SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ciddi Bir Sorun'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de kumarın ciddi bir halk sağlığı sorunu olacağı bildirildi.

İnönü Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan Bülent Çekem ve Burhanettin Kaya tarafından hazırlanan "Kumar bağımsızlığı" adlı araştırmada ilginç ifadelere yer verildi.

"Ülkemizde yaşanan sosyal ve ekonomik değişimlerle birlikte kumarın ve patolojik içimlerinin giderek artacağı, zamanla ciddi bir halk sağlığı sorunu olacağı yönündeki öngörümüz giderek güçlenmektedir" ifadesinin yer aldığı "Kumar bağımsızlığı" araştırmasının sonuç bölümünde, "Araştırmamızın bulguları kumarın öneminin giderek artacağını, yalnızca erişkinlerin değil, ergenlik ve gençlik dönemindeki bireylerin de büyük risk altında olduğunu, kumarın ilişkili olduğu değişkenler aracılığıyla kalıcı etkiler bırakma potansiyeli barındırdığını göstermek açısından çok değerlidir" denildi.

"İNSANLARI KUMARA YÖNELTEN SOSYAL VE EKONOMİK KOŞULLARIN DÜZELTİLMESİ DE ÖNEMLİ"

Araştırmanın raporunda şu ifadeler yer aldı:
"Özellikle ekonomik durum ile kumar oynama sıklığı arasındaki ilişki, yetişme biçimleri ile kumar sıklığı arasında ilişki, ailede alkol yada kumar öyküsünün kumar oynama davranışı ve patolojik kumarı artırıcı etkisi, hem daha global düzeyde ülkenin ekonomi politikaları, hem de toplumun en küçük ekonomik birimi olan ailenin iç dinamiklerin ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Son yıllarda ağırlık kazanan biyolojik açıklamaların dışında, bozukluğun ruhsal ve toplumsal açılardan anlaşılmasını ve bu yönde öneriler geliştirilmesini sağlayan çalışmalara duyulan gereksinim giderek artmaktadır. Bu bağlamda önümüzdeki yıllarda farklı bölgelerde ve gruplarda gerçekleştirilen kapsamlı araştırmaların Türkiye'deki kumarın boyutlarını daha iyi görmemizi, geleceğe dönük açılımlar yapmamızı sağlayacaktır. Patolojik düzeyde kumar davranışı gösteren, bağımlılığa dönüşmüş ya da kumar dürtüsü ile baş edemeyen bireylerin tedavisi kadar, insanları bu davranış biçimlerine yönelten sosyal ve ekonomik koşulların düzeltilmesi de aynı düzeyde önemlidir. Bu da koruyucu ve önleyici yaklaşımları içeren kapsamlı ve çok disiplinli projelere gereksinim olduğunu göstermektedir."

"KUMARIN SEKTÖREL GELİŞİMİ AZALTILMALI"

"Kumar bağımsızlığı" raporunda öneriler ise şu şekilde sıralandı:
"Toplum içinde yaşayan bireyler kumar ve sonuçları açısından bilgilendirilmelidir.
Özellikle risk gruplarına yönelik eğitim çalışmalarına öncelik verilmelidir.
Ekonomik koşulları kötü olan bireylerin kumar ya da benzeri davranışlara yönelmelerini engellemek amacıyla eğitim ortamındaki psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri geliştirilmelidir.
Kumarın sektörel gelişimi azaltılmalı, sadece bir eğlence aracı sınırında tutulması sağlanmalı, bunun bir umut sektörüne dönüşmesi önlenmelidir. Toplumu bağımlı ve umutsuz kılan değil, geliştiren ekonomik ve sosyal programlara gereksinim vardır.
Kumar ve Patolojik Kumar Oynama yaygınlığına yönelik ülke ölçeğinde ve farklı risk gruplarına yönelik araştırmalar sorunun boyutunu görünür kılabilir. Bu nedenle çok merkezli araştırmalar planlanmalıdır.
Aile içi dinamiklerin rolü dikkate alındığında aileye yönelik programların geliştirilmesi önem kazanmaktadır. Ailedeki bağımlı bireyin tedaviye ulaşabilmesi, diğer bireylerin patolojik davranışlar geliştirmesini önleyecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız