SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çin'de Kardeş Şehir Projesi

A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Şahin'in, bir grup Malatyalı işadamıyla birlikte Çin'e gittiği, ayrıca Çin büyükelçisinin, Şahin'e kayısı için ülkesinin büyük bir pazar olduğunu söylediği belirtildi.

Şahin'in TBMM'deki sekreteryasından konuya ilişkin yayınlanan bülten şöyle:

"AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin beraberinde Malatyalı işadamlarıyla Çin’e gitti. Çin Büyükelçisi Gong, Şahin’e, Malatya kayısılarına karşılık Çin çayı önerdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, beraberinde komisyon üyeleri ve Malatyalı işadamlarından oluşan bir heyetle Çin’in başkenti Pekin’e gitti.

Çin seyahati öncesi Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Xiaosheng Gong ile görüşen Şahin, AK Parti hükümetleri döneminde Asya kıtasının en doğusundaki Çin ile en batısındaki Türkiye arasındaki ilişkilerin beklenmedik biçimde olumlu geliştiğini belirterek, “Türkiye de Çin’i işbirliği yapılacak önemli bir partner olarak görüyor. Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRIC ülkeleri gibi oluşumlarla yakınlaşma çabasındaki Türkiye için Çin’in desteği çok önemli. 2020 yılında iki ülke ticaretinin 100 milyar dolara çıkarılması hükümetimizin hedefi” dedi. Şahin’in projeleri işadamlarının projeleri arasında altyapı inşaatı finansal işbirliği alternatif enerji - teknoloji transferi ve turizm konularının yanı sıra Malatya ile teknolojik olarak gelişmiş şehirler arasında kardeş şehir projesi yer alıyor.

Geçen yıl Haziran’da Cumhurbaşkanı Gül’ün Çin ziyareti ile başlayan siyasi yakınlaşmanın, Urumçi’deki olaylar nedeniyle kesintiye uğradığını hatırlatan Şahin, “Buna karşın Türkiye ve Çin BM ve G-20 gibi platformlarda görüşmeye devam ettiler. 2012’de Türkiye’de Çin yılı, 2013’te de Çin’de Türkiye yılı düzenlenmesine yönelik bir protokol imzalandı” dedi.

Global krize karşı Çin ve Türkiye’nin gösterdiği direnç benzerliklerine dikkat çeken Şahin şöyle konuştu: “Türk ekonomisi beklenmedik biçimde güçlü olduğunu kanıtladı ve kriz öncesi seviyelere toparlandı. Dünya ekonomi otoriteleri, Türkiye’yi 'dünyanın en iyisi' olarak nitelendirdi. Amerika ve Avrupa ülkeleri krizle boğuşurken yılın ilk yarısında çift haneli büyüme başarısı gösteren Türk ekonomisine dünyanın dört bir yanından övgü yağıyor. G-20 zirvesinde ülkeler Türkiye, Brezilya, Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelere Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) daha fazla söz hakkı verilmesini kabul etti. Böylece Türkiye'nin IMF'de koltuk sahibi olma şansı arttı.

Altyapı inşaatı, finansal işbirliği Teknoloji AR-GE ve Transferi, Turizm alanlarında Çin ile ikili işbirliği yapabiliriz. Çin ve Türkiye, sermaye, piyasa, teknoloji ve jeo-ekonomi bakımından birbirlerine muhtaçtır. Bu temel faktörün bir sonucu olarak, Malatya’ya güneş tarlaları kuracak enerji firmalarıyla görüşeceğiz. Çin hükümeti, şirketleri Türkiye’de nükleer enerji, termal enerji ve yenilenebilir enerji sektörlerinde yatırım yapmaya teşvik etmekte. 2020 yılından önce, Türkiye’nin enerji sektöründe yatırım talebi 120 milyar Amerikan Dolarına çıkacak. Çin, sermaye veya teknoloji konusunda Türkiye için güvenilir bir ortak olabilir.

ÇİN’DE ÇAY; MALATYA’DA KAYISI
Şahin’in daveti üzerine önümüzdeki yıl Malatya Kayısı Festivali’ne katılma sözü veren Çin Büyükelçisi Gong, Şahin’in Malatyalı işadamlarıyla ülkesini ziyaretinden memnun olacağını belirterek, özellikle Malatya’nın gün kurusu kayısısının ülkesinde yoğun ilgi gördüğüne işaret ederek, “Çin’de Çay içelim, Malatya’da kayısı yiyelim. Çinliler organik beslenmeye önem verir. Malatya kayısısı için Çin büyük bir pazardır” dedi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız