SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çocuğa Cinselliği Nasıl Anlatmalı?

A- A+ PAYLAŞ

Cinselliğin keşfi doğumla başlıyor, cevaplanması zor sorular ise iki-üç yaş civarında ortaya çıkıyor. Çocuğunuza nasıl cevap vereceğinizi bilmiyorsanız bu yazı tam size göre?..

Psikolog Fatma Tosun, ailelerin sorularını tek tek yanıtladı. Yetişkinlerin bile konuşmaya çekindiği konulardandır cinsellik. Bir de küçük yavrunuz karşınıza geçip, boyundan büyük sorular sormaya başlayınca sıkıntı büyür. Aynı durumdaki iki aileyi, bir psikologla bir araya getirdik, kızlarının ve oğullarının sorularını sordurttuk. Yasemin-Gürhan Kurnaz çiftinin oğulları Efe altı yaşında, Gökçe-Güçlü Babayiğit çiftinin kızları Gizem de altı yaşında. İşte anne ve babaların soruları ve Kadıköy Şifa Hastanesi Psikoloğu Fatma Tosun'un cevapları:

- Cinsellikle ilgili soruları duygusal mı, merak mı?

- Bedenini tanımakla ilgili bir merak.
Sizler illa çocuğun soru sormasını beklememelisiniz. Banyo saatlerini bazı eğitimler için kullanabilirsiniz. Sadece burnunu, ağzını, kulağını tanıtmakla yetinmeyin, cinsel organını da tanıtın.

- Cinsel organlarını nasıl tanıtacağız?

- Cinsel organlara pipi, fındık gibi benzeri isimler takmak yerine erkeklerinkini tanıtırken penis, kızların cinsel organını vulva olarak anlatın. Banyo yaparken, "Penisini de yıkayalım," diyebilirsiniz. Bundan utanıyorsanız kendi kendinize, çocuğun önüne çıkmadan prova yapın.

- Cinsellikle ilgili her sorusuna cevap vermeli miyiz?

- Kısa, öz ve açık cümleler kurarak, yüz ifadenizi değiştirmeden gerçeği anlatmalısınız. Çocuklar yüz ifadenizden suçluluk duygusunu, utanç duygusunu alır. En çok verdiğimiz şey de bu duygulardır ve onların yetişkin çağdaki cinsel yaşamlarını etkileriz.

- Kız çocuğuna anne, erkek çocuğuna baba mı eğitim vermeli?

- Hayır hangisine sorduysa, o cevap vermeli. Bu eğitimi verirken kız çocuğuna sadece kız çocuğunun bilgilerini değil, her iki cinse de, iki cinsin bilgilerini vermeniz gerekir.

- Televizyonda sevişme sahnesi çıkınca ne yapmalıyız?

- Ne yaptıklarını soruyorsa, "Birbirlerine sevgilerini gösteriyorlar," diyebilirsiniz. Ya da korkuyla bir tepki verdiyse, "Canını acıtmıyor, merak etme," diyebilirsiniz. Ben de yapacağım derse, "Bunu sadece büyükler yapar," diye açıklayabilirsiniz.

- Birbirlerine cinsel organlarını gösterirlerse ne yapalım?

- Büyük tepkiler vermemek lazım.
Ama büyüdükçe özel bölgeler olduğunu herkese göstermemesi gerektiğini anlatmak gerekir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız