SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çin'de Sokaklar Ceset Dolu...

A- A+ PAYLAŞ

Depremin merkez üssü Wenchuan bölgesine komşu Mianyang kentinde, 18 bin 645 kişinin enkaz altında olduğu açıklandı. Çin resmi haber ajansı Şinhua, Mianyang'da şimdiye kadar doğrulanan ölü sayısının 3 bin 629 olduğunu duyurdu. Çin'in Sichuan eyaletindeki 7.8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 12 bini geçtiği açıklanmıştı.

Ölen yabancı uyruklu yok

Şiddetli depremde hayatını kaybedenler arasında yabancı uyruklular bulunmuyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, düzenlediği kısa basın toplantısında, 12 bin kişinin ölümüne yol açan depremde, şimdiye kadar yabancıların öldüğüne dair bir bilgi almadıklarını söyledi.

38 milyon dolar yardım

Hong Kong da Çin'e 38 milyon dolarlık yardım açıkladı. Hong Kong hükümeti, paranın Çin'in başkenti Pekin'deki yardım koordinasyon merkezine aktarılacağını kaydetti.

Hong Kong'un ayrıca depremin en çok yıkıma uğrattığı Sichuan eyaletine bir itfaiye ve sağlık ekibi göndereceği belirtilirken, Fas'ın Çin koordinasyon merkezine 12.82 milyon dolar yardımda bulunacağı, İngiltere'nin de yardıma hazır olduğunu ilettiği açıklandı.

Depremin merkez üssü, güneybatıdaki Şiçuan Eyaleti’nin başkenti Çengdu’nun 92 kilometre kuzeybatısında. Deprem, yerel saatle 14.28’de yerin 29 kilometre altında meydana geldi. Sarsıntıları Doğu ve Güneydoğu Asya’nın geniş kesimlerinde hissedilen depremde, Çongking kasabasında bir okulun çökmesi sonucu 900 kadar öğrenci enkaz altında kaldı.

Demiryolu seferleri durdu

Görgü tanıkları, bazı yerlerde birbirine bitişik onlarca apartmanın iskambil kağıdı gibi üst üste devrildiğini bildirdi. 1500 km uzaklıktaki başkent Pekin’de binalar iki dakikadan fazla sallandı. Çengdu’da havaalanı trafiğe kapatıldı. Demiryolu seferleri durduruldu.

Pekin ve Çengdu’daki işyerlerinde çalışanlar binaları terk edip sokaklara kaçtı. Elektrik ve telefon hatları kesildi. Turistler otellerden kendilerini bornozlarla dışarı attılar. Deprem bölgesindeki Üç Kral Barajı’nda görünür bir hasar oluşmadığı bildirildi. Japon Meteoroloji Kurumu ise herhangi bir tsunami uyarısının yayınlanmadığını belirtti.

Bu felakete yenilmeyeceğiz

Çin lideri Hu Jintao, kapsamlı bir kurtarma ve yardım faaliyeti çağrısında bulundu. Felaketten etkilenen bölgelere askeri birlikler gönderildi. Çin Başbakanı Wen Jiabo da, depremi "büyük felaket" olarak niteledi ve halka itidal çağrısında bulundu. Deprem bölgesini ziyaret eden Jiabo, Çin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Felaket karşısında en önemli şey sakin olabilmek. Güven, cesaret ve güçlü liderlik sayesinde bu felaketle başa çıkabiliriz. Bu büyük felakete kesinlikle yenilmeyeceğiz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız