SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ciddi Olmaları Gerekiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:41:03
A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ Mihmanlı Mahallesi ve Darende Göllüce mevkiindeki bazı parsellere güneş enerjisi santrali kurma taleplerinin yaklaşık 7 aydır meclis gündemine gelmesine rağmen her seferinde ertelenmesi tartışma yarattı.  CHP grubunun, yenilenebilir enerji kaynaklarından Malatya için uygun olan yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirtip, bu taleplerin neden ertelendiğini yönündeki sorusuna Meclis İmar Komisyon Başkanı Nevzat Aslan yanıt verdi. Aslan “Bu yatırımı yapmak isteyen kişilerin de ciddi olması gerekiyor. Plan tadilatları için belirlenen harçları belediyemize yatırmadıkları için bugüne kadar ertelendi. Ancak, bu harçları yeni yatırdılar. Biz de komisyon olarak olumlu görüş bildirdik” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Vekili Hasan Göğüs başkanlığında Aralık ayı çalışmalarına başladı.  Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda, gündem dışı verilen teklifler okunarak gündeme alındıktan sonra toplantıya geçildi. Gündemde yer alan 13 madde, ilgili komisyonun çalışmalarını sürdürdüğü gerekçesiyle ertelendi.

“Depreme hazırlıklı olmalıyız”

Toplantının başında Hekimhan’da bir süredir devam eden depremlere ilişkin kısa bir açıklama yapan Başkan Vekili Hasan Göğüs, geçmiş olsun dileklerini ileterek “ Görüyoruz ki, yer kabuğu bir takım tabakalardan oluşuyor. Biz istesek de istemesek de bu tabakalar yer değiştiriyor. Hekimhan’da meydana gelen deprem sonrası imar ile ilgili yapılacak çalışmalarda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Büyükşehir Belediye Meclisimizin alacağı kararlarda daha titiz davranacağına inanıyorum. Allah milletimize büyük afetler göstermesin” dedi.

“Taahhütlerinizi neden yerine getirmiyorsunuz?”

Meclis toplantısında, Akçadağ İlçesi Mihmanlı Mahallesi ve Darende İlçesi Göllüce Mevkiindeki bazı parsellerin imar planının ‘Enerji üretim alanı’ olarak değiştirilmesi yönündeki talep bir kez daha ertelendi. Talebin ertelenmesi üzerine CHP Grubu adına söz alan Hurşit Kuşçu, Malatya Belediyesi’nin ev sahipliğinde geçtiğimiz ay yapılan ‘Sürdürülebilir Kentler Formu’ toplantısının sonunda Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan Malatya Deklarasyonu’nda ‘Yenilenebilir enerji kaynaklarından bölgemiz için elverişli olan yatırımları teşvik edeceğiz’ denildiğini belirterek ‘Neden bu taahhütlerinizi yerine getirmiyorsunuz?” diye sordu.  Kuşçu, meclis toplantısının gündemine Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi’nde ve Doğanşehir Söğüt Mahallesinde güneş enerjisi santrali kurulması için iki tane daha yeni talebin yer aldığını belirterek “ Biz bu talepleri meclis olarak 6 aydan daha fazla bir süredir erteliyoruz. Buralara güneş enerjisi santrali izninin neden verilmediğini anlamış değiliz.  Şimdi iki tane daha yeni talep var. Bunları da mı erteleyeceğiz?  Oysa Kasım ayında, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan Çevre Komitesi Toplantısı ve Sürdürülebilir Kentler Formu’ sonucunda ‘Sürdürülebilir Çevresel Politikalar için Malatya Deklarasyonu yayınlandı. Burada yenilenebilir enerji kaynaklarından bölgemiz için elverişli olan yatırımları teşvik edeceğinizi, bölgelerimizde bulunan korumasız grupların uygun maliyetteki, yeşil enerjiye erişimindeki boşlukları belirleyeceğinizi, yerel yönetimlerin, besin zincirlerini kısaltıp, yerel üretimi desteklemek suretiyle tarımsal üretime yerel ekonomik büyüme oranlarına katkıda bulunabileceğinizi taahhüt ediyorsunuz. Bizler CHP grubu olarak bu taahhütlerinizi destekliyoruz. Ancak uygulamada, bu taahhütlerinizi yerine getirmiyorsunuz.  Neden bu taahhütlerinizin arkasında durmuyorsunuz?” diye sordu.

CHP grubu adına konuşan Kuşçu’nun bu sorularına Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Nevzat Aslan yanıt verdi.

“Yatırımcı harç bedelini ödemeyince erteledik”

Belediye olarak bu konunun ertelenmesinden yana olmadıklarını ancak yatırımcıların da imar plan tadilatı için belirlenen rakamları ödemek istemediği için kararların ertelendiğini kaydeden İmar Komisyon Başkanı Nevzat Aslan şunları söyledi:  “Belirlediğimiz rakamlar var. Plan değişikliğinin meclisten geçmesi için belirlediğimiz harç miktarları var. Güneş enerjisi santrali talepleri 4 ve 5’inci aydan beri bizde bekliyor.  Bu girişimciler bize geldi ve ne yapmamız gerekiyor diye sordu. Biz de uygulamamızı anlattık. Şimdi harçlarını yatırdılar ve bizde komisyonumuzdan geçirdik. Bununla ilgili sorun kalmadı.  Sürdürülebilir enerji kaynaklarına karşı değiliz. Ama bu yatırımı yapmak isteyen kişilerin de ciddi olması gerekiyor. Plan tadilatları için belediyemize yatırmadıkları için bugüne kadar ertelendi.”

Yeşilyurt ve Doğanşehir’e güneş enerji santrali

Gündem maddeleri içerisinde yer alan Yeşilyurt İlçesi Cumhuriyet Örnek Köy mahallesi ile Doğanşehir İlçesi Söğüt Mahallesine, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması ve dışa bağımlılığı en aza indirilmesi amacıyla Güneş Enerjisi Santrali kurulması talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu doğrultusunda kabul edildi. 

Sanat Sokağı’na şehidin adı verildi

Yeşilyurt İlçesi, İnönü Mahallesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kültür ve Sanat Sokağı’na İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu doğrultusunda, 30 Temmuz 2015 tarihinde Şırnak’ta şehit olan İbrahim Tanrıverdi’nin ismi verildi.

Toplantıda ayrıca Doğanşehir ilçe sınırları içeresindeki 23 hektarlık alanın Arkeolojik SİT alanı ilan edilmesi için yapılan imar plan değişikliği de kabul edildi.

Malatya Büyükşehir Meclisi, Aralık Ayı toplantısının  2’inci oturumunu Cuma günü saat 14.00’te yapacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız