SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çin'den Kriz Sinyali..

A- A+ PAYLAŞ

Yunanistan’daki borç krizi ve bunun Avrupa’ya olası etkileriyle ilgili haber bombardımanı arasında kaybolsa da Çin’den gelen son veri trafiği, ülkenin gayrimenkul piyasasında ürkütücü gelişmelerin yaşanmakta olduğunu ortaya koydu.

ABD merkezli finansal hizmetler şirketi RBC Capital Markets’ın gelişmekte olan piyasalar analisti Nick Chamie, “Yatırımcılar Yunanistan’a odaklanırken, Asya’da şekillenmekte olan bir tehlikenin farkında olmayabilir” diye konuştu.

Chamie ek olarak, “Resmi olmayan veriler, Çin gayrimenkul sektöründe bir düzeltmenin yaşanmaya başladığını göz önüne seriyor” dedi.

Çin’de yerel basın da gayrimenkul işlemlerinde yüksek miktarda bir düşüşün görüldüğü ve Pekin, Şenzen ve Guangzhou gibi şehirlerde emlak fiyatlarının hızlı bir düşüş eğilimi içine girdiği yazıldı.

Normal şartlarda yılın en yoğun sezonlarından biri olması gerekirken, üç günlük İşçi Bayramı tatilinde, Pekin’deki konut satışlarının geçen yıla oranla yüzde 96 oranında düştüğü görüldü.

Pekin Gayrimenkul İşlemleri İdaresi’nden alınan veriye göre, inşa edilmesi planlanan evlerin sayısında, yıllık bazda yüzde 35’lik bir düşüş yaşandı.

ETKİSİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Chamie, henüz resmi olmayan veri, gelecek haftalarda resmi veriyle teyit edildiğinde, Çin’in aşırı ısınan gayrimenkul piyasasında gerçek bir düzeltmenin görüleceğini ifade ederken, ülkenin emlak piyasasında yaşanacak olası bir durgunluğun emtia ve finans piyasalarına olan etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Chamie, “Bu durum, küresel piyasaları, özellikle de gelişmekte olan piyasaları büyük ölçüde olumsuz etkileyecektir. Gelişmekte olan piyasalara yönelik iyimserliğin en büyük etkeni Çin’di” dedi.

Krizlere yönelik önceden yaptığı doğru tahminler yüzünden Doktor Kıyamet olarak bilinen, ABD’li yatırımcı Marc Faber, bu gelişmenin tam da Çin’deki hisse senedi fiyatların geçen Ağustos ayında gördüğü zirveye kıyasla yaklaşık yüzde 25 gerilediği bir dönemde görüldüğüne dikkat çekti.

Faber, “Çin ekonomisi önünde sonunda yavaşlayacak. Şu anda gayrimenkul piyasasında büyük bir balon şişiyor ve bu balon bir noktadan sonra kesinlikle patlayacak” dedi.

YETKİLİLER DEVREDE

Pekinli kanun yapıcılar ise, son haftalarda konut satış işlemlerinde gerçekleşen düşüşün önüne geçmek için agresif adımlar attı.

Hükümet, ön ödeme oranlarını yükseltti ve satın alınacak ikinci evler için ödenen mevduat faizi oranlarını yüzde 40 ile 50 arasına çekti. Üçüncü ve dördüncü evlerini alacak olanlara verilen mortgage kredilerini kısıtladı ve müteahhitlerin banka kredisi erişimlerini sıkılaştırdı.

Eurasia Group’un Çin analisti Nicholas Consonery, ülkede konut fiyatlarında bir dalgalanma beklediklerini, çünkü Pekin’in uzun bir süredir Çin’in gayrimenkul sektöründe agresif bir rol üstlendiğini ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız