SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çocuk Obezitesi Korkutuyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:59:26
Çocuk Obezitesi Korkutuyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın da içinde bulunduğu, çocuklar üzerinde yapılan obezite araştırmasında 7-8 yaş grubunda obezitenin yüzde 21,6 olduğu ortaya çıktı. 

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi’nce yürütülen “European Childhood Obesity Surveyans Initiative-Avrupa Çocukluk Çağı Obezite İzleme Girişimi” kapsamında 20 ülkede yapılan araştırmaların 3. aşamasına 21. ülke olarak ülkemizde katılmıştır.

Bu çalışmanın amacı, ülkemizde okul çağı çocuklarının malnütrisyon, kiloluluk ve şişmanlık durumunu, beslenme ve fiziksel aktivite profilini ortaya koymak ve uluslararası bir araştırmaya katılarak okul çağı çocuklarında büyümenin diğer ülkelerle kıyaslamalı olarak izlenmesidir. Araştırmanın üç yılda bir tekrarlanarak Okul çağı çocuklarının büyümelerinin değişiminin izlenmesi hedeflenmektedir.

Araştırma 67 ilde oluşturulan 78 ekiple, 216 okulda 2. Sınıf öğrencilerinden 5 bin 101 öğrenciye ulaşılarak 2013 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda ilimizde Hekimhan ilçesinde Kurşunlu İlkokulu, Battalgazi ilçesinde Selçuk İlkokulu ve Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu çalışmada yer almıştır” ifadeleri kullanıldı.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de 7-8 yaş grubu kızlarda şişmanlık prevalansı (kilolu dahil) yüzde 21,6, erkeklerde şişmanlık prevalansı ise (kilolu dahil) yüzde 23,3 bulunmuştur. Bodurluk-ciddi bodurluk prevalansı erkelerde yüzde 2,2, kız çocuklarda yüzde 1,9 olarak saptanmıştır. Kırsal bölgede zayıflık prevalansı yüksek, kentsel bölgede ise şişmanlık prevalansı yüksektir” denilen açıklamada, daha sonra şunlar belirtildi:

“İlimizin de içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesinde şişmanlık prevalansı (kilolu dahil) kızlarda yüzde 10,8, erkeklerde yüzde 14,3 bulunmuştur. Bodurluk-ciddi bodurluk prevalansı kızlarda yüzde 5,7, erkeklerde yüzde 4,8 olarak saptanmıştır.

Sağlık Bakanlığı tarafından, çalışmaya katkılarımızdan dolayı Ankara’da gerçekleştirilen toplantı ile Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğümüze teşekkür belgesi takdim edilmiştir.

Araştırmanın kitabı, temel bulgular kitabı, İngilizce kitabı, İngilizce temel bulgular kitabı, Türkçe ve İngilizce afişlere http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=59&newsCat=1&newsID=405 linkinden ulaşabilmekte olup aynı zamanda Toplum Sağlığı Merkezlerimizde bulunan Obezite Danışmanlığı birimlerinde obezite konusunda danışmanlık hizmeti verilmektedir.”

ARŞİV FOTO: 140 kilo ağırlığı olan Ereğli'li obezite hastası 9 yaşındaki Taha Soysal, 3 yıl önce solunum yetmezliği sonucu yaşamını yitirmişti

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız