SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çocuklar İçin Önemli'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal Şahbaz tarafından hazırlanan,"Çocuk edebiyatında ihmal edilmiş bir edebi tür: Deneme" adlı araştırmada çocukların gelişimi için deneme yazılarının önemli olduğu belirtildi.

Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal Şahbaz'ın İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi'nde yayımlanan , "Çocuk edebiyatında ihmal edilmiş bir edebi tür: deneme" adlı araştırmanın sonuç bölümünde, "Bir edebi tür olarak deneme, çocukların okuma alışkanlığı edinmesinde, kendilerini ifade etme yollarını geliştirmede, yaratıcılıklarını ve bakış açılarının sınırlarını genişletmede, özgür düşünebilmesinde, kendi haklarını savunma refleksi kazanmasında çok önemli işleve sahiptir. Bilişsel, dil ve sosyal gelişiminin tamamlayıcısı bir edebi türden çocuklarımızın mahrum kalması düşünülemez. Yayınevleri, Türkçe eğitimcisinin ve psikologların kılavuzluğunda özellikle soyut kavramları algılamaya başlayan 12-15 yaş çağı çocuklarının okuyacağı deneme (öykü, roman türünde olduğu gibi) seçkileri hazırlamalıdır" denildi.

"Çocuk edebiyatı yardımcı kitaplarında, çocuk edebiyatı antolojilerinde çocuklar için deneme metinleri, hedef kitlenin özellikleri göz önünde bulundurularak yer almalıdır" tavsiyesinin yer aldığı araştırmada ayrıca şu görüşlere yer verlid; "İlköğretim 6, 7, 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında deneme metinlerinin seçiminde farklı dünya görüşüne sahip yazarların ürünlerine yer verilmelidir. Liseler için hazırlanan edebiyat kitaplarında da bu konuya azami hassasiyet gösterilmelidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız