SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çiftçinin Masrafını Devlet Karşılayacak"

0
Güncellendi - 2017-11-16 05:51:01
A- A+ PAYLAŞ

  • AKP İl Başkanı Kahtalı, lisanslı depoculukta, kayısı üreticilerinin nakliyeden elektriğine,  depo kirasından muhafazasına kadar tüm masrafların devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, tarım ürünlerinin ticaretini kolaylaştırmak, depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini koruyarak ticaretinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulması planlanan lisanslı depoculukla ilgili açıklamasında, kayısı üreticilerinin nakliyeden elektriğine,  depo kirasından muhafazasına kadar tüm masrafların devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescili alan kayısının dünya piyasalarında hak ettiği değeri bulması için bir dizi projeyi hayata geçireceklerini kaydeden Kahtalı, “Tarımsal üretimde büyük önem taşıyan kooperatifleşmeyi sağlamamız gerekiyor. Kayısıda kooperatifleşmeyi sağlamak için yapılacak çalışmalara tüm desteği vereceğiz. Bunun dışında sadece kayısıya hizmet veren Kayısı Borsası’nın kurulması için de çalışmalar yapılacak” dedi.

AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa’da tescil ettirdiği ikinci tarım ürünü olan kayısıda yaşanan sorunların çözümü için yasal düzenleme de içeren bir dizi çalışma başlatıldığını söyledi.

Malatya’da uzun süredir konuşulan ancak hizmet aşamasındaki maliyetleri nedeniyle üreticilere ne derece faydalı olacağı da tartışma konusu olan lisanslı depoculuğun yakın zamanda hayata geçirileceğini söyleyen Kahtalı, ürünü para etmeyen kayısı üreticisinin lisanslı depoculukta faydalanması için devlet desteği sunulacağını belirtti. Kahtalı “Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bizde olması, Genel Başkan Yardımcımızın olması ve diğer milletvekillerimizin de desteğiyle Malatya’da siyasi gücümüz ve varlığımız çok iyi. Bütün bu gücümüzle Kayısı konusunda Lisanslı depoculuğu Malatya’mıza kazandıracağız. Çok önemli bir mesele. Vatandaşımızın kayısısın mecburen satmak zorunda kalmayacağı bir sistem olacak. Daha güzeli şu: Elektriğinden depo kirasına ve nakliyesine kadar devlet karşılayacak.  Diyelim ki 10 ton kayısı gelecek. Depoda kalibrasyona sokulacak. Kalitesine ve büyüklüğüne göre sınıflandırılıp numara verilecek. Çiftçimiz, karşılığında sadece sertifika alacak ve istediği tüccara satabileceği gibi istediği bankaya teminat olarak verilecek” diye konuştu.

“Kooperatifleşmenin sağlanması gerekiyor”

AB Coğrafi işaret tescili alan ve kuru kayısı üretiminde lider olan Malatya’nın kayısıdan hak ettiğini kazanması için ürünün verimliliğini yükseltmede, üretimden tüketim aşamasına kadar değerlenmesini sağlamada ve pazardaki konumunu iyileştirmede büyük önem taşıyacak olan kooperatifleşmenin mutlaka sağlanması gerektiğini vurgulayan AK Parti İl Başkanı Kahtalı, şunları söyledi:

“Kayısının sahibi yok denildiği zaman borsa var deniliyor ama borsa buğdaya da bakıyor. Sadece kayısıya bakmıyor.  Bunun dışında sadece kayısı ile ilgili bir kooperatif oluşturmak lazım. ÇKS kayıtlarında 8.5  milyon kayısı ağacı görünüyor. Veraset ilamını tamamlamamış olanlarla birlikte 11 milyon kayısı ağacımız var. Bunun yıllık bize getirdiği rakamlar da belli. Bunun da çeşitlendirilmesi, ürünün hammadde olarak satışının dışında katma değeri yüksek ve çeşitlendirilerek satılması gerekiyor. Markalaştırdıktan sonra ürün satacağız. Buğdayın fiyatı hemen hemen her yerde aynıdır. Ama kayısı öyle değil. Kayısının değerini artırmak bizim elimizdedir.

“İhracatçıdan kesinti yaparak tanıtım bütçesi oluşturulmalı”

Tanıtım bütçesi mutlaka oluşturulmalı. Bu tanıtım bütçesi köylüden alınmamalı. İhracatçıdan alınmalı. Eğer biz bunu nasıl yapacağız? 1 kg  kayısıyı devletin haberi olmadan kimse ihraç edemez. İhracatın kuralları var. Borsada yapılan her ihracatta tanıtım bütçesi diye bir kesinti olacak ve tabi bu yasal düzenleme ile yapılacak. Biz bu işe başladık. Allah nasip ederse bu çalışmalar bu seneye yetişmezse de seneye kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Buradaki parayı yöneten kişi de şahıslar olmamalı. Bunun içinde üniversite, ticaret odası, borsa, ziraat odaları, tarım il müdürlüğü olmalı. İyi bir komisyon oluşturup bu malın daha yüksek değere satılması için hareket etmek gerekiyor.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Mustafa (6 yıl önce)
    Oturda mallarını esenliğe sat. Reis çiftçiyi elbette mağdur etmez
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmed (6 yıl önce)
    3 verir 5 alır
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (6 yıl önce)
    Partini il başkanının bu konuları açıklaması ne kadar doğru. İl yönetiminde söz sahibi milletvekilleri ve Bakan bey var. Geleceğe milletvekilliği yatırımıda, bu kafa ile 2019 Malatya AKP zor. Önce hesap verin. Zaman hesap verme zamanı. Malatya belediyesinin yaptıklarını ve borcunu açıklarmısınız lütfen. TÖTM'nin son bir buçuk yılda ne kadar borçlandığını neye borçlandığını da açıklarmısınız lütfen. Basınımızın değerli sahipleri bir buçuk yıl oldu Üniversite nereye gidiyor. Neden sormazsınız. Yaşasın çiftlik.
    0
    0
    Yanıtla
  • hamit doğan (6 yıl önce)
    Kayısıya taban fiat getirin depomuz var zahmet etmeyin.Bizide enayi yerine koymasanız memnun oluruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Kooperatifleşmenin sağlanması için ne yaptınız. Somut olarak açıklarmısınız. Çiftçinin kurtuluşu kooperatifleşmedir.
    0
    0
    Yanıtla