SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çil Hastalığı Riski Devam Ediyor

0
Güncellendi - 2017-05-11 16:39:36
Çil Hastalığı Riski Devam Ediyor
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, kayısılarda aşırı yağışlar nedeniyle çil hastalığı riski bulunuyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısılara çağala döneminde çil ilacı atıldığını belirtti.

Bu yıl yağıştan dolayı üreticilerin çil hastalığını önlemek amacıyla kayısılarını ikinci kez ilaç atmak zorunda kaldıklarını kaydeden Solmaz, ilacın bazı bölgelerde çil hastalığını önlemede yetersiz kaldığını belirtti.

Çil hastalığının üründe kalite kaybına neden olduğunu aktaran Solmaz, "Şu anda kayısıda yüzde 20 oranında çil hastalığı görülüyor. Üreticimiz ikinci kez ilaç atmasına rağmen yeterli olmadı. Yağıştan dolayı çil hastalığı riski devam ediyor. Çil hastalığı bu yıl ki üründe kaliteyi düşürdüğü gibi gelecek sezonun meyve tomurcuklarında da hasara yol açmakta." diye konuştu.

- Meyveleri ilaçlama önerisi

Yeşilyurt Ziraat Odasında görevli ziraat mühendisi Yadigar Topçu ise çil hastalığının yaprak ve meyvede kahverengi lekelere neden olduğunu ve bunun meyvelerde kalite kaybına yol açtığını söyledi.

Hastalığın üründe yüzde 20 ila 60 arasında kalite kaybını beraberinde getirdiğine işaret eden Topçu, şunları kaydetti:

"Üreticilerimiz bahçelerinde birinci ve ikinci ilaçlamaları yaptı. Fakat yağışlar belirli aralıklarla hala devam ettiği için üreticilerin üçüncü kez kayısılarını ilaçlamasını öneriyoruz. Üreticilerimiz, ikinci ilaçlamayı yaptıkları halde halen bahçelerinde sorun devam ediyor."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • ali (6 yıl önce)
    vay malatya nın halineki il ve ilçe tarım müdürlükleri yerine teknik bir konu hakkında ziraat odası başkanı açıklama yapıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Captan ilacın içine 1 bardak bakır ilacı koyup iyice karıştırıp atın çil kalmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Adıyamanlı Abizer (6 yıl önce)
    Kayısı para etmeyecek niye ilaçlama yapayımki
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı yansa öldük bittik kayısı yok derdiniz kayısı bol olacak para etmeyecek söylüyorsunuz hiç mi şükretmek aklınıza gelmez Allahın verdiğine!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerim Dayı (6 yıl önce)
    Allah vermiş ürün bol.Herkes nasibi kadar alacak.
    0
    0
    Yanıtla