SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çıktı.. Düştü.. Peki Niye?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da geçen yılın Ocak ayında 44 bin 706 olan sigortalı sayısı Aralık ayında neredeyse yüzde 30 oranında artış gösterdi. Bu ölçekte bir istihdam için ne yeni bir tesis açılmıştı, ne başka birşey.. Aralık'ta "tavan" yapan sigortalı sayısı, sonra düşmeye başladı.. 2006 Ocak'ından 2006 Aralık ayına 13 bin 837 kişi artan sigortalı sayısı, 2006 Aralık'tan 2007 Şubat'ına 5 bin 753 kişi azalmıştı. Peki, önce bir ekonomik mucize yaşanmış, sonra ekonomik bir felaket mi yaşanmıştı? İkisi de değil.. Çünkü, "tavana" vuran sigortalı sayısı, daha sonra Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen Sosyal Güvenlik Yasası ile emeklilik süresi konusunda getirilecek düzenlemelerle ilgili endişeler üzerine artmıştı.

ÖNCE RAKAMLAR..
SSK İl Müdürlüğü rakamlarına göre; 2006 yılı Ocak ayında Malatya genelinde sigortalı sayısı 44 bin 706 kişiydi.

2006 yılı Aralık ayına gelindiğinde sigortalı sayısı 58 bin 533'ü buldu.

Bu rakam, istihdam konusundaki istatistiki rakamlara "olumlu" olarak yansırken, Malatya'da bu boyutta sigortalı artışını sağlayacak ne bir "istihdam devrimi" ne o boyutta bir tesis açılmıştı.

5084 sayılı Teşvik Kanunu'nun uygulanması ile Malatya'da işsizliğin düştüğü ifade edilirken, TSO'da açılan işyeri sayısı ve yaratılan yeni iş olanaklarından bahsediyordu.

Bu rakam artışının "kayıtdışı istihdam" ile mücadeleden de etkilendiği iddiaları konuşuluyordu.

Özellikle, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girmesi ön görülüyorken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen ve 2008 yılına ertelenen Sosyal Güvenlik Yasası nedeni ile, fiilen çalışmayan birçok insanın emeklilik hakkı elde edebilmek için sigorta girişlerini yaptırdıkları, oysa bu nedenle olan artışın istihdam artışı ve işsizlik azalışı gibi yansıtıldığı iddialarını rakamlar doğrular gibi.

Çünkü; söz konusu yasanın veto edilmesinin ardından 2007 yılı Ocak ayı sigortalı sayısı 53 bin 484'e, 2007 yılı Şubat ayı sigortalı sayısı ise 52 bin 780'e düştü.

Mart ve Nisan ayı sigortalı rakamları ise henüz ortaya çıkmadı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız