SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cinayet Davasında 'Ceza Verilmesine Yer Olmadığı' Kararı

A- A+ PAYLAŞ

2019 yılının Ekim ayında Malatya’nın Pütürge İlçesi’nde meydana gelen cinayete ilişkin görülen davada karar çıktı. 28 Ekim 2019’da işlenen cinayete ilişkin görülen davada mahkeme, sanığa ‘kasten öldürme suçundan’ ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Malatya 4.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık Yahya E.’nin avukatı Onur Demez ile davacıların avukatı yer aldı.

Mahkeme Heyeti, İddia Makamı’na esas hakkındaki mütalaasını sordu. İddia Makamı, olay tarihinde sanık Yahya E’nin Pütürge İlçesi’nde bulunan PTT binası önünde iki tanıkla sohbet ederken, o esnada maktul Ömer Erdoğan’ın sanığın yanına gelerek cebinden bir şeyler çıkarmaya çalıştığı, daha sonra adli emanete kayıtlı tornavidayı sanığa doğru silah gibi doğrulttuğu, sanığında doğrultulan cismin tabanca olduğunu düşünerek, üzerinde taşıdığı ruhsatsız tabanca ile maktule ateş ederek, ölüme sebep olduğu ifadesine yer verdi.

İddia Makamı mütalaasında, şunlara yer verdi:

“Her ne kadar sanık hakkında kasten öldürme suçundan cezalandırılmak üzere kamu davası açılmış ise de; sanığın kendisine doğrultulan cismin tabanca şeklinde aniden doğrultulması nedeniyle bu cismi tabanca sanarak meşru savunma kapsamında sınırı aşmak suretiyle hareket ettiği, TCK 27/2’ye göre mazur görülebilecek heyecan, korku ve telaş nedeniyle meşru savunmanın aşılması durumunda yapılan mahkeme gözleminde kamera kayıtlarından açıkça anlatılan hususun gerçekleştiğinin belirlendiğinden anlaşılmıştır. Sanığın ruhsatsız silah taşıma eylemi nedeniyle cezalandırılmasına, kasten adam öldürme suçuna yönelik ise meşru savunanın mazur görülebilecek sebepler ile aşılması nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur.”

Avukatların taleplerini alan mahkeme heyeti, suçun işleniş biçimini nazara alarak sanığa  ruhsatsız silahtan dolayı  1 yıl hapis ve 30 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılmasına, sanığın yargılama sürecindeki davranışları lehine takdiri indimi sebebi kabul edilerek bu suçtan  10 ay hapis ve 25 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılmasına, kanunen ve takdiren sanığın cezasından başkaca artırım ve indirim yapılmasına yer olmadığına, sanığın 6 bin TL ve 500 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına ve sanığın tutukta geçirdiği sürenin TCK 63. maddesi uyarınca cezasından mahsubuna karar verdi.

Mahkeme ayrıca, sanık hakkında maktule yönelik kasten öldürme suçundan ötürü cezalandırma istemiyle açılan kamu davasında; yapılan yargılama ve toplanan deliller ışığında sanığın, ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran, hukuka uygunluk nedenlerinden olan meşru savunma koşullarının varlığı hususunda kaçınılmaz bir hataya düştüğü ancak mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaş nedeniyle meşru savunmada sınırın aşıldığının anlaşıldığına yer vererek, ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Mahkeme, bir önceki duruşmada, sanığın savunmasının alınmış olması, yaşı, mevcut delil durumu, özellikle delillerin büyük oranda toplanmış olması, tutuklu kaldığı süre, suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali ve kaçma şüphesinin bulunmaması göz önüne alınarak sanığın tahliyesine karar vermişti.

 OLAY

2019 yılının Ekim ayında meydana gelen olayda, Yahya E. (76) ile kayınbiraderi Ömer Erdoğan (78) karşı karşıya gelmiş, o anlarda yaşananlar saniye saniye bir işyerinin güvenlik kamerasına yansımıştı.

Yahya E, ilçede üzerine doğru gelen ve cebinden bir cisim çıkarttığı güvenlik kamerasından görülen Ömer Erdoğan’ı üzerinde bulunan silahla vurmuş ve Erdoğan hayatını kaybetmişti.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Cinayet, güvenlik kamerasına bu görüntülerle yansımıştı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Bülent Yaşar (3 yıl önce)
    Yaşasın adalet???
    0
    0
    Yanıtla