SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ciddi Potansiyel Var'

A- A+ PAYLAŞ

Aralarında doğa sporları federasyon başkanları, turizm uzmanları ve akademisyenlerin de bulunduğu bir heyet Vali Ulvi Saran Başkanlığı’nda Malatya’nın spor turizmi açısından değerlendirilebilecek bölgelerini gezdi.

Helikopterle Levent Vadisi, Darende Tohma Kanyonu, Hekimhan, Kale, Pütürge ve Nemrut’u havadan gezen heyet, daha sonra Levent Vadisine giderek incelemelerde bulundu.

Gezide yer alan uzmanlar ve turizmciler, Malatya’nın özellikle doğa ve su sporları açısından son derece zengin coğrafi özelliklere sahip olduğu ancak yeterli tanıtımın yapılması gerektiği görüşünde birleşti.

Rafting, tracking, doğa yürüyüşü, Off-road spor ve motor sporları ile su sporları yapabilme imkanları, yamaç paraşütü yerlerin tespiti için Turizm Ajansı sahibi Tavit Köletavitoğlu, Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Ofisinden Hansın Doğan, Hacettepe Üniversitesinden Spor Ekonomisi Uzmanı Prof.Dr.Turgay Ateş, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Gelişmekte olan Spor Branşı Federasyonu Başkanı Enver Oral, Türkiye Otomobil Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'da katılarak, kentin doğa ve tarihsel mekanlarını helikopterle gezdiler.

Malatya’nın gerek doğa ve su sporları gerekse diğer turizm potansiyelinin açığa çıkartılması için projenin başlatıldığını söyleyen Vali Ulvi Saran, “Şu anda bulunduğumuz Akçadağ Levent Vadisi tabiat harikası bir yer. Coğrafi yapısı ve fiziki nitelikleri ile hem turistik açıdan hem de spor potansiyeli açısından oldukça zengin bir vadi. Bu vadimizin özelliklerini tespit etmek ve gelecekte bu özelliklerin nasıl kullanılacağı konusunda bir karar vermek üzere Ankara’dan çok değerli konuklarımız burada. Dağcılık, Motor Sporları Federasyonları Başkanları, turizm uzmanları ve turizm yatırımcıları bulunuyor. Levent Vadisi’nin yanı sıra Tohma Kanyonu, Nemrut Yolu ve Malatya ilindeki tarihi ve turistik çevre gezilecek. Bu gezi sonucunda ilimizin tarihi ve doğal yapının spor turizmi açısından bize sunacağı imkanlar değerlendirilecek. Vadilerimizde çeşitli doğa sporlarının yapılması ve ilimize bacasız fabrika dediğimiz ekonomimizi kalkındıracak etkinliklere uygun bir hale getirmek üzere çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Spor potansiyelinin getirdiği vaatler çok büyük ve uzmanlarla birlikte iki gün boyunca bunları somut hale getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konuda ciddi bir potansiyel var çünkü Nemrut, Arslantepe Selçuklu kervansarayı ve vadilerimiz var. Kaya tırmanışları, dağcılık, izcilik ve çeşitli doğa kampları için çok büyük imkan sunuyor. Dolayısıyla turizmin gelişmesi için çok önemli bir konu” diye konuştu.

Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral ise, daha önce çeşitli vesilelerle Malatya’ya geldiğini ancak bu gezi ile yeniden keşfettiğini söyleyerek “Daha önceden Malatya’ya çokça gelmiştim. 1970’lı yıllarda muhabirken gelmiştim daha sonra Malatya’nı şahlandığı Özallı yıllarda geldim. Ama hiç bu kadar güzel bir yer olduğunu keşfetmemiştim. Geçmişte göremediğim bu değerleri bu gezide görme imkanı buldum. Olağanüstü güzel bir doğa. Bugüne kadar bakir kalmış ve hak ettiği bir tanıtım yapılmamış. Şimdi burada bulunduğumuz bir ön gözlem ile Malatya’yı gerek kendi televizyonumuzda gerekse dünya televizyonlarında birkaç bölümde olsa tanıtmak. Burası tarihi ve doğasıyla olduğu gibi yeni oluşan su kaynaklarıyla bir değer. Her ne kadar Kahta’ya bağlı olsa da Nemrut’un bir bölümü de Malatya’ya bakıyor. İlk kez karlar içinde heykelleri görünce bir garip oldum. Rafting, balon turizmi, yürüyüş alanları ve belki de kayak turizmine açılacak ve Malatya bu anlamda gerçekten çok zengin. Kitapçıklarda gördüm. Malatya kayısı diyarı, belki kayısıdan kaç çeşit yemek yapıldığını öğreneceğim ve bu bile benim için büyük kazanç olacak” dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise, “Temennimiz dağcılık sporunun gerek Türkiye’de gerekse bu bölgede yaygınlaşması ve tanıtılması. Malatya’mız coğrafi ve sosyal olarak fevakalede özellikler taşıyan bir ilimiz. Amacımız bu bölgede dağcılık faaliyetlerini daha da aktif duruma getirmek. Sayın Valimize yardımcı olmak için bugün buraya geldik. Levent Vadisi’nde dağcılık yapılır mı yapılmaz mı onu göreceğiz. Sonuçta bir karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Turizm Yatırımcıları Derneği Eski Başkanı ve Turizm Ajansı Sahibi Tavit Köletavitoğlu, kendisinin de Malatyalı olduğunu belirtti ve Malatya’nın yıllardan beri turizm açısından ihmal edilen bir yer olduğunu ifade etti. Tavitoğlu “Ama ben inanıyorum ki, Sayın Valimizin bu heyecanı ile Malatya’nın turizmden bir yerlere gemle şansı yüksek” dedi.

Gelişmekte olan Spor Branşı Federasyonu Başkanı Enver Oral, da Malatya’nın özellikle su sporları konusunda farklı bir merkez olabileceğini bildirerek “Türkiye’de bu kadar suya hakim olan il sayısı çok az. Malatya bu konuda çok şanslı. Malatya’nın bu potansiyelinin çok iyi kullanılması gerekiyor” derken Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Ofisinden Hansın Doğan, "Malatya'nın turizm potansiyeli çok yüksek. Malatya'nın tanıtımı yapılmalı” ifadelerini kaydetti.

Heyet 15 Aralık Salı günü de; Kale Su Sporları Merkezi, Darende Tohma Kanyonu, Arslantepe ve Nemrut’u gezecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız