SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çin'de Kayısı Araştırması

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:14:56
Çin'de Kayısı Araştırması
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Doğan, Avrupa Fonları 7. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen STONE Projesi kapsamında Çin’e giderek,  projede yer alan ülkelerin bilim adamları ile birlikte ‘Kayısıda Gen Kaynaklarının Korunması ve Islah Çalışmaları’ konulu bir araştırma çalışmalarında yer aldı. 

İnönü Üniversitesi’nin de paydaşlarından biri olduğu Avrupa Fonları 7. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen ve kısa adı ‘STONE’ olan “Orta Asya, Kafkasya ve Avrupa’da Taş Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Genetik Çeşitlilik” başlıklı proje kapsamında Çin’in önde gelen bilimsel araştırma kurumu Liaoning Araştırma Enstitüsü’ndeki çalışmalara katılan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve Doç. Dr. Ergün Doğan, araştırma çalışmalarının yanısıra Malatya Kayısı hakkında da bilimsel birer sunum yaptı. 

ANA GÜNDEM: KAYISI GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI 

Orta Asya, Kafkasya ve Avrupa’da Taş Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Genetik Çeşitlilik (STONE) başlıklı projede Türkiye, Çin, Almanya, Fransa ve Azerbaycan yer alıyor. 

STONE Projesi’nde Türkiye’yi İnönü Üniversitesi temsil ediyor. Projenin Çin ayağındaki çalışmalarına katılmak üzere geçtiğimiz günlerde Çin’e giden İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Doğan, Çin’in en köklü ve büyük bilimsel araştırma kurumu olan Liaoning Araştırma Enstitüsü’nde projede yer alan ülkelerin bilim adamları ile ortak toplantılar yaptı, sunumlar gerçekleştirdi. 

Çin Liaoning Araştırma Enstitüsü’ndeki bilimsel toplantıların Ana gündem maddesini Kayısı Gen Kaynaklarının Korunması ve Islah Edilmesi başlığı oluştururken, kayısının yanısıra kiraz, şeftali ve erikte genetik kaynaklarının incelenmesine yönelik sunumlar da yapıldı. 

KAYISI HASADINA KATILDILAR

Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve Doç. Dr. Ergün Doğan, taş çekirdekli meyveler üzerinde çalışan bilim insanlarının tanışması ve ileriye yönelik yeni projelerin geliştirilmesi amacını da taşıyan çalışmalar kapsamında, Çin’in değişik bölgelerinde kayısı yetiştirme, üretim ve pazarlama teknikleri ile bölgede yetişen kayısıların pomolojik ve biyokimyasal özelliklerini de inceledi.

İnönü Üniversitesi’ne mensup bilim adamları, Çin’de kayısı hasadına da katıldı. Erken olgunlaşan ve çok kaliteli bir aroması olan bir kayısı türünde hasat çalışmalarına katılan Malatyalı bilim adamları, hasadın yapıldığı bahçedeki tüysüz kayısı ağaç ve meyvelerinde inceleme yaptı. 

MALATYA KAYSISI DAĞITTILAR 

Malatyalı bilim adamlarının kayısı ve diğer taş çekirdekli meyvelere ilişkin bilimsel çalışmaları yürüttüğü Çin’in Liaoning Araştırma Enstitüsü 1909 yılında kurulan ve kayısı alanında Çin’in en önde gelen Araştırma Enstitüsü olarak tanınıyor. Enstitüde 300’ü aşkın araştırmacı çalışıyor. 

Çin’in 28 bölgesinde bulunan 726 kayısı çeşidinin enstitüye taşınarak dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline gelmesiyle birlikte, özellikle kayısı gen kaynakları ve ıslah çalışmaları alanında yetkin uzmanların yetiştirildiği belirtiliyor. 

Halen Çin’deki araştırmalarını sürdüren İnönü Üniversitesi mensubu bilim adamları Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve Doç. Dr. Ergün Doğa, Liaoning Araştırma Enstitüsü’nde Malatya Kayısısı gündemli yapılan toplantıda ise, Malatya Kayısısı’nın özelliklerini, dünyanın diğer kayısılarından ayıran farklılıklarını anlatan sunumlar yaptı. Bilim adamları, toplantıya katılanlara dünyaca ünlü Malatya kuru kayısılarını dağıtarak, kayısının tanıtımını da gerçekleştirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız