SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çocukların Sağlıklı Yetişmesi İçin

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:32:26
Çocukların Sağlıklı Yetişmesi İçin
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, “Çocuklarınızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, bulaşıcı hastalılardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması çocuklarımızın sağlıklı yetişmesinde oldukça önemlidir” dedi.

Her yıl Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından ülke genelinde büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı çerçevesinde kutlanan ‘Büyüme Ve Gelişmenin İzlenmesi Günü’ ile ilgili yazılı bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, “Büyümenin izlenmesi ile büyüme sürecinde besin yetersizliği veya hastalık nedeniyle oluşabilen yavaşlama, duraklamalar henüz çocuğun ölçümleri normal sınırlar içinde iken, patolojik değerler düzeyine gelmeden fark edilebilir ve tedavisi olan durumlar düzeltilebilir. Çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi 0-4 yaş arası oldukça hızlıdır. Bu dönemde ağırlık ve boy artışını gösteren büyüme kartları ya da standart değerlerle bu yaş gruplarının izlenmesi daha önemlidir. Çocuğun büyüme ve gelişmesinin değerlendirilmesinde baş çevresinin ölçülmesi, diş gelişmesi gibi ölçütler ve daha birçok parametreler dikkate alınır” dedi.

“Doğumdan sonraki ilk günler bebeğiniz günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Emme ve yutma reflekslerine sahiptir. Lohusalık döneminin ilk yarım saatinde bebekle annenin tensel teması sağlanarak, mutlaka ilk ağız sütü verilmelidir. Bebeğe 6. ayın bitimine kadar anne sütünden başka hiçbir gıda, su dahil verilmeden emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Yeni doğan işitme tarama testi ücretsiz olarak doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde yapılmaktadır. Erken dönemde işitme kaybı tanısının konulması ile uygun tedaviye başlanarak bebeğinizin gelişiminin normal düzeyde seyretmesi sağlanmaktadır” diyen Şener, daha sonra özetle şunları belirtti, “Doğumdan itibaren bebeğinizin aşılarını mutlaka yaptırınız. Bebeklerde sık görülen bazı hastalıklardan korunmanın en güvenilir, en kolay ve en ucuz yolu onları düzenli aralıklarla ve aşı takvimine uygun aşılatmaktır. Bebeğinize 15. günden itibaren D vitamini profilaksisine başlanılmalı ve 11. aya kadar günde 3 damla D vitamini kullanılmalıdır. Bebeğinize yine 4-12 aylık döneminde bebek demiri profilaksisi ile anemiden korunmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü almış ve demir profilaksisine uygun zamanda ve dozda başlanmış bebeklerde zekâ puanının 10-15 puan arttığı bilimsel gerçektir.

Bebeğinizin ve çocuğunuzun özellikle Aile Sağlığı Merkezinizde Aile Hekiminiz tarafından büyüme gelişmeleri yukarıdaki kriterler doğrultusunda düzenli aralıklarla izlenmesi sağlığı için oldukça önemlidir. Siz kıymetli ebeveynlerin bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmesi ve sağlık personelimizle işbirliği içinde olmanız oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Çocuklarınızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, bulaşıcı hastalılardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması çocuklarımızın sağlıklı yetişmesinde oldukça önemlidir.”

Büyüme ve gelişmeyi etkileyen birçok faktörlerin olduğuna dikkat çeken Dr. Şener, “Cinsiyet, Genetik Faktörler, Hormonlar, Beslenme ve Metabolik Hastalıklar, Doğum Öncesi Faktörler Kronik Hastalıklar, İlaç ve kimyasal faktörler, Doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir. Aile hekimlerimiz birçok sağlık hizmetlerinin yanında çocuklarda büyümenin izlenmesi konusunda da periyodik takip ve çok önemli sağlık hizmetleri vermektedirler” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız