SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çocukluğum Bu Konakta Geçti'

A- A+ PAYLAŞ

İl Özel İdaresi tarafından satın alındıktan sonra restore edilen, başka amaçlarla kullanılması gündemde iken iki derneğin katıldığı bir ihalenin ardından bunlardan Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) adlı kuruluşa kiralanan İstanbulluoğlu Konağı'nı gezen eski sahipleri, oldukça duygulu anlar yaşadılar.

BİLSAM'dan konuya ilişkin olarak yayınlanan bülten şöyle:

"Yakınlarıyla birlikte İstanbulluoğlu Konağı’nı ziyaret eden ve ziyaret esnasında oldukça duygulanan İstanbulluoğlu Hacı Hamdi Bey’in kızı Semra Kantarcı “19 yıl boyunca İstanbulluoğlu Konağı’nda yaşadım, çocukluğum bu konakta geçti” dedi.

BİLSAM Merkezi olarak kullanılan İstanbulluoğlu Konağı’nda, konağın eski sahipleri ağırlandı. Konağın sahiplerinden İstanbulluoğlu Hacı Hamdi Bey’in kızı Semra Kantarcı ve yakınları restorasyondan sonra konağın son halini görerek, anılarını tazelediler. Konağı gezerken oldukça duygulandıkları gözlenen Semra Kantarcı ve yakınları, geçmişi yad ettiler. BİLSAM yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi de alan Kantarcı ve yakınları, konağın restore edilmiş halinin memnuniyet verici olduğunu belirttiler. Semra Kantarcı, çocukluk ve gençlik dönemini İstanbulluoğlu Konağı’nda geçirdiğini kaydederek, “19 yıl boyunca İstanbulluoğlu Konağı’nda yaşadım, çocukluğum bu konakta geçti. Konakta anne babam, 3 erkek kardeşim ve gelinlerimizle bir arada yaşıyorduk” şeklinde konuştu.

İkamet ettikleri dönemde konakta birçok çalışanın bulunduğunu, Malatya’nın köklü ailelerinden oldukları için misafirlerinin hiç eksik olmadığını, bu nedenle konağın mutfak malzemelerinin atlarla taşındığını anlatan Semra Kantarcı, Cihannuma’da gözyaşlarını tutamadı.

İstanbullu ailesinin gelinlerinden biri olan Merdiye İstanbullu da 4 yıl kadar konakta yaşadığını ve şu an konağın BİLSAM tarafından faydalı işler için kullanıldığından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ayrıca İstanbulluoğlu Hacı Hamdi Bey’in ikinci eşi Emine İstanbullu, konakta sadece 2 yıl yaşadığını ve daha sonra konaktan ayrılmak durumunda kaldıklarını ve şu an burada eğitim, kültür ve sanat etkinlikleri yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Daha sonra ziyaretçiler, en kısa zamanda bu ziyaretlerinin tekrarını gerçekleştireceklerini söyleyerek konaktan ayrıldılar."

YILLIK 7 BİN LİRA KİRA!..
Eski Vali Halil İbrahim Daşöz döneminde restorasyonuna ciddi para harcanan, birçok amaç için kullanılması gündeme gelen ve bu konuda değerlendirme yapılan 12 odalı 2 büyük salonlu tarihi konağın, restorasyon tamamlandıktan sonra düşünülen alternatifler arasında bulunmayan BİLSAM (Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) adlı kuruluşa yıllık 7 bin lira (7 milyar) karşılığı kiraya verilmişti.

Tekke Camii arkasında 157 metrekare üzerine toplam 3 katlı olan konağın kira ihalesi, Kasım 2009'da sessiz sedasız bir şekilde Özel İdare’de gerçekleştirilmiş, BİLSAM yıllık 7 bin lira kira teklif ederken, aynı düşünce paralelinde bir kuruluş olduğu ifade edilen Bir Damla Derneği de 6 bin 850 lira teklif sunmuştu. Birden fazla talipli olma koşulu da böylece yerine getirilmiş olan ihalenin, BİLSAM’da kaldığı belirtilmişti.

İlk etapta İnönü Üniversitesi’nin, rektörlük dahil kent merkezindeki irtibat unsurları için kullanılması gündeme gelen, ancak üniversitenin sıcak bakmaması üzerine başka alternatifler için düşünülen konakta, müze açılması dahil birçok projenin gerçekleştirilebileceği konuşuluyordu. Malatya Barosu da konağa talip olmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız