SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ciddi Oranda Görülüyor'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Erken Yaşta Evlilikleri Araştırma Komisyonu Başkanı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Erken evlilik kavramlarının tanımları her ne kadar değişse de hepimiz için çocuk tarifi aynıdır" diye konuştu.

Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve ildeki çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan TBMM Erken Yaşta Evlilikleri Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye'de çok erken yaşta evliliklerin ciddi oranda görüldüğünü söyledi.

18 yaş altı evlilik olarak nitelendirdikleri evliliklerin, hem Türkiye genelinde hem de bölgelerde hangi durumda olduklarını incelemek için bir komisyon kurulduğunu ifade eden Çalık, "Komisyonumuzun kurulduğu günden itibaren çok önemli ve çok ciddi çalışmaları oldu. Öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarının Ankara'daki yetkililerini dinledik. Elimize çok önemli bilgiler, doneler geçti. Bunlarla birlikte yerinde tespit yapmak üzere illerimize ve bölgelerimize gidelim istedik" dedi.

Türkiye'de 7 bölgede araştırma yapmayı hedeflediklerini, fakat zamanlarının kısıtlı olması nedeniyle bunu 4 bölgeye indirdiklerini anlatan Çalık, daha önce Kırıkkale, İzmir ve Şanlıurfa'da toplantılar yaptıklarını bugün de son toplantının Diyarbakır'da yapıldığını ifade etti. Çalık şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda bir kez daha gördük ki çocuk dediğimizde ve buna bağlı olarak erken evlilik kavramlarının tanımları her ne kadar değişse de hepimiz için çocuk tarifi aynıdır. Bizim evlatlarımız, bizim çocuklarımız. Evlenme ehliyeti için 17 yaş sınırı belirlenmiş olsa da medeni kanun bunun için 17 yaş dese de maalesef 17 yaşı tamamlamış olması gerekmesine rağmen, yasal düzenlemeleri çok ciddi manada yerine getirmiş olmamıza rağmen, uygulamalardaki aksaklıkları çok net görüyoruz.

Sonuç itibarı ile bir durum tespiti yapmak, Türkiye'nin fotoğrafını çekmek ve neticede erken evliliğin sebepleri, sonuçları ve bunları ortadan kaldırmak için çözüm önerileri nelerdir; bu konuda bir rapor hazırlamak üzere bugün buradayız."

Vali Hüseyin Avni Mutlu ise, kadın erkek eşitliği ile erken yaşta evliliğin gerek Türkiye, gerekse bölgede önemli bir sorun olduğunu idrak ettiklerini kaydetti. Bu hususta alınacak tedbirleri olumlu kabul ettiklerini anlatan Vali Mutlu, "Bu nedenle bu komisyon çalışmaları kapsamında verilecek fikirler çok önemli. Diyarbakır'da böyle bir çalışma yapıldığı için toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız