SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çırmıhtı Dokumasını Daha Fazla Tanıtmak Gerekiyor"

0
Güncellendi - 2017-12-24 17:15:12
A- A+ PAYLAŞ

  • ‘Gün Yüzüne Çıkartılan Yeşilyurt’ta Hünerli Ellerden Dokumacılık Kursu’ tanıtım toplantısı ve sergi açılışı Bakan Tüfenkci'nin de katılımıyla yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını tekrar gün yüzüne çıkarmak adına Yeşilyurt Belediyesinin destekleriyle başlatılan, Yeşilyurt Kent Konseyi ile Yeşilyurt Nisa Derneğinin katkılarıyla gerçekleşen ‘Gün Yüzüne Çıkartılan Yeşilyurt’ta Hünerli Ellerden Dokumacılık Kursu’ tanıtım toplantısı ve sergi açılışına katıldı.

“SERGİMİZ İKİ GÜN BOYUNCA AÇIK KALACAK”

Malatya Park AVM’de gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı Prodes projesi kapsamında açtıkları meslek edindirme kurslarında girişimci ruhuna sahip kadınların hünerli ellerinden çıkan eşsiz ürünlerin iki gün boyunca sergileneceğini söyledi.

“UNUTULMAYA YÜZ TUTAN ÜRÜNLERİMİZİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARIYORUZ”

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını tekrar gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Başkan Polat, kırsal yaşam alanlarında evlerin önlerine kurulan yöresel el yapımı tezgâhlarda dokunan ancak sonraki yıllarda unutulan yöresel motifli kilimler ile el dokumalı ürünleri gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini ifade etti.

“EŞSİZ ESERLERİ ORTAYA ÇIKARTAN BAYANLARIMIZI TEBRİK EDİYORUM”

Kadim medeniyet kültüründe yer alan birçok meslek dalının bu kurslar sayesinde yeniden yaşamaya başladığını ifade eden Polat, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesine yaptığımız başvurunun kabul edilmesinden sonra Gündüzbey Yeşilkonağımızda açtığımız meslek edindirme kurslarımıza katılan bayanlarımız, ilçemize özgü ehram başta olmak üzere el dokumaları ürünleri ortaya çıkardılar, kendilerini kutluyorum. Malatya Park AVM’de iki gün boyunca gezilebilecek sergimizde dokumacılık kursumuzda yapılan halılar, kilimler, el dokumaları ehram, kravat, atkı, şal, başörtüsü, elbise ve etekler ile farklı ürünler beğeniye sunulacak. Yoğun programları arasında bizleri yalnız bırakmayan başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm misafirlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

“TARİHE YANSIMIŞ DEĞERLERİMİZİ UNUTTURMAMAK İÇİN DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA”

Geleneksel kültürün kaybolmaması için bu tür etkinliklerin önemli olduğunu ifade eden Malatya Valisi Ali Kaban ise, “Geleneksel kültürümüzde yer alan el sanatların değiştiği ve kaybolmaya yüz tuttuğu bu dönemde açılan bu tür kursların önemli olduğuna işaret ederken şunları söyledi; “İlimizin geçmişte bir değeri olarak tarihe yansımış değerlerini unutturmamak, tekrardan hayata döndürmek büyük önem arz ediyor. Kültürümüzde yer alan el emeği göz nuru eserlerin geleceğe aktarılması ancak böylesine önemli etkinlikler sayesinde olabiliyor. Yeşilyurt İlçesinde bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde emek sarf eden, çaba gösteren başta Yeşilyurt Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat olmak üzere katkıda bulunanlara, kurslara katılarak böylesine kıymetli eserleri bizlerle buluşturan tüm bayanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“ÇIRMIHTI’NIN GELENEKSEL DOKUMASINI TÜRKİYE’YE DAHA FAZLA TANITMAK GEREKİYOR”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, düzenlenen etkinlikten dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a teşekkürlerini sundu.

Kendisinde hayata gözlerini açtığı Yeşilyurt ilçesinin geleneksel dokumasının güz yüzüne çıkartılmasında emeği geçenleri tebrik eden Bakan Tüfenkci, “ Yeşilyurt’umuzun, Çırmıhtı’mızın, İsmetpaşa’mızın geleneksel dokumasını gün yüzüne çıkarma adına yapmış oldukları projeden dolayı başta Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Geleneği günümüze taşımak günümüzden de gelecek nesillere taşımak çok önemlidir. Annelerimizin ve ablalarımızın giydikleri daha sonra sofra bezi ve masa örtüsü olarak kullanılan, çok çeşitli alanlarda değerlendirilen ve ehram olarak bildiğimiz bu dokumanın unutulması ve işlevini yitirmeye başladığı günümüz dünyasında yeniden hatırlanmasını sağlayacak bu tür projeler bizim için kıymetlidir. Bu projelerin daha değerli hale gelebilmesi, sürdürülebilir hale gelmesi için kurslarımıza katılan ve emek sarf eden kardeşlerimizin bu üretimlerinin paraya çevrilmesi ve geniş kitlelere duyurulması gerekmektedir. Tabii ki bu bir başlangıçtır, bundan sonra gerek satış yerleriyle gerekse de alternatif ürünlerle bunu desteklemek gerekiyor. En önemlisi Türkiye’ye bunu yeniden tanıtmak lazım, geleneksel fuarlar başta olmak üzere farklı etkinliklerde tanıtımını yapmak gerekiyor ama her halükarda bundan kazanç elde edebilecek yapıyı oluşturmak gerekiyor. Geleneksel kültürümüzü yaşatmak adına sorumluluk üstlenerek bu tür projeleri başlatanların gayretleri bizlerinde destekleriyle bunları hayata geçirmek adına elimizden gelen desteği vereceğiz.” diye konuştu.

BAŞKAN POLAT’TAN BAKAN TÜFENKCİ’YE HALI DOKUMA HEDİYESİ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, meslek edindirme kurslarında bayanlar tarafından yapılan halı dokumasını günün anısına Bakan Tüfenkci’ye takdim etti.

BAKAN TÜFENKCİ ÜRÜNLERİ İNCELEDİ, KURSİYERLERİ TEBRİK ETTİ

Konuşmaların ardından ‘Hünerli Ellerden Dokumacılık Kursu’ kapsamında yapılan ürünlerin yer aldığı serginin açılış kurdelâsı Bakan Bülent Tüfenkci ile diğer protokol üyeleri tarafından kesildi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, sergilenen ürünler hakkında Bakan Tüfenkci ile diğer misafirlere bilgiler aktardı. Bakan Tüfenkci, ürünleri yakından inceleyip kursiyerleri tebrik ettikten sonra alandan ayrıldı.

ÇAKIR İLE POLAT SERTİFİKALARI DAĞITTI, HALI TEZGÂHINDA HALI DOKUDU

Yeşilyurt Belediyesi, KOSGEB İl Müdürlüğü ve İŞ-KUR’un destekleriyle açılan Uygulamalı Girişimcilik, Yöresel Bez Dokuma ve Yün Halı Dokuma Kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını takdim eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat daha sonra halı tezgâhının başına geçerek halı dokudular.

Malatya Park AVM fuayesinde düzenlenen tanıtım toplantısı ve sergi açılışına; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Hakan Kahtâlı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Park AVM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Kavuk, Yeşilyurt Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Çobanoğlu, Yeşilyurt Nisa Derneği Başkanı Züleyha Türksoy, kurs öğretmenleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Mesude (6 yıl önce)
    Çok güzel
    0
    0
    Yanıtla