SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Cilalı Taş Devri" İzleri

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:36:54
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarından oluşan Levent Vadisi'nde yapılan envanter çalışmasında, Cilalı Taş Devri olarak da bilinen ''Neolitik Çağ''a ait yaşam kalıntılarına rastlandı. 

Malatya Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 kilometre uzunluğundaki Levent Vadisi'nin jeolojik formasyonların varlığı açısından son derece güzel bir yer olduğunu söyledi. 

Vadide insan eliyle oyulduğu tespit edilen irili ufaklı binlerce mağara olduğunu anlatan İskenderoğlu, ''Bu mağaralarda yaşam izlerini çıplak gözle de gözlemleyebiliyorsunuz'' dedi. 

KUDEB olarak vadide envanter çalışması yaptıklarını hatırlatan İskenderoğlu, çalışmanın tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti: 

''Bilim adamları, KUDEB'in teknik personeli, yani sanat tarihçisi ve arkeologlarla yaptığımız çalışmayla vadide Paleolitik döneme (Yontma Taş Devri/Eski Taş Çağı) kadar yaşamın olduğu ortaya çıktı. Vadideki mağara yerleşkelerinde Neolitik döneme (Cilalı Taş Devri/Yeni Taş Çağı) ait yaşam kalıntılarına rastladık. Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izleri de var. Günümüzde de hali hazırda köylerde yaşam devam etmekte. Mevcut yaşamı da göz önünde bulundurursak, bir tabiat harikası olan Levent Vadisi'nde 10 bin yıldır yaşamın sürdüğü, insanların burayı her dönemde yaşamak için seçtiği ortaya çıktı.'' 

Çalışma kapsamında, vadide 26 jeosit alan (jeolojik anlamda önem taşıyan yerler) olduğunu belirlediklerini anlatan İskenderoğlu, vadide aralarında Levent, Kozalak, Bağ ve Sarıhacı'nın da bulunduğu 20'ye yakın köyün yer aldığını bildirdi. 

İskenderoğlu, çalışmanın sonuçlarının bastıracakları kitapta yer alacağını söyledi. 

-''Havası temiz, suyu güzel, toprağı mümbit vadi''- 

Kozalak köyü muhtarı Hüseyin Ünal ise eski adının Hartut olduğunu belirledikleri köylerinin Levent Vadisi'nin içinde yerleşik bulunduğunu söyledi. 

Levent Vadisi'nde yaşamanın çok güzel bir duygu olduğunu anlatan Ünal, ''Havası temiz, suyu güzel, toprağı mümbit (verimli) bu vadi, içinde yaşayan insana mutluluk verir'' dedi. 

Ünal, yörede geçimin fasulye, şeker pancarı, kayısı, nohut üretimiyle sağlandığını belirterek, 52 yaşında olduğunu ve 4 dönemdir köyde muhtarlık yaptığını, buraya dedesinin babasından daha eski kuşakların yerleştiğini söyledi. 

Eski uygarlıkların yaşadığı ifade edilen vadinin batı tarafındaki köylerin daha önce nahiye olduğu bilinen Levent köyüne bağlı olduğunu ifade eden Ünal, vadinin adını bu köyden aldığını, buranın daha sonra göç vererek bucak olmaktan çıkıp köy olduğunu belirtti. 

Vadideki Bağ ve Sakalı Uzun köylerinin arazisinin birleştiği noktada bulunan Çerkeztepe Tümülüsü'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edildiğine değinen Ünal, Yalınkaya ve Kozalak köyleri sınırında yine 5 bin yıllık tarihi yapılar olduğunu kaydetti. 

Bağ köyü sakinlerinden Ali Özdemir de atalarının yüzyıllardır yurt edindiği vadide yaşamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız