SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Cinsiyet Beğenileri Etkiliyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:48:43
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, cinsiyetin tercih edilen müzik tarzında belirleyici olduğunu söyledi. İnsanların doğası gereği herkesin kendine özgü bir yapısının olduğunu ifade eden Sağer, bayanlarla erkeklerin yapılarına göre beğenilerinin farklı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili bir araştırma yaptıklarını anlatan Sağer, “Bayanlar biraz daha kibar ve naziktir. Erkekler biraz daha kuvvete dayalı yapıdadır. Örneğin renk açısından baktığımızda bayanlar, kırmızı rengi daha çok sever ama erkekler çok fazla kırmızı renkten hoşlanmazlar” diye konuştu.

Müzikte, cinsiyet farklılıklarının tarza da yansıdığını kaydeden Sağer, “Bayanlar daha çok popüler müzikler ve Türk sanat müziği severken, erkeklerde daha çok halk müziği ve arabeske yönelik bir ağırlık olduğu ortaya çıkıyor. Aynı çalışmayı işadamları üzerinde de yaptık. Onlarda da Türk sanat müziği ve Türk halk müziğinin biraz daha ön planda olduğunu gördük. Şehirlere göre baktığımızda İstanbul’da büyük bir holdingin CEO’su caz müziği beğeniyor ama Malatya’da bir şirketin CEO’su biraz daha bulunduğu ortam, yetiştiği akademik ortam ve kültür doğrultusunda beğenileri var” diye konuştu.

"Profesyonel Stüdyoya Sahibiz"

Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin çok profesyonel bir stüdyoya sahip olduğuna dikkat çeken Sağer, stüdyoda birçok kaydın yapıldığını belirtti. Sağer, fakülte bünyesindeki stüdyolarda önemli çalışmaların kayıtlarının yapıldığını kaydederek, “Türkiye’de birçok yerde teknoloji var ama hiçbir yerde stüdyo yok. Öğrenci bir bilgisayarla teknolojiden mezun oluyor. Bizim stüdyomuzda, Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birisi olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin orkestrası geldi ve burada kaydını yaptı. Daha önce Eskişehir Senfoni’nin burada kaydı yapıldı. Piyanist Hande Dalkılıç burada Ahmed Adnan Saygu’nun piyano eserleri konçertolarının kaydını yaptı. Çok profesyonel bir stüdyoya sahibiz. O stüdyonun dışında Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nin salonunda da kayıt yapabiliyoruz. Veya konser salonumuzda da kayıtlar yapabiliyoruz” diye konuştu.

"Müziklerin Kaydını Yapacağız"

Sağer, Malatya’nın halk oyunlarıyla ilgili bir çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Malatya’da halk oyunları problemi vardı. “Bu oyunlar Malatya’nın mı? Adıyaman’ın mı? Elazığ’ın mı?” kargaşası vardı. Onunla ilgili bir proje yaptık. Arkadaşlarımız şehirdeki bu alanın uzmanlarıyla da görüşerek, Malatya halk oyunlarının figürlerini ve müziklerini ortaya çıkaran bir çalışma yapıyorlar. Onların müziklerinin kaydını yapacağız” dedi.

"Büyük Bir Eksiklikti"

Malatya’nın müziği üzerine yapılan araştırmaların sonrasında kayıt çalışmalarının devam ettiğini belirten Sağer, “Malatya, Türk Halk Müziği’nde önemli bir yer. Özellikle Arguvan. Malatya, o kadar farklı bir bölge ki, Arapkir’e gidiyorsunuz, Elazığ etkileşimi var. Arguvan’a gidiyorsunuz, Sivas ile bir etkileşimi var. Doğanşehir Polat’ın Adıyaman ile etkileşimi var. Yani halk müziğindeki formların birçoğunu Malatya barındırıyor. Ama Malatya’da bir müzik bölümünün olup, Malatya müziğini araştırmaması büyük bir eksiklikti. Ondan dolayı çok sevilen türküleri ortaya çıkarttık, şimdi arkadaşlarımız altyapılarını bitirdi. Bölümümüzde halk müziğine ilgi duyan, sesi iyi olan öğrenci arkadaşlarımız ve hocalarımız, çalmaları bitirdiler ve şuanda kayıt aşamasındalar” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız