SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çiftçinin Yaraları Sarılmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:55:25
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Dondan zarar gören çiftçinin yaralarının sarılması lazım. Can suyu vermek lazım” dedi. 

Dünya Çiftçiler Günü etkinliği kapsamında Malatya'da bulunan ve Kayısı Araştırma İstasyonu‘nda kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağaçlarda meyve olmadığını görünce üzüntülerini dile getirdi. Mart ayı sonunda yaşanan zirai dondan dolayı zarar gören başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarında inceleme yapan Bayraktar, meyve ağaçlarında meyve olmadığını bizzat gördüğünü söyledi. Bayraktar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Son 50-60 yılın en büyük zirai don felaketi yaşandı. Başta kayısı olmak üzere meyvelerin yüzde 90’ının zarar gördüğü tahmin ediliyor. Doğal afet değerlendirme toplantısından sonra bahçe ağaçlarında inceleme yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Bahçedeki zararların büyüklüğünü iyi anlatmamız lazım. Sonuç raporunu başta Sayın Başbakan olmak üzere ilgili bakanlıklara ileteceğiz. Dondan zarar gören çiftçinin yaralarının sarılması lazım. Can suyu vermek lazım. Sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borcun bir yıl ertelenmesi ile yetmez. Önümüzdeki yılın meyvelerinin alınması için sıfır faizli kredi verilip, üreticinin yeni sezon için ağaç bakımını yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bayraktar, üreticinin sosyal güvenlik primi ile elektrik borçlarının da yapılandırılmasını talep ettiğini vurguladı.

Bayraktar'ın bahçe incelemesi sırasında, Malatya’nın yanı sıra Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Hatay ve Kilis’ten Ziraat Odası başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SGK, ilgili kurum müdürleri ile TARSİM’den yetkililer de bulundu.

TAŞIMAK BİR YANA BÜYÜTMELİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu’nu, taşımak bir yana, büyüterek geliştirmek lazım” dedi. 

Malatya, Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Hatay ve Kilis Ziraat Odası Başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SGK, ilgili kurum müdürleri ile TARSİM’den yetkililer de bulunduğu ortamda, zirai don dolayısıyla Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu’nda kayısı bahçelerinde inceleme yaparken basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bayraktar’a, Kayısı Araştırma İstasyonu’nu yerinin Malatya Belediyesi’ne devredildiği, dolayısıyla meyve gen kaynaklarının yok olacağı endişesinin taşındığı şeklindeki kamuoyundaki endişeler soruldu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Bu gibi yerler Arge açısından da önemlidir. Arge gibi çalışmaları bu gibi kurumlar yapıyor. Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu’nu, taşımak bir yana, büyüterek geliştirmek lazım. Taşınacak yer daha kapsamlı bir yer mi bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu yeri, 6 yıl önce Malatya Belediyesi’ne devredildi. Bunun üzerine Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu’nun Akçadağ İlçesi’ndeki Öğretmen Okulu alanına taşınması kararlaştırıldı. Öğretmen Okulu alanına Malatya Büyükşehir Belediyesi, idari bina yapınca, Kayısı Araştırma İstasyonu yeni yerine taşınacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız