SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çiftçi Ürün Sigortası Yaptırsın"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:46:20
A- A+ PAYLAŞ

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Malatya Bölge Müdürlüğü’nce Ziraat Odaları ile Birlik Başkanlarına yönelik tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. TARSİM’in kurulduğu 2006 yılından itibaren Malatya’daki çiftçilerden  sigorta poliçesi olarak  51 Milyon TL alınmasına karşılık 83 Milyon TL prim ödemesi yapıldığı bildirildi.   

 Mangal Vadisi’nde düzenlenen TARSİM bilgilendirme ve tanıtım toplantısına İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç.Dr. Bayram Murat Asma, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, TARSİM Bölge Müdürü Sabri Akın. Bölge Müdür Yardımcısı Bünyamin Kadak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ile İlçe Ziraat Odaları Başkanları ve Birlik Başkan ve yöneticileri katıldı. 

 Don Tehlikesi 19 Mayıs’a Kadar Devam Ediyor 

 İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, yaptığı konuşmada tarımda kaliteli ürün yetiştirmek için tüm kesimlerin çaba göstermesi gerektiğini belirterek , “ Malatya’da önceliğimiz tabii ki kayısı. Kayısımız dünyada bir marka. Biz dış seyahatlerimizde görüştüğümüz kişilere kayısı üretiminin yüzde 80-85’ini sadece Malatya olarak biz üretiyoruz dediğimizde hayret ediyorlar. Malatya olarak kayısının yanı sıra bazı ilçelerimizde kiraz, üzüm ve elma üretimimizde önemli miktarda ekonomik girdi sağlamakta. Dünya’da, Türkiye’de ve dolayısıyla Malatya’mızda da çiftçilerimizin sorunları var.  Malatya olarak  kayısı  üretimine bağlı olarak ihracat da yaşanan sorunlar nedeniyle fiyat düşüşleri yaşanmakta  Bu sıkıntıların ortadan kaldırılması için kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler konusunda bizler  her zaman  destek olmaya hazırız” dedi.  

 Doç.Dr. Asma, TARSİM’in 2011 yılından itibaren kayısıda çiçekleme dönemini de  kapsama aldığını belirterek, “ Malatya’nın değişik bölgelerinde ve  zamanlarda başta kayısı olmak üzere diğer bazı meyvelerde don tehlikesi 19 Mayıs tarihine kadar devam etmektedir. Çiftçilerimiz don ve diğer zararların önlenmesi noktasında ürünlerini sigorta ettirmeleri kendilerinin yararına olacaktır. Ben 2013 yılının sıkıntısız ve üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alacakları bir yıl olmasını diliyorum” dedi.  

 “Çiftçilerimiz Ürünlerini Sigorta Ettirsin”

 Gıda , Tarım ve  Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi’de toplantıdaki konuşmasında,  bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyrettiğini,  özellikle kayısıda  ağaçların erkek çiçek açabileceğini belirterek çiftçilerin ürünlerini sigorta ettirmeleri gerektiğini belirtti. Selvi,  2090 sayılı Afet Kanununun olası don ve diğer hasarlar karşısında eskiden olduğu gibi işletilemeyeceğini ifade  ederek, “ 2010 yılında çiçek döneminde oluşan hasarlar nedeniyle  üreticilerimize 90 Milyon TL devlet desteği sağlanmıştı. Ancak o dönem TARSİM’de çiçek dönemi için poliçe kapsam dışıydı. Bu tarihinden sonra çiçek dönemi de sigorta kapsamına girdiği için çiftçilerimiz olası çiçek dönemi zararı içinde ürünlerini sigortalı ettirmeleri kendi  yayarlarına olacaktır” dedi.  

 51 Milyon Alındı, 83 Milyon Tl Ödendi  

 TARSİM Bölge Müdürü Sabri Akın’da  konuşmasında  TARSİM’in kuruluşundan günüme  geçen süreçteki çalışmalarına ve uygulamadaki bazı değişikliklere değindi. Akın, ülkemiz nüfusunun yüzde 28’inin tarımdan geçindiğini belirterek, “ TARSİM’i normal yardım fonu gibi algılayanlar var. Bazı üreticilerimiz hala ‘Devlet ne olsa zarara uğrarsam yadım yapar’ diyor. Bu doğru değil. Artık 2090 sayılı yasa kapsamında devlet tarımda meydana gelen doğal afet zararlarını karşılamıyor. Tarım İl Müdürümüzün belirttiği gibi 2010 yılında  90 Milyon TL kayısı üreticisine yapılan destek o zaman çiçeklenme döneminin sigorta kapsamında olmamasından ve sivil toplum örgütlerimizin ve siyasilerimizin yoğun çabası sonucu yapılmıştı. Ancak artık TARSİML kapsamında çiçekleme dönemini de sigorta ettirebilirler. Devlet 100 TL prime 50 TL prim desteği sağlıyor. Devlet don tehlikesine karşı 100 TL primin 66 TL’sini karşılıyor.”dedi.  

 Akın, çiftçilerin  sonbahar dönemi ilaçlamalarını yapmamaya başladığını, bazı yerlerde ilkbahar ilaçlamalarını da yapmadıklarını söylemesi üzerine Ziraat Odaları başkanları çiftçilerin ürünleri para etmeyince zor durumda kaldıklarını ve ilaç alacak paralarının olmadığını öne sürdüler.  

 TARSİM Bölge Müdürü Sabri Akın,  bazı yerleşim yerlerinde 27-28 Şubat tarihine kadar sigorta poliçelerinin kabul edildiğini yüksek kesimlerde ise bu sürenin 15 Mart tarihinde sona ereceğini belirterek, “ TARSİM olarak Malatya’daki çiftçilerimizden sigorta bedeli olarak 51 Milyon TL  tahsil edilirken bunun karşılığı olarak da 83 Milyon TL ödeme yaptık” dedi.  

 TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı  Bünyamin Kadak’da Hayvan Hayat Sigortası konusunda  bilgi verdi ve uygulama ve  ne gibi şartlar altında sigorta poliçesi düzenlendiğini aktardı. Kadak,  hayvancılık hayat sigortasının büyükbaş, küçükbaş , kümes hayvanları ile su ürünlerini kapsadığını vurguladı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız