SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cinayetin Ayrıntılarını Balistik Ortaya Çıkardı

0
Güncellendi - 2016-05-27 01:58:14
Cinayetin Ayrıntılarını Balistik Ortaya Çıkardı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da geçtiğimiz yıl Temmuz ayında işlenen cinayette, sanıkların ölen şahsın da silahla ateş açtığı iddiası yapılan balistik incelemede çürütüldü. Cumhuriyet Savcısının hazırladığı iddianamede, olay yerinde ölen şahsın yanında araçta bulunan av tüfeğinin saldırganlar tarafından kullanıldığını ve daha sonra getirilip araca konulduğunun belirlendiğini kaydetti.

Cinayet, 24 Temmuz 2015 tarihinde aat 04.30 sularında Melekbaba Mahallesi Mansurlu Sokağı’nda meydana gelmişti. Olayda 23 AL 004 plakalı aracın içerisinde bulunan Mehmet Ulukaya (37) adlı şahıs, yakın mesafeden pompalı tüfek ile ateş açılması sonucunda ağır yaralanmış ve kaldırıldığı Turgut Özal Tıp Merkezi’nde hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra Asayiş Şubesi Cinayet Bürosu ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucunda kardeş olan Ali Y. (24), Kadir Y. (29) ve Mehmet Y. (33) yakalanmış ve mahkemece tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Cinayete ilişkin olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu sanıklar Ali, Mehmet ve Kadir Y. ile birlikte kardeşleri Ercan Y. (21) ve babaları İsmail Y. (58) hakkında, “Müşterek fail olarak iştirak halinde kasten adam öldürme” suçlamasında bulunuldu.

“BORÇ UYUŞTURUCU MADDE ANLAŞMAZLIĞI…”

İddianamede; “Öldürülen Mehmet Ulukaya ile cinayet sanığı Mehmet K. arasında samimi arkadaşlık ilişkisi olduğu ve daha sonra alacak-verecek meselesi çıktığı, Mehmet Y.’nin borcunu ödemede güçlük çektiği, dosyaya tam olarak yansımayan perspektiften yaklaşıldığında ise birlikte uyuşturucu madde anlaşmazlığının sonucu olarak hukuka aykırı bir alacak borç ilişkisi ortaya çıktığı, …” iddiaları yeraldı.

Cinayetten önce taraflar arasında kavga çıktığının belirtildiği iddianamede, olay günü yeniden borç meselesinin konuşulması için Mehmet Ulukaya’nın önceden haber vererek gece saat 04.20 sularında gazinoda eğlendiği beraberindeki Fatih T., Yusuf Y. ve Beytullah G. İle birlikte araca binerek Mehmet Y.’nın ailesi ile oturduğu Melekbaba Mahallesi'ndeki eve gittiği ve burada tartışma çıktığı belirtildi.

Tartışma esnasında av tüfeği ve tabanca ile ateş açılması sonucunda Mehmet Ulukaya’nın aracın içerisinde yaralandığı, beraberinde gelen diğer 3 kişinin ise kaçtığı kaydedildi. Mehmet Ulukaya’ya yakın mesafeden de açıldığı iddianamede yeraldı.

Cinayetten sonra olay yerinde 3 adet av tüfeği ve 1 adet tabancanın ele geçirildiği belirtilirken, bütün aramalara rağmen suçta kullanılan 4. av tüfeğinin bulunamadığı kaydedildi.

ÖLENİN YANINDAKİ SİLAHI KULLANIP, YANINA BIRAKMIŞLAR

İddianamede ayrıca; “Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuarı tarafından düzenlenen raporla; olay yerinden elde edilen 7 adet av tüfeği kartuşunun 4+2+1 grup olmak üzere 3 ayrı tüfekten atıldığı saptanmıştır. Delil listesindeki 4,6,10,17 nolu boş av tüfeği kartuşlarının olay esnasında şüphelilerin aldıkları pozisyon itibariyle bu kartuşları ateşleyen tüfekle 2 nolu ikamet çatısı üzerinden ve maktulün içinde bulunduğu otomobilin içinden ve yanından ateşlendiği anlaşılmaktadır. Demek oluyor ki, olayda kullanılan bu tüfek önce evin çatısından ateşlenmiş, ardından maktulün bulunduğu otomobilin yanında ve nihayet 2 kez de otomobilin içinde ateşlenmiştir. Aracın arka koltuğu üzerinde bulunan 4,6, 10 ve 17 numaralı kartuşları ateşleyen tüfeğin ele geçirilemediği sabit ise de, söz konusu tüfeğin şüphelilerce kullanıldığı şüphe götürmemektedir. Delil listesindeki 15 ve 16 nolu av tüfeği kartuşların ise numarasız siyah renkli plastik kabzalı pompalı av tüfeğinden atıldığı tespit edilmiştir. Olay tutanağına göre bu tüfek maktulün içinde bulunduğu otomobilin tabanında elde edilerek zaptedilmiştir. Şüphelilerin bir kısmı bu tüfeği maktulün kullandığını iddia etmişlerdir. Oysa söz konusu tüfek ile ateşlenmiş fişeklere ait boş av tüfeği kartuşları evin çatı kısmının toprak zemini üzerinden ele geçirilmiştir. Bu durumda başlı başına bu tüfeğin maktulün içinde bulunduğu araç içerisinden ateşlenmediği, evin çatısından ateşlendiğini göstermektedir. Bir başka ifade ile söz konusu tüfeği maktul değil tam aksine şüpheliler kullanmışlar ve ardından sanki maktul kullanmış intibaı yaratmak ve bunun sonucu olarak meşru müdafaa hükümlerinden yararlanma iddiasını güçlendirmek için yanına bırakmışlardır.” denildi.

O DETAY KİMSENİN GÖZÜNDEN KAÇMADI

Olaydan sonra ölen Mehmet Ulukaya’nın yakınlarının Avukatı Bayram Özcan cinayetten 3 ay sonra 23 Ekim 2015 tarihinde savcılığa vermiş olduğu uzman raporu değerlendirmesi dilekçesinde, “Bulundukları yer itibariyle; bu kartuşları ateşleyen tüfeğin 2 nolu ikamet damı üzerinden ve maktulün içinde bulunduğu otomobilin içinden ve yanından ateşlendiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla olayda kullanılan bu tüfek muhtemelen önce 2 nolu ikametin damından ateşlenmiş, bilahare maktulün bulunduğu otomobilin yanından ateşlenmiş ve nihayet iki kez de maktulün bulunduğu otomobilin içinde ateşlenmiştir. Söz konusu tüfek pompalı kurmalı olup el ile kuruldukça sağından boş kartuşu atan bir yapıya sahiptir. Adli Tıp Verilerine göre pompalı tüfeğin kartuşu ateşlendiği yerin 50-100 cm. yanına düşebilir. Oysaki işbu tüfek ile ateşlenmiş fişeklere ait boş av tüfeği kartuşları 2 nolu ikamet damı toprak zemin üçerinden ve ahşap kalas üzerinden ele geçirilmiştir. Bu itibarla bu tüfeğin maktulün içinde bulunduğu aracın içerisinden ateşlenemeyeceği, bu tüfeğin 2 no.lu ikamet damından ateşlendiği açıkça anlaşılmaktadır.” ifadeleri ileri sürülmüştü.

Bu arada, iddianameyi kabul eden Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma için 26 Temmuz 2016 tarihine gün verdi.

ARŞİV FOTO: Öldürülen Mehmet Ulukaya

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

cinayetulukaya

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • ali (7 yıl önce)
    su testisi su yolunda
    0
    0
    Yanıtla