SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çiftçiye Makine Desteği

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:24:04
Çiftçiye Makine Desteği
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da çiftçilere Makine Ekipman Desteklemesi Programı kapsamında alet makine desteklemesinden yararlanmaya hak kazananlara ekipmanları törenle teslim edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törene; Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, TARSİM Malatya Bölge Müdürü Sabri Akın, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, İl Müdür Yardımcıları, şube ve ilçe müdürleri, birlik başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, firma temsilcileri, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.

Programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selvi, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda belirlenen bazı tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yapılacak harcamalarının belirli oranlarda hibe olarak finansmanı yoluyla, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirilmesi gelir ve sosyal standartların geliştirilmesi, ayrıca, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek amacıyla uygulamaya konulmuştur.

Bakanlığımızca uygulanmakta olan KKYDP Makine Ekipman Desteklemesi 2007 yılında başlamış ve halen devam etmektedir. Program kapsamında ilimizde Malatya çiftçisinin ihtiyaç duyduğu 27 adet makine-ekipman destekleme kapsamına alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Selvi, açıklamasına söyle devam etti:

“Program başlangıcından bu yana toplam müracaat sayısı 14 bin 963 olup, günümüze kadar Malatya çiftçimize 3 bin 610 adet makine-ekipman teslim edilmiştir. Teslim edilen makine-ekipmanın hibeye esas tutarı; 27 milyon 241 bin TL olup, bu tutarın 13 milyon 620 bin TL’si hibe yolu ile Bakanlığımız tarafından karşılanmıştır.

2013 yılında; ilimiz genelinde başvuru sayısı 2 bin 179 olup talep edilen toplam hibe tutarı 8 milyon 943 bin TL’dir. 241 başvuru reddedilmiş ve ilimize ayrılan ödenek doğrultusunda geçerli bin 938 başvurudan 492 kişi asil ve 356 kişi ise yedek listeden makine-ekipman almaya hak kazanmıştır. 2013 yılında ilimize tahsis edilen ödenek ek bütçe ile birlikte toplam 3 milyon 320 bin TL’dir. 2013 yılında hibe hakkı kazanan çiftçilerimizin makine-ekipmanlarının teslimleri devam etmektedir.

İl Müdürlüğümüz Proje Yürütme Birimi Personelimizce her yıl düzenli olarak KKYDP hakkında üreticiler, bayiler ve ilgililer bilgilendirilmekte, toplantılar ve eğitim seminerleri düzenlenmektedir. KKYDP tebliğleri, uygulama rehberi ve satın alma usul ve esasları hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Bu program kapsamında desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin müracaat öncesinde proje yürütme birimine başvurarak detaylı bilgi almaları uygun olacaktır. Katılımlarınızla bizleri onurlandırdığınızdan dolayı teşekkür ediyor, çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Törende çiftçiler adına konuşan Ali Çolak ise şunları söyledi:

“Avrupa üreticileri ile rekabet etmenin tek yolu maliyetlerin düşürülmesidir. Tarımda en büyük girdilerin başında gelen mazot ve işçilik giderini asgariye indirecek bu el traktörünün yüzde 50 hibeli verilmesinden dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ayrıca her aşamada bize destek olan, bilgilendiren ve tüm işlemlerimizde özveri ile çalışan İl Müdürlüğümüz personeline çok teşekkür ediyorum.”

Tarım Alet Makine Bayileri adına konuşan Bayi Temsilcisi Merdan Demirtaş, “Bakanlığımızın uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı; gerek üretici firmalara, gerek istihdama ve gerekse de tüketici çiftçilere büyük katkılar sağlamaktadır. Ayrıca uygulama rehberinde ve değerlendirme kriterlerinde yerli ürünlere ilave puan verilmesi çok uygun olmuştur. Bu sayede yerli üretici, tüketici ve istihdam desteklenmiştir. Buradan çiftçilerimize bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Üretim çeşidi, miktarı, arazi büyüklüğü ve diğer gerekliliklerini dikkate alarak kendileri için en uygun makine-ekipmanı almaları her açıdan fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından alet makine almaya hak kazanan üreticilere belgeleri protokol tarafından teslim edildi.

Törene katılanlar için düzenlenen kokteylin akabinde alet makine parkuru katılımcılar tarafından gezilirken konu uzmanlarınca teknik bilgilendirmeler yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız