böyle bir sorunun maliyetlerini tek başına öder konumda olmuştur. Bu konuda oluşan yeni tutumdan memnuniyet duyuyoruz. Külfet paylaşımı konusunda 3 milyar euroluk rakam için değil bundan sonraki süreci birlikte idare etmek gerekli. Bir diğer konu vize konusunda görüşmelerin nihayete ermesidir. Geri kabul anlaşması göçün yasal olması için çerçeve çizer. Bunun olabilmesi için Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. 2017 için planladığımız bu konu 2016’da gerçekleşebilmesi için AB ile ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz 2016 Temmuz itibariyle hem geri kabul, hem Schengen devreye girer. O vakte kadar sayın Merkel Türk vatandaşlarına vize kolaylığı konusunda adımlar atabileceklerini ifade etti. Bir diğer konu bu krizden biz Türkiye AB ilişkilerine yeni bir ivme katacak bir vizyon üretebilir miyiz? AB her krizden bir vizyon üretmiştir. Bu krizden sonra Türkiye AB ilişkilerinin yeniden ivme kazanması konusunda ortak bir görüşe sahibiz. Beklentimiz ahde vefa ilkesi doğrultusunda Türkiye ile AB ilişkilerinin donmuş olduğu konumdan çıkartarak katılım müzakereleri sürecinin hızlandırılmasıdır. Önümüzdeki günlerde 17’inci, 23’üncü ve 24’üncü fasıllar başta olmak üzere bu konulardaki çalışmaları hızlandırma konusunda mutabık kaldık. 4. önemli nokta Türkiye AB zirvelerine katılmalıdır. Bu zirvelere en yüksek seviyede katılıyorduk. Bu katılımların tekrar sağlanması için ümit ederiz Türkiye AB aile fotoğrafı içerisinde yer alır ve dünyaya mesaj veririz. Bütün bu konularda dostça görüşmeler gerçekleştirdik”

"1915 OLAYLARI TARTIŞMASININ ARTIK DAHA AKADEMİK DÜZEYDE DEVAM ETMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ"

Görüşmede 1915 olaylarının da gündeme geldiğini anlatan Davutoğlu, “Avrupa’da artık bu tartışmaların daha akademik düzeyde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak Alman tarihçilerin de içinde olduğu her türlü tarih komisyonuna katılım konusunda ilkesel tutumumuzu bir kez daha beyan ettik. Türkler ile Ermeniler arasında tarihi bir uzlaşı için kurulacak bir tarih komisyonu konusunda işbirliğine hazır olduğumuzu söyledik” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız