SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çince mi, Japonca mı?!.'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısı belediye başkanı Ahmet Çakır başkanlığında toplanarak gündem maddelerini ve gündem dışı verilen önergeleri görüşerek karara bağladı. Karara bağlanan konular arasında haksız kazanç sağladığı ve imar bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle 2 ay önceki Meclis toplantısında kaldırılan “ek yoğunluk” kullandırılması, Roman vatandaşları konut edindirme amacıyla Yeşiltepe semtinde 48 arsanın kamulaştırılarak TOKİ’ye ücretsiz devri, Özel Kalem Müdürlüğüne açıktan atama yapılması gibi konular da yer aldı.

MHP’li üye Betül Aksoğan, görüşülen imar konuları ile ilgili olarak “ Aktarılan bilgilerden hiçbir şey anlamıyoruz, Çince mi, Japonca mı, belli değil. Vatandaşa karşı sorumluluğumuz var, bize detaylı bilgi verilmesi gerekir” derken, CHP’li Doğan Ağdaş’da aynı konu ile ilgili olarak “İlk toplantılarımızda görüntülü olarak detaylı bilgiler veriliyordu ve neresi olduğunu biliyorduk. Ama şimdi ada-parsel deyip geçiştiriyorsunuz” diye karşı çıktı.

AKP’li üye Salih Büker ise Kent Konseyi tarafından yeni yapılan Kültür Merkezine Niyazi Mısri isminin verilmesi tavsiyesine “ Niyazi Mısri adına sokağımız var, caddemiz var, camimiz var, vakfımız var, neredeyse Niyazi Mısri ile yatıp kalkar hale geldik. Onun için başka bir değerimizin isminin verilmesini istiyorum” dedi. AKP’li Büker’in bu önerisi muhalefetten açık destek ve bazı AKP’li üyelerden örtülü destek gördü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantı AKP grubunun verdiği 10 önergenin okunup gündeme alınması ve MHP’li üye Betül Aksoğan’ın verdiği ve reddedilen 2 önergesinden sonra tamamının imar konularını içeren gündem maddelerine geçildi.

Gündemin birinci sırasında bulunan ve Çilesiz Mahallesi 342 ve 348 no’lu adalar hakkındaki yapı yoğunluğu sabit kalma koşulu ile 4 kattan 11 katta çıkarılması maddesi komisyon kararı doğrultusunda ertelendi.

Gündemin 2. sırasında bulunan ve kamuoyunda büyük tepkilere neden olduğu için Mayıs ayı Meclis toplantısında “Haksız kazanç sağladığı ve imar bütünlüğünü bozduğu” gerekçesiyle uygulanmasına son verilen “Ek Yoğunluk” transferini konu alan maddeye geçildi.

Yaka Köyü 797 no’lu parselden alınan arsanın belediyeye hibe edilerek buradan kazanılan yüzde 13.5 ek yoğunluğun Çilesiz 104 ada 11 parsel ve Karakavak 113 ada 10 parselde kullanılması maddesi AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Gündemin diğer maddeleri arasında, cins değişikliği, yapı yaklaşım mesafelerinin düşürülmesi, yoğunluk sabit kalmak üzere, 4 kattan 10 kata, 3 kattan 8 kata çıkarılması, Yol işgal harçlarının belirlenmesi, S plaka ücret tarifelerinin iyileştirilmesi gibi konular komisyonun (ret-kabul) görüşü doğrultusunda kabul edildi. İmarla ilgili 12 madde tekrardan görüşülmesi için komisyona havale edilirken bazı maddelerde ertelendikten sonra gündem dışı verilen maddelerin görüşülmesine başlandı.

1 Haziran’da toplanan Kent Konseyinin, kültürel ve sanatsal çalışmaları ağırlık verilmesi, yeni yapılan kültür merkezine Niyazi Mısri isminin verilmesi, eğlence merkezlerinin kent dışına çıkarılması, afet bilincinin geliştirilmesi çalışmalarının yapılması gibi tavsiye kararları okunduktan sonra görüşmelere geçildi.

AKP’li üye Salih Büker “Niyazi Mısri adına sokağımız var, mahallemiz var, camimiz var, vakfımız var. Neredeyse Niyazi Mısri ile yatıp kalkar durumuna getirildik. Niyazi Mısri bir şiir dışında ne yapmış Malatya için?Bu nedenle kültür merkezine bu ismin verilmesine karşı çıkıyorum dedi. CHP, MHP, SP ve bağımsız üyelerde AKP’li Büker’e destek verdi.

Belediye Başkanı Çakır ise “Bunlar tavsiye kararlardır. Elbetteki Belediyemiz bu tavsiye kararlarını da göz önüne alacaktır ve kararı ona göre verecektir” diye konuştu.

Malatya'daki Roman vatandaşları ev sahibi yapma amacıyla Yeşiltepe bölgesinde 48 parselin alınarak ücretsiz olarak TOKİ’ye devredilmesi maddesinin görüşülmesi sırasında CHP’li üye Ali Dağdelen; “Böylesi bir karar bu çok vahim ve insan haklarına aykırı bir durumdur. Onları tecrit etme anlamını taşır, onlarda bizim vatandaşlarımız” derken MHP’li Betul Aksoğan “Bu vatandaşlarla görüşüldü mü? Onlar bu işe razı mı? Sonra Belediyemizin sosyologu var. Bu düşüncenin sosyal ve kültürel boyutu vardır. Onların yaşamlarını olumsuz yönde etkilemeyecek mi?” sorularını sordu.

Belediye başkanı Çakır da “Amacımız, onları şu anki yaşadıkları olumsuz koşullardan kurtarmak, elbette ki onların arasında isteyen var, istemeyen var. Amacımız onları ayrıştırmak değil topluma kazandırmak düşüncesinden hareketle bu parselleri kamulaştırmak istiyoruz.” dedi.

Belediye Özel Kalem Müdürlüğüne, kültür danışmanı olarak görev yapan Ahmet Turan Özbey’in açıktan atanması ve idari kadroda bulunan 3 personele kadro derecesinin verilmesi önergeleri AKP’lilerin oylarıyla kabul edildikten sonra geçtiğimiz toplantıda CHP’li üye Doğan Ağdaş tarafından verilen ve kentin muhtelif yerlerine dikilen güllerin nereden ve kaç tane ve kaç liraya alındığı soru önergesi okundu ve başkan Çakır tarafından sözlü olarak yanıtlandı.

Konu ile ilgili olarak başkan Çakır özetle “ İstanbul merkezli bir firmadan 23.000 adet değişik cinsten alınan ve ortalama 4.700 TL ödenen güller kentimize görsel bir güzellik kazandırmıştır” diye yanıtladı.

Bundan sonraki oturumun 4 Ağustos Çarşamba günü toplanması kararı alındıktan sonra toplantı sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız