SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çınar Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

0
Güncellendi - 2016-11-11 21:26:36
Çınar Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Battalgazi’ye bağlı Orduzu sınırları içerisinde bulunan ve geçtiğimiz yıllarda koruma altına alınan 400 yıllık çınar ağacı, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Orduzu Mahallesi’nde bulunan tarihi çınar ağacı ve bulunduğu alan Battalgazi Belediyesi tarafından hazırlanan rekreasyon projesiyle yakın zaman önce farklı bir görünüme kavuşmuştu. Ancak tarih çınar ağacı, koruma altına alınmadan önce gövdesinin yakılması ve dallarının kırılması nedeniyle kuruma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Gövdesinden çıkan su her mevsim akan ağacının tekrar eski haline kavuşması için belediye görevlileri tarafından çeşitli yöntemler uygulanmasına rağmen bazı dallarında kurumalar görülmeye başlandı.Çevre sakinleri böyle gitmesi halinde tarihi çınarın 1-2 yıl içerisinde kurumaya yüz tutabileceğini ifade ederek, yetkilileri yapılması gereken şeyleri acilen hayata geçirmeleri konusunda uyardılar.

Çınar ağacının tarihi

Battalgazi’nin Çınarı olarak bilinen çınar ağacı Malatya’ya 7 kilometre uzaklıkta Orduzu Beldesinde Çarşıbaşı Mahallesi Çınarçeşme Mevkii’nde yer almaktadır. Ağacın gövde kalınlığı 7.20 metre olarak ölçülmüştür. Boyu yaklaşık 15 m olan yaşlı ağacın gerçek yaşı kesin olarak bilinmemekle birlikte, zamanla içi boşalan ağacın ana gövdeden iki dala ayrıldığı görülmüştür. Dalların gövde sürgününden büyümüş 8-10 metre boyunda yan dalları mevcuttur. Ağacın gövdesi iç kısımdan çürümüş ve büyük kovuklar oluşmuştur. Ağacın kök kısmı taş bir duvar örülerek sağlamlaştırılmıştır. Ağacın etrafında gözeler halinde su akmaktadır. Battalgazi Çınarının bulunduğu alan çınar ağacı ve yanındaki pınardan oluşan bir ziyaret yeridir. Rivayete göre 8.yüzyılda yaşadığına inanılan Battalgazi, hayvanlarını buraya sulamaya getirmiş; suladıktan sonra elindeki çınar çubuğunu suyun kenarına dikmiş ve o çubuktan da bugünkü çınar ağacı yetişmiştir.

iha

[caption id="attachment_178334" align="alignnone" width="650"]TARİHİ ÇINAR AĞACI KURUMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA (MEHMET TÜREL/MALATYA-İHA) cinar2[/caption]

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız