SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çin ile ABD Arasında Büyük Gerilim !

A- A+ PAYLAŞ

Çin ile ABD arasında başlayan gerilim adım adım yükselmeye ve dünyayı korkutmaya devam ediyor.

İşte tansiyonu giderek yükselten olaylar:

1) İlk gerilim 2009'un son aylarında patlak verdi. Washington Çin'den ithal ettiği otomobil lastiklerine gümrük vergisini artırdı. Pekin de haksız korumacı önlemler alındığı gerekçesiyle ABD'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti.

2) Gümrük vergilerinden başlayan sorun, bu kez de internet alanına sıçradı. ABD'li internet devi Google, uğradığı saldırı ve sansürleri sebep göstererek Çin'den çıkabileceği uyarısında bulundu.

3) ABD Başkanı Barack Obama'nın sürgündeki Tibetli lider Dalay Lama ile buluşabileceği açıklamasının tekrar ilişkileri gerdiği bir dönemde bu kez de "Tayvan krizi" patlak verdi. Obama yönetimi Kongre'ye Tayvan'a 6.4 milyar dolarlık silah satış planını sundu. Çin, askeri ilişkileri askıya aldı.

4) ABD'nin Nisan ayında açıklayacağı 6 aylık kur raporunda, Çin'i para biriminde manipülasyon yapan ülkeler arasında gösterme seçeneğini değerlendirdiği bildirildi. ABD'nin Çin karşısında rekor ticaret açığı vermesine neden olan yuan meselesi yıllardır sorun yaratıyordu.

5) Uzmanlar, ABD'nin Tayvan planına çok kızan Çin'in bu kez İran'a yaptırım konusunda sorun çıkarabileceği uyarısı yaptı. İşte bu hamle de çok gecikmedi.

Çin, bugün dünya devletlerine, İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasının ters tepeceğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi yaptığı açıklamada, "Şu aşamada yaptırımlardan bahsetmek durumu daha da karmaşık hale getireceği gibi diplomatik bir çözüm bulunması sürecini de tıkayabilir" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız