SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cinayetlerde Zirveye Oynuyoruz !

A- A+ PAYLAŞ

Eurostat’ın verilerine göre Türkiye, Avrupa cinayet sıralamasında yüz binde 5 ile üçüncü sırada.

Türkiye’nin üzerinde bulunan Litvanya ve Estonya’nın en belirgin özelliği silah satışı en kolay ülkeler olması.

Türkiye, silaha sahip olmanın daha kolay hale gelmesine ilişkin yasa tasarısını tartışıyor. Ancak diğer yandan cinayet sıralamasında Türkiye, Litvanya ve Estonya’nın ardınadan üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Litvanya’da her 100 bin kişiden 8.76’sı cinayete kurban gidiyor. Bu oran Estonya’da 6.6 düzeyinde. Türkiye’de ise 5 seviyesinde. Türkiye’de son 10 yıl içinde cinayet oranlarında önemli bir düşüş yaşansa da Avrupa ortalamasının çok altında.

Eurostat verilerine göre 2002 yılında Türkiye’de 5 bin 683 kişi öldürüldü. 2003 yılına gelindiğinde ise ülke genelindeki cinayetlerin sayısı 5 bin 308’e, 2004’te 4 bin 973’e, 2005’te 4 bin 973’e düştü. 2008 yılında ise 2 bin 751’e kadar indi. 2003-2005 yılları arasında 100 binde 7.99 olan cinayet oranı, 2006-2008 yılları arasında 4.96’ya kadar düştü. Son iki yıl içinde ise yüz binde 5 seviyesine çıktı.

Türkiye genelinde cinayet vakaları her ne kadar azalma gösterse de halen 100 binde 2 oranına sahip AB ortalamısının çok üzerinde. AB’de Türkiye’nin önünde yer alan Litvanya ve Estonya’nın silah satışına ilişkin yasaların çok esnek olması yüzünden bu kadar yüksek cinayet oranına sahip olduğuna dikkat çekildi. Avusturya ve Slovenya’da ise cinayet oranları yüz binde 1’in de altında.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız