SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cihazla Etkin Denetim

A- A+ PAYLAŞ

Kızartma yağlarının ölçümlerinde kullanılmak üzere, Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından Tarım İl Müdürlüğü'ne iki adet yağ ölçüm cihazı alındı.

Pastane, lokanta ve yemekhane gibi kızartma işlemi yapılan işyerlerinde kızartma yağlarının fazla kullanılmasını önlemek amacıyla alınan cihazlarla etkin denetim yapılacağı belirtildi. Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Bundan sonraki denetim ve kontrollerde bu cihazlar kullanılacağından, kızartma yağı kullanan işletmelerin insan sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde üretim yapmaları sağlanacak. Hem kendi işletmeleri hem de halk sağlığı açısından çok önemli olan kanserojen madde içeren yağların kullanımının önüne geçilecektir" denildi.

Kızartma yağlarıyla ilgili de şu bilgiler verildi:

"Kızartma sırasında gıda maddesi ile kızartma yağı arasında aynı anda önemli miktarda ısı ile kütle iletimi olur. Bu iletimler sonucunda hem gıdada hem de yağda bazı fiziksel ve kimyasal değişiklikler ortaya çıkar. Kızartma yağlarında ortaya çıkan kimyasal değişiklikler polar madde düzeyi ile ölçülür. Kızartma yağının çok yüksek ısıda defalarca kullanılması sonucu polar madde düzeyi yükselmektedir. Türk Gıda Kodeksinin Kızartma Amacıyla Kullanılan Katı ve Sıvı Yağların Kontrol Kriterleri Tebliği gereği, pastane, lokanta, yemekhane gibi kızartma işlemi yapılan yerlerde, yağlarda polarizasyon ölçümü yapılmaktadır. Bu tebliğ gereği polar madde oranının yüzde 25'ten az olması gerekmektedir. Polar madde oranı yüzde 25’i geçtiğinde kanserojen etki başlar."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız