SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çocuk Felci Aşılaması Başladı

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:02:24
Çocuk Felci Aşılaması Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da çocuklara uygulanacak aşılama kampanyası törenle başlarken, ilk aşı Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ümit Topçu’nun oğlu Deha Topçu’ya yapıldı.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 23-29 Aralık 2013 Çocuk Felci Destek Aşılama Programı kapsamında; Sıtmapınarı Halk Sağlığı Müdürlüğü bahçesinde Çocuk Felci Destek Aşılama Programı açılışı yapıldı.

Aşılama kampanyasının açılışında konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, “Çocuk felci ülkemizde uzun yıllar görülmeyen bir hastalıktı. Ancak, her türlü riske karşı aşılama yaparak, risklerden korunmamız lazım. Ülkemiz bu hastalıktan arındırılmasına rağmen aşı uygulaması yapacak. Amacımız, çocuklarımızı hastalıklardan korumak için yüzde 100 oranında çocukların aşılanması amaçlanmaktadır” dedi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener ise şunları söyledi:

“Polio Eradikasyon Programı kapsamında ülkemizde 1989 yılından itibaren yürütülen çalışmalar başarıya ulaşmış ve 1998 yılındaki son vakadan bu yana yeni vaka tespit edilmemiştir. Ülkemiz içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesindeki 51 ülke ile birlikte 2002’de poliodan arındırılmış bölge olarak sertifikalandırılmıştır. Ancak dünyada halen poliovirüs dolaşımının devam ettiği bölgeler mevcuttur. Bu durum, vahşi poliovirüs dünyadan tamamen yok edilene kadar aşılama çalışmalarının devam etmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Çocuk felci virüsü sadece insanlarda bulunur ve kişiden kişiye, bu virüsü taşıyan kişilerin dışkıları ile kirlenmiş yiyecekler ve suyolu ile ve daha nadiren solunum yolu ile bulaşmaktadır. Ilıman iklimlerde polio virüs enfeksiyonu yaz aylarında artar. Poliovirüsü çok büyük bir hızla yayılan bir virüstür. Hasta kişiyle aynı evde kalan çocuklara yayılma oranı yüzde 100, erişkinlere bulaşma oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Polio Eradikasyon Programı’nda amaç vahşi polio virüsünün yok edilmesidir. 1988 yılında başlatılan programın temel stratejilerinden biri de destek aşılama çalışmalarıdır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın görüşleri doğrultusunda ilimizde aileler, rutin hizmetler çerçevesinde önerilen aşı takvimine ek olarak kapı kapı dolaşılarak uygulanacak olan çocuk felci aşı günlerinde çocuklarının aşılarını mutlaka yaptırmalı ve bu konuda sağlık personeline yardımcı olmalarını bekler tüm çocuklarımızın polio virüsünden arındırılmış bir dünyada yaşamaları ümidiyle aşılama kampanyasının hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Konuşmalardan sonra aşılama kampanyası, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ümit Topçu’nun oğlu Deha Topçu’ya ilk aşı yapılarak başlatıldı.

Törene; İl Sağlık Müdürü Nail Umay, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şükrü Özdemir, Sağlık bakanlığı Temsilcileri, ilgili ve yetkililer katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız