SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ciddi Kayıpla Karşı Karşıyayız"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:28:09
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada Malatya bölgesini de büyük çapta etkileyen, başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarında yüzde 90 civarında zarara yolaçan don olayına değindi ve "Sigorta yaptıran çiftçilerimizle birlikte yaptıramayan tüm üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında Bakanlar Kurulunun konuyu hassasiyetle ele alacağına inanıyorum."dedi.

Öz, konuşmasında şunları söyledi:

"Geçtiğimiz hafta Malatya’da meydana gelen don afeti nedeniyle hasar gören kayısı ağaçları ile çiftçilerimizin uğradığı zararlara ilişkin gündem dışı söz almış bulunuyorum.  Bu vesileyle Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Ülkemiz de yaş kayısı üretiminin yarıdan fazlasını, kuru kayısı üretiminin de tamamına yakının gerçekleştirildiği Malatya ilimizde 30 Mart ve 31 Mart geceleri ile 1 Nisan tarihleri arasında hava sıcaklığının eksi 5- 6'lara düşmesi sebebiyle don afeti meydana gelmiştir. Yurdumuzun birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya ilimizin de tamamını etkisi altına alan aşırı soğuklar ne yazık ki kayısı bahçelerinde büyük maddi hasarlara sebep olmuştur.

Türkiye yaş ve kuru kayısı üretiminde dünyada birinci sıradadır. Malatya ise gerek ağaç sayısı gerekse yaş ve kuru kayısı üretim miktarıyla sadece ülkemizin değil Dünya’nın kayısı üretim merkezi konumundadır. Ülkemizde yaş kayısı üretiminin %60’ı, kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık %90’ı Malatya ilinde yapılmaktadır.

İlimizde üretilen yaş kayısıların %90’ı kurutulmakta, kurutulan kayısının da yaklaşık %90’ı 150’den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Malatya’nın kayısı ihracatı sayesinde ülkemize yıllık ortalama 300 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır.

İl genelinde yaklaşık 60 bin aile geçimini kayısı üretiminden sağlamaktadır. Çiftçilerin yanı sıra kayısının toplanması, kurutulması ve işlenmesi, paketlenmesi ve ihracatını yapan çok sayıda işletmenin de temel faaliyet alanı kayısıya dayanmaktadır. Ayrıca mevsimlik olarak binlerce işçi çalışmaktadır.

Değerli Milletvekilleri;

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 160 bin ton olan rekoltenin bu yıl ılıman geçen kış ve erken çiçeklenme sayesinde 200 bine çıkması beklenirken üç gün arka arkaya etkili olan aşırı soğuklar ve don afeti ağaçların büyük bölümünde hasara sebep olmuştur. Tarım il Müdürlüğü ve Tarım Sigortası TARSİM eksperleri hasar tespit çalışmalarına devam etmektedir.

Ön hasar tespit çalışmaları Nisan ayında tamamlanacak olup kesin hasar tespit çalışması Mayıs sonu itibarıyla tamamlanmış olacaktır. Elde edilen ilk bulgular bazı bölgelerde hasarın yüzde yüze vardığını; bölge genelinde de yaklaşık yüzde 90 oranında kayıp olacağını göstermektedir. Bu rakamlar Malatya ekonomisinin, üretim yapan çiftçilerimizin ve ihracatçı birçok işletmemizin ciddi bir kayıpla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker ’de bizzat bölgeye gelerek yerinde incelemelerde bulunmuş, hasar tespitinin ardından çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük olarak eldeki tüm imkânların kullanacağını ifade etmiştir,  kendisine teşekkür ediyorum.

Buradan çiftçilerimize de seslenmek istiyorum. Tarım sigortalarımızı yaptıralım. Maalesef tüm uyarılarımıza rağmen tarım sigortası oranı Malatya’da %45 civarındadır. AK Parti döneminde uygulamaya başlayan tarım sigortası kapsamında kimi sigorta poliçelerinin yüzde ellisine bazılarında ise üçte ikisine kadar devlet desteği sağlanmaktadır. 2014 yılında düzenlenmiş poliçe sayısı 14.730’dur.

Yüksek desteklere rağmen çiftçilerimizin yarısında fazlası ürünlerini sigortalatmamışlardır.  Bu durum hem milli ekonomimiz,  hem de üreticilerimizin mağdur olması açısından çok önemlidir. Sigorta yaptıran çiftçilerimizle birlikte yaptıramayan tüm üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında Bakanlar Kurulunun konuyu hassasiyetle ele alacağına inanıyorum.

Değerli Milletvekilleri;

Aynı tarihlerde hava sıcaklıklarının aşırı derecede düşmesi sebebiyle sadece Malatya değil, yurdumuzun birçok tarım bölgesi olumsuz etkilenmiştir. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri ile geçiş bölgelerinde yetiştirilen birçok ürünümüz don afetinden aynı derecede zarar görmüştür.

Fındık üreticileri, kivi üreticileri, çay, elma, ceviz, antepfıstığı ve hububat ürünleri dahil bir çok meyve üreticimiz bu acı tabloyla karşı karşıyadır. Aynı şekilde diğer bölgelerde de üreticilerin hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.

Üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için hasar tespit çalışmalarına devam eden Bakanlık yetkililerine ve TARSİM görevlilerine teşekkür ediyorum.

Daha önceden olduğu gibi Sayın Başbakanımızın ve Bakanımızın da destekleriyle tüm yurdumuzu etkisi altına alan don afetinden etkilenen üreticilerimizin zararlarının devletimizin imkanları ölçüsünde karşılanması noktasında hükümetimizin gerekli desteği sağlayacağına inanıyorum.

Diğer taraftan Mısır’da Sisi cuntasının 529 İhvan üyesi hakkında verdiği kararı şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyorum. Sandıkta çalınan iradelerine sahip çıkmak için mücadele veren ve demokrasiyi savunan insanlara darbe yönetiminin baskısı altında verilen idam kararları herkesin yüreğini kanatmıştır.

Başta Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün ülkeleri ve sivil toplum kuruluşlarını bu idamı durdurmak için adım atmaya davet ediyor,

Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız