SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çılgın Doruklar ve Malatya Dağcılığı

A- A+ PAYLAŞ

Zülfükar SEZEN Yazdı

Altmışlı yıllarda bir Ziya Ünsel gelmiş Malatya' ya. Eğitimci, tabiat aşığı, dağcı, sanatı özümsemiş; dağların ovaların gizemini, ihtişamını güzelliğini bir nakış gibi işlemiş yazılarındaki satırlarına.

Ayağının tozuyla, bölge dediği; Beden Terbiyesi Malatya Bölge Müdürlüğü' ne uğramış, sormuş soruşturmuş, depolarda çürümeye yüz tutmuş tozlanmış dağcılık malzemelerini önce gün ışığına çıkarmış; diğer sporcuların şaşkın bakışları arasında onları silmiş temizlemiş ve parlatmış , onları kullanılmaya hazır hale getirmiş.

Önceleri kendisine katılan üç- beş kişi ile başladığı ve sonra giderek çoğalan dağcı arkadaşları ile birlikte düşmüş yollara.

Benim üç- beş dediğime bakmayın 1946' larda başlayan bu serüvenli ilk yolculukları tamı tamına 33 kişi olmuş. İlk tırmanışlarıyla imza defterlerini bir kaya' nın altına koyuşları bu yolculuğun ilk adımı olmuş.

Çılgın Doruklar kitabı bu yörelerde dağcıların yaşadıklarının gerçek bir fotoğrafı. Anlatılanlar Anadolu köylerinin sıkıntılarını, sağlık sorunlarını, yaşama biçimlerini anlatan; çiçeklerin kokusunu, temiz suların şırıltısını, mis gibi havayı teneffüs edişin yüreklerdeki heyecanını günümüze taşıyan bir belge.

"Çılgın Dorukları" okumak; Ziya Ünsel ve dağcı arkadaşlarının yaşadıklarını gözlerimizin önünden bir sinema şeridi gibi geçirmek, kimi heyecanlandırmaz ki…

"Çılgın Doruklar" Malatya dağcılığının yeniden ele alınmasında ; duygusal yaklaşımlarıyla bir dağcılık kitabından çok bir anı kitabı olmasına rağmen uyanışa bizi götürecek formüller demetidir.

Bu formülleri çözmek; yeni yaklaşımları, yeni düşünceleri, plan ve programları yapmamızda bizi yönlendirecek bir eserdir. Yıllar sonrada olsa bir kez daha okuyunca "Çılgın Dorukları" bu düşünceler kafamda bir bir sıralandı.

"Çılgın Doruklar" güncel bir gezi, anı kitabı. Beğeniyle okudum.

Çılgın Doruklar" ın yazarı Ziya Ünsel' in dağcılık heyecanı bugün kaç kişide var? Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü, yeni adıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü' nün çalışmaları arasında dağcılık sporu var mı? Varsa kaç kişi bu sporla ilgileniyor? Ziya Ünsel ve o dönemin dağcılarından sonra Beydağı' nın doruğundaki dağevinde bulunan deftere, zirveye tırmanışı not eden hiç oldu mu? Beydağı' nın zirvesinde sözü edilen dağevi hala duruyor mu? Gibi bir çok soru takılıyor usumuza.

"Çılgın Doruklar" Malatya adına önemli bir kazanç. Bu kitabı bir çok kişinin, dağcılık sporuyla ilgilenenlerin birkaç kez okuyarak Ziya Ünsel' in heyecanını yaşamak, gündeme taşımak; dağcılığın yeniden ivme kazanması açısından önemlidir. "Çılgın Doruklar" ı okumak, yeni bir heyecanla, kış turizmi yönünde çalışmalar yapmak, Beydağı doruklarında kayak yapma imkanını yaratmak bakımından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü' nü harekete geçirme yönünde bir ışıktır.

Çılgın Doruklar, Malatya dağcılığının, kış turizmi fırsatının değerlendirilmesini yetkililere neler yapmaları gerektiğini öğretecek bir ders kitabı niteliğindedir.

Ziya Ünsel kitabının bir yerinde; “Rafha Köyü kendi tarihinde ilk kez bir mütehassıs doktor yüzü gördü. Doktor Şaban Örnektekin yurdumuzun usta dağcı ve kayakçılar çevresinde geniş ölçüde duyulmuş yayılmıştır. Nerde bir dağcılık hareketi, nerde bir kayakçılık faaliyeti olsa onu orda görmek mümkündür.

Her dağcı heyetinde bir doktor bulunduğunu hep duyarız. Cilo dağlarına tırmanan dağcılık heyetinde Şaban Örnektekin hem bir dağcı hem de heyetin doktoru olarak bulunmuştur. Böylece kafile bir adam tasarruf etmiş imiş.

Bizlerde kafilemize onun katılmasını büyük bir mutluluk sayıyoruz. Bizim gibi tecrübeli dağcılara, onun gibi Ciloları görmüş usta dağcıların kavuşması ekibimizi güçlendirmişti. Ama daha çok onun doktor oluşudur ki bu dağ başında değerini bir kat daha arttırıyordu. Bu arada bize katıldığı her dağcılık ve kayakçılık hareketinde her uğradığımız köyde sevabına hekimlik yapmış, uzak dağ köylerindeki çaresiz hastalara insanlık gereği bedava bakmıştır.

Üstelik ağır ateşli hastalara iğneler de yapıyor, bundan büyük kıvanç duyuyordu. Burada Rahfa' da da öyle oldu. Yıllarca hastalığın pençesinde kıvranmış, artık canını zavallı göğüs kafesinde azad etmeye razı olmuş, bir sürü hastalar onun gelişini duyunca odamızı ziyaret ettiler. Hepsini büyük bir zevkle, büyük bir bir meslek aşkıyla muayene etti. Onlara reçeteler yazdı."diyor..

Ziya Ünsel Beydağı' nın doruğuna tırmanışını, Rahfa' yı, Seher Pınarını anlattıktan sonra imza defterinin bulunduğu zirveyi şöyle anlatıyor.

"Biz de Beydağı sivrisine ilk çıktığımızda böyle bir taş yığını yaparak altına imza defterini saklamıştık."

Ziya Ünsel Beydağı' nın doruğundaki ovayı bize anlatırken duygulanıyor.

Doğanın asıl işte burada olduğunu söylüyor. Binbir çeşit çiçekleri ve otlarıyla çizdiği tabloyu bizlerin de tahayyül etmemizi sağlıyor.

Beydağı doruğunun Malatya' ya bakan kenarında korkunç uçurumların yanı başında ilerlerken kırk katlı bir gökdelenin çatısında gezer gibiyiz. Daha doğrusu bulutların üstünde uçar gibiyiz. Malatya ovası, Yazıhan ovası yol yol; parsel parsel yamalı yemeninizdir. Her an kuş bakışı bakıyoruz” diyor.

Kısaca, “Çılgın Doruklar” güzel bir gezi- anı kitabı. Beğeniyle okudum.

FOTOĞRAF: Yazının yazarı Zülfükar Sezen..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız