SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çocuk Edebiyatı Zor İş"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:18:55
A- A+ PAYLAŞ

 Yazar Nilay Yılmaz, “Çocuk edebiyatı da aslında yetişkin edebiyatı kadar özen isteyen, zor bir iş” dedi. 

Çocuk okurlarıyla buluşmak ve kitap imzalamak üzere Kitap Cafe’nin davetlisi olarak Malatya’ya gelen Yazar Nilay Yılmaz, kitap okuma kampanyaları ile ilgili olarak, "Okuyoruz, ama neyi okuyoruz. Genelde sayısal şeylere odaklandığımız için, bu tür kampanyalarla da örneğin, en çok kitap okuyan çocuklar ödüllendiriliyor, ya da şu kadar sayfa okuduğu için birinci oluyor. Edebiyatın biraz sayılarla işi yoktur aslında. İşte kaç lira, kaç sayfa, en kalın, en çok okuyan. Nicelikten öte nitelikte önemli. Ne okuyorum, nasıl okuyorum? Bir tane kitap okumak ve adam akıllı okumak, satır aralarını okumak ya da bir kitap üzerinde günlerce haftalarca uğraşacak birtakım yaratıcı okuma ve yaratıcı yazma etkinlikleri yapmak. O yüzden yetişkinlerinde sanırım bunu bir sektör ve piyasa olmaktan çok birazcık niteliğe yönlendirici kampanyalarında yapılması gerektiğine de inanıyorum. Bu yönden biraz dertliyim ve diyorum ki; sayıları biraz edebiyattan uzaklaştırın. Çünkü sözcüklerin büyüsü ve edebiyatın güzelliği sayılarla buluşunca biraz sisleniyor, buğulanıyor” şeklinde konuştu.

Çocuk kitapları ile ilgili olarak da konuşan Nilay Yılmaz, “Hep söylüyoruz, çocuk okuru olmayan bir ülkenin yetişkin okuru olmuyor ve oradan başlıyor bir şeyler yapmak ve çalışmak gerekiyor. Belki de çocuk kitaplarını çok basit görmemiz ve sanki çok kolay hiçbir şey yapamıyorum, çocuklar için kitap yazıyorum’ dememek ve çocukların seviyesine çıkmak. Biz hep çocukların seviyesine inmek diyoruz ya, çıkmak aslında çok zor. Çünkü çocuklar her şeyi anlarlar, her şeyi okurlar ve her şeyi bilirler. Önemli olan onlara sadece nasıl anlatılacağının biraz çalışmasını yapmak. Çocuk edebiyatı da aslında yetişkin edebiyatı kadar özen isteyen, zor bir iş” şeklinde konuştu.

Yazar Yılmaz, “Malatya’da çocuklarla buluştum. Çocukların soruları muhteşem. Onları kendimize benzetmezsek, sanırım yetişkin okuru olacak. Biz istiyoruz ki onların köşeleri biraz yuvarlansın, aynı bizim gibi olsunlar. Ben olmasınlar istiyorum, bizim gibi düşünmesinler, farklı olsunlar ve her şeye açık olsunlar” ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız