SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çiftçi Borç Faizleri Affedilmeli"

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:45:15
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, küçük çiftçilerin T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ,elektrik dağıtım şirketlerine olan her türlü borç faizlerinin bir defaya mahsus olmak üzere affedilmesi ve ana paranın faizsiz olarak eşit taksitler halinde ödenmesini içeren kanun teklifi verdi.

Ağbaba'nın teklifinde, genel gerekçe ve afla sağlanacak işlemler konusunda şu bilgiler yeraldı:

"Tarımsal üretim, ülkelerin gelişiminde önemli bir rol almaktadır. Gelişmiş ülkeler tarımsal üretime büyük önem vermekte, bütçelerinde tarımın desteklenmesi için yeterli paylar ayırmaktadır.Avrupa Birliği ve ABD ile kıyaslandığında Türkiye’nin tarımsal üretimin desteklenmesi için ayırdığı rakamlar çok gerilerdedir.

AKP İktidarı döneminde en fazla mağdur edilen kesimlerin başında küçük üreticiler, çiftçiler gelmektedir.Resmi rakamlarla düşük gösterilmesine rağmen, gerçek yaşamda enflasyon rakamları TÜİK verilerinin çok üzerindedir. Tarımsal girdi fiyatları her geçen gün artarken, üreticilerin ürünlerinin fiyatları ise yerinde saymaktadır.Hem enflasyon karşısında tutunamayan hem de  ürettikleri ürünleri maliyetinin bile altında satmak zorunda bırakılan çiftçiler Ziraat Bankası ve diğer bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine, tarımsal sulamadan dolayı elektrik dağıtım şirketlerine borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir.Üreticiler borç batağına saplanmıştır.

T.C.Ziraat Bankası düşük faizli kredi kullandırılmasına limit koyduğu için, üreticiler ihtiyaçlarının altında kredi çekebilmektedir. İhtiyacını karşılayamayan üreticiler , farklı arayışlara girmekte, pek çoğu başka bankalardan kredi çekme yoluna gitmektedir.

2002 yılında çiftçilerin bankalardan kullandığı tarımsal kredi miktarı 4 milyar TL iken 2013 yılında çiftçilerin kullandığı toplam nakdi kredi tutarı 36 milyar TL’dir. Kendi ürettiği ürünlerden geçimini sağlayacak kadar gelir elde edemeyen çiftçiler çareyi kredi kullanmakta bulmaktadır.

Üreticiler, tarımsal sulama için kullandıkları elektrik borçlarını ödemekte de büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Elektrik Dağıtım işlerinin özelleştirilmesinin ardından üreticiler yüksek faturaları ödeyememekte, borçların faizleri ile boğuşmakta, icra dairelerinden çıkamamaktadır.

Türkiye’nin pek çok bölgesinde meydana gelen soğuk hava nedeniyle ürünler büyük zarar görmekte, her yıl mahsulleri yok olmakta ve çiftçilerin borç ve giderlerini ödeme ortamı ortadan kalkmaktadır. İşbu yasa teklifi ile bu durumun ortadan kaldırılarak çiftçilerin bir nebze de olsa rahat nefes almasını sağlamak amaçlanmaktdır.

MADDE GEREKÇELERİ

1-Kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatiflerine vadesi geçmiş zirai kredi borçlarının ödeyememiş olan çiftçilerin vadesi geldiği halde ödeyemediği borçlarının faizleri silinmekte, anaparası, faizsiz ve gecikme zammı alınmadan 18 eşit taksite bölünmektedir.

2-Üreticilerin tarımsal sulama için kullandıkları elektrik borçlarının faizleri silinmekte, ana para 18 eşit taksite bölünmektedir.

3-Dava konusu edilmiş veya icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması halinde, asıl borçlular ve kefiller hakkında sürdürülen davalar sonlandırılmakta, icra ve takip işlemleri durdurulmaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız