SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çilehane'ye Restorasyon

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:04:51
Çilehane'ye Restorasyon
A- A+ PAYLAŞ

Talas Belediyesi, Anadolu'ya İslam'ı yaymak için gelen Horasan erenlerinden Talaslı Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamidi Veli'nin doğduğu evi ve çilehanesini restore etmeye başladı. 

Akçakaya mahallesindeki başlatılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, gerçek ismi Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli olan Somuncu Baba'nın, Anadolu'yu manevi fetih için gelen Horasan erenlerinden Şemseddin Musa El Kayseri'nin oğlu olduğunu söyledi. Başkan Yıldırım, Somuncu Baba'nın aynı zamanda seyyid olduğunu belirterek, "Peygamber efendimizin 24. kuşaktan torunu olan Somuncu Baba'nın evi olarak bilinen mekan ve çilehanesini adına yakışır şekilde restore etmeye başladık" dedi.

Başkan Yıldırım, restorasyonla ilgili 2 konutun ve çilehanenin yanı sıra kaya oyma galerilerinin de çalışmada yer aldığını ifade ederek, "Talasımızın manevi isimlerinden olan Somuncu Baba, dini ve dünyevi ilimleri alarak irşat vazifesi için eğitimin ardından Kütahya'ya daha sonra Bursa'ya giderek çilehanesinin yanına ekmek fırını yaptırmış ve çarşı pazar dolaşarak 'Somunlar Müminler' diyerek insanlara ekmek dağıtmış. Bu nedenle 'Somuncu Baba' veya 'Ekmekçi Koca' bilinir" diye konuştu.

Sultan Yıldırım Beyazıt'ın Niğbolu zaferini kazandıktan sonra Bursa Ulu Camii'ni yaptırdığını ve açılış hutbesini Somun Baba'ya okutturduğunu anlatan Başkan Yıldırım, "Hutbede Fatiha Suresi'ni 7 farklı şekilde yorumlamış ve bu olağanüstü hutbeyi dinleyen cemaat Somuncu Baba'ya büyük bir teveccüh göstermiştir. Somuncu Baba şöhretten korktuğu için Bursa'yı terk etmiş önce Aksaray'a ve daha sonra Malatya Darende'ye yerleşmiş ve vefat etmiştir." şeklinde konuştu.

Başkan Yıldırım, bu önemli zatın doğum yeri ve çilehanesini restore ettikten sonra ziyarete açacaklarını dile getirerek, "Yaklaşık maliyeti 440 bin 950 TL'yi bulması beklenen restorasyon çalışmasının 2014 yılı içinde bitmesini hedefliyoruz ve belediye bütçesine yük getirmeden dış kaynaklarla çalışmaları yürütüyoruz" ifadesini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız